Νέα γενιά τηλεοράσεων LCD

3' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι όμορφες, εντυπωσιάζουν με την παρουσία τους και αποτελούν ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα τμήματα της παγκόσμιας βιομηχανίας ηλεκτρονικών προϊόντων. Αναφερόμαστε στις επίπεδες τηλεοράσεις LCD, οι οποίες ακολουθούν υψηλούς ρυθμούς αύξησης των πωλήσεων σχεδόν σε μηνιαία βάση, τόσο στη χώρα μας, όσο και στο εξωτερικό. Ο βασικότερος λόγος είναι η σημαντική υποχώρηση των τιμών, ιδίως κατά τους τελευταίους μήνες του 2005, μιας και σε ορισμένες κατηγορίες (ιδίως τις εμπορικότερες), το κόστος μειώθηκε ακόμα και κατά 40%. Ασφαλώς, μείωση τιμών αναμένεται και κατά την τρέχουσα χρονιά, αν και αυτή δεν αναμένεται να καταγραφεί πριν από την εορταστική περίοδο και δύσκολα θα ξεπεράσει το κατά τα άλλα ευπρόσδεκτο 20%-25%. Η μείωση τιμών αποδίδεται τόσο στην αύξηση της ζήτησης, όσο και στις σημαντικές επενδύσεις που έγιναν σε εργοστάσια, ώστε να ενισχυθεί η παραγωγή και να μην παρατηρούνται ελλείψεις πρώτων υλών, αν και οι μεγάλες εταιρείες εξακολουθούν να κυριαρχούν στην προμήθεια των πάνελ.

Κατηγορία 32 ιντσών

Η δημοφιλέστερη κατηγορία είναι εκείνη των 32 ιντσών, καθώς όλο και περισσότεροι καταναλωτές επιλέγουν να αντικαταστήσουν τη συμβατική τηλεόραση CRT των 29 ιντσών με τη μεγαλύτερη LCD. Το κόστος έχει υποχωρήσει σημαντικά έναντι των προηγούμενων ετών και κατά μέσο όρο κυμαίνεται μεταξύ 1.300 και 1.800 ευρώ με ΦΠΑ.

Ασφαλώς, υπάρχουν και ακριβότερες επιλογές έως και 3.000 ευρώ, αλλά αυτές αφορούν μοντέλα υψηλών προδιαγραφών και ανάλυσης υψηλής ευκρίνειας 1.980x.1.080 pixel. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν προσφέρονται και φθηνότερες λύσεις, με κόστος οριακά κάτω των 1.000 ευρώ, αλλά σε μία τέτοια περίπτωση θα πρέπει να γίνουν σημαντικοί συμβιβασμοί, όσον αφορά την ποιότητα της εικόνας και των χαρακτηριστικών, που προσφέρει η τηλεόραση.

Αλλωστε, το σημαντικό στοιχείο ήταν και παραμένει η σημαντική τεχνολογική εξέλιξη των εν λόγω τηλεοράσεων, οι οποίες έχουν πλέον ξεπεράσει τις «παιδικές τους ασθένειες». Η διάρκεια «ζωής» της οθόνης χωρίς να εμφανίσει συμπτώματα «θαμπώματος» έχει πρακτικά ξεπεράσει τα 40 χρόνια, εξαλείφοντας ένα σημαντικό πρόβλημα της πρώτης γενιάς LCD. Παράλληλα, η έβδομη γενιά οθονών βρίσκεται πλέον προ των πυλών με τα πρώτα μοντέλα να έχουν ήδη κυκλοφορήσει από τη Sony (νέα σειρά Bravia) και την Panasonic, ενώ ακολουθούν η Samsung, η LG, η Philips (προς το καλοκαίρι) και οι άλλοι κατασκευαστές, όπως η Sharp, η οποία στο εξωτερικό και ιδίως στις ΗΠΑ και την Μ. Βρετανία κατέχει σημαντικά μερίδια αγοράς, μέσω της σειράς τηλεοράσεων Aquos. Η τελευταία γενιά προσφέρει ταχύτερους χρόνους απόκρισης (έως και 8 ms) στα ταχέως εναλλασσόμενα καρέ των ταινιών δράσης, συνεργάζονται καλύτερα με τις περιφερειακές συσκευές μας, διαθέτουν μεγαλύτερη γωνία θέασης (έως και 178 μοίρες), υψηλότερη φωτεινότητα και ευρύτερο λόγο αντίθεσης (contrast) ακόμα και στα φθηνότερα μοντέλα. Θυμίζουμε ότι το contrast είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς όσο μεγαλύτερο είναι, τόσο καλύτερα αποτυπώνονται οι μαύρες αποχρώσεις, λόγω του ότι απεικονίζεται μεγαλύτερο τμήμα του χρωματικού φάσματος που μεσολαβεί από το απόλυτο άσπρο μέχρι το απόλυτο μαύρο.

Αν δείτε στην οθόνη το σήμα HD-Ready, το οποίο προσφέρουν σχεδόν όλα τα νέα μοντέλα, τότε σίγουρα τα χρήματά σας δεν θα πάνε χαμένα. Η ένδειξη HD-Ready σημαίνει κυρίως ότι η τηλεόραση μπορεί να προβάλλει περιεχόμενο υψηλής ευκρίνειας, όταν αυτό εκπέμπεται από κάποιο τηλεοπτικό κανάλι. Στη χώρα μας, η ψηφιακή πλατφόρμα της ΕΡΤ είναι το πρώτο βήμα. Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Μ. Βρετανία και η Γερμανία, οι κυβερνήσεις έχουν προωθήσει το ζήτημα της επίγειας προβολής ψηφιακού περιεχομένου υψηλής ευκρίνειας, ακολουθώντας τις προτροπές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που τονίζει ότι έως το 2012 πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η μετάβαση στην τηλεόραση της επόμενης γενιάς. Αυτό προϋποθέτει σημαντικές επενδύσεις από την πλευρά των καναλιών, όσον αφορά κυρίως τεχνικό εξοπλισμό. Ηδη μάλιστα αρκετές εταιρείες, μεταξύ των οποίων η Sony και η Panasonic επιχειρούν να δώσουν κίνητρα στα κανάλια για την ανανέωση του εξοπλισμού τους, με χαμηλές τιμές. Αυτό συμβαίνει προς το παρόν στις ΗΠΑ, όπου η υψηλή ευκρίνεια αποτελεί ήδη πραγματικότητα, ιδίως για μερίδα των καλωδιακών-συνδρομητικών καναλιών, καθώς μέρος των προγραμμάτων τους εκπέμπει με σήμα υψηλής ευκρίνειας.

Αλλο ένα εξαιρετικά χρήσιμο στοιχείο των HD-Ready τηλεοράσεων είναι η έξοδος HDMI που προσφέρουν. Η θύρα αυτή είναι σχεδιασμένη για να συνδέεται τόσο με τα νέας γενιάς home-theatres, όσο και με τα επερχόμενα DVD-Players νέας γενιάς, τα οποία θα είναι συμβατά με τους επίδοξους διαδόχους του DVD, δηλαδή το HD-DVD και το Blu-Ray και αναμένεται να σηματοδοτήσουν το οριστικό πέρασμα στην εποχή της οικιακής ψυχαγωγίας υψηλής ευκρίνειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή