Μέταλλα «φούσκες» και καλαμπόκι-χρυσάφι

Μέταλλα «φούσκες» και καλαμπόκι-χρυσάφι

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τον Καναδά μέχρι την Αυστραλία και από τη Νότιο Αφρική έως την Κίνα, οι αγορές των εμπορευμάτων έχουν πάρει φωτιά. Πετρέλαιο, πολύτιμα και βιομηχανικά μέταλλα, ακόμη και τα δημητριακά βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών, που στέλνουν τις τιμές τους στα ύψη. Είναι όμως μόνον αυτοί; Ως γνωστόν, η Κίνα και οι ραγδαίοι αναπτυξιακοί ρυθμοί της, που δημιουργεί αυξημένη ζήτηση για κάθε κατηγορίας εμπόρευμα, συγκαταλέγονται στους βασικούς παράγοντες πυροδότησης του ράλι των τιμών τους, για το οποίο ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι φέρνει στο νου τη χρηματιστηριακή άνοδο και την πτώση των εταιρειών του Διαδικτύου. Και είναι ακριβώς αυτό το θέμα, του κατά πόσον έχει ήδη δημιουργηθεί φούσκα των τιμών των εμπορευμάτων, που αρχίζει να ταλανίζει τους πιο συντηρητικούς και λιγότερο μεθυσμένους από τα κέρδη, επενδυτές και αναλυτές.

«Η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας θα συνεχίσει να ωθεί υψηλότερα τις τιμές των εμπορευμάτων», υποστήριξε στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο Σίδνεϊ, ο Πολ Σκίνερ, πρόεδρος μιας από τις μεγαλύτερες στον κόσμο εταιρείες εξόρυξης πρώτων υλών, της Rio Tinto. Ο κ. Σκίνερ εκτίμησε μάλιστα ότι οι ρυθμοί αύξησης των τιμών των εμπορευμάτων θα συνεχίσουν να επιταχύνονται το επόμενο δωδεκάμηνο ταχύτερα από τον μακροπρόθεσμο μέσον όρο τους.

Την άποψη αυτή ασπάζεται και η επικεφαλής διαχειρίστρια του χαρτοφυλακίου επενδύσεων εμπορευμάτων και αντιπρόεδρος του τμήματος Ερευνών της Deutsche Bank AG στο Λονδίνο, Αμάντα Λι. Οπως αναφέρει η κ. Λι, οι τιμές των εμπορευμάτων θα συνεχίσουν την ανοδική πορεία τους, ορμώμενες από την αυξανόμενη ζήτηση και από την άνοδο του κόστους κάλυψης από τους, επίσης αυξανόμενους, γεωπολιτικούς κινδύνους. Η ίδια συμπεριέλαβε το δολάριο ΗΠΑ, το οποίο χάνει έδαφος, ως παράγοντα αύξησης του κόστους των προαναφερομένων κινδύνων. Προέβλεψε επίσης ότι οι τιμές του πετρελαίου ενδέχεται να φθάσουν και τα 100 δολάρια το βαρέλι στην περίπτωση που το Ιράν θα αντιδράσει στην πιθανή επιβολή κυρώσεων εκ μέρους των ΗΠΑ με αφορμή το πηρυνικό πρόγραμμά του. Ομως, το στέλεχος της Deutsche Bank εκτίμησε επίσης πως οι τιμές του πετρελαίου στα επίπεδα των 100 δολαρίων το βαρέλι δεν θα είναι βιώσιμες, αποτελώντας μόνο μία σύντομη παρένθεση.

Στα εμπορεύματα, τα οποία αρχίζουν να καταλαμβάνουν υψηλές θέσεις στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια, συμπεριλαμβάνονται και τα δημητριακά, ιδιαίτερα δε ο αραβόσιτος, εν μέσω εκτιμήσεων ότι η Κίνα θα αναδειχθεί σε καθαρό εισαγωγέα του μέσα στους επόμενους 18 μήνες, σύμφωνα με την κ. Λι. Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον όσον αφορά στο καλαμπόκι είναι ότι αποτελεί την πρώτη ύλη για την παραγωγή αιθανόλης, βασικού συστατικού εναλλακτικών καυσίμων, των οποίων η χρήση προωθείται σήμερα στις ΗΠΑ. Αξια αναφοράς είναι η εκτίμηση της κ. Λι, ότι οι τιμές των πλέον υποτιμημένων μέχρι στιγμής αγροτικών προϊόντων, ήτοι του αραβόσιτου, του καφέ, της ζάχαρης και του κακάο, ενδέχεται να αυξηθούν έως και 235%!

Στις θετικές αυτές εκτιμήσεις αντιπαρατίθενται όμως άλλες. Ο διακεκριμένος αναλυτής της Μerrill Lynch, Ντέιβιντ Ρόζενμπεργκ, υποστηρίζει ότι οι υψηλές τιμές των εμπορευμάτων είναι κυρίως προϊόν κερδοσκοπίας. Ο ίδιος αναφέρει ότι το ράλι τους πλησιάζει στην κορύφωσή του.

Οπως γράφει η δημοσιογράφος Λιζ Πικ, της New York Sun, αναφερόμενη σε πηγές της, «…ακριβώς όπως η αιφνίδια κατάρρευση των τιμών των μετοχών της υψηλής τεχνολογίας είχε ευρείες επιπτώσεις, έτσι μπορεί να συμβεί και με την ξαφνική πτώση τιμών των εμπορευμάτων… Θα ήταν ιδιαίτερα επώδυνη για ορισμένους θεσμικούς επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων των hedge funds και των επενδυτικών τραπεζών, που… πλέουν στο χαλκό, το αλουμίνιο και τον ψευδάργυρο…».

Εάν θέλουμε να λάβουμε υπ’ όψιν και τα χειρότερα, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε και μελέτες αυστραλιανών οίκων, οι οποίοι γνωρίζουν καλά την αγορά των εμπορευμάτων λόγω των πλούσιων φυσικών πόρων της χώρας. Οπως αναφέρεται σε έκθεση της Access Economics, οι τιμές των μετάλλων αναμένονται να καταρρεύσουν μετά τα τέλη του 2006. Η εταιρεία των αναλυτών και δημοσκόπων αναφέρει αποτελέσματα έρευνας, σύμφωνα με την οποία οι τιμές του χαλκού θα μειωθούν έως και 50% την επόμενη διετία, ενώ άλλων βασικών μετάλλων θα χάσουν από 30% έως 40% της σημερινής αξίας τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή