Χωρίς ενιαία στρατηγική για το φυσικό αέριο η Ευρωπαϊκή Ενωση

Χωρίς ενιαία στρατηγική για το φυσικό αέριο η Ευρωπαϊκή Ενωση

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θεωρητικά η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να διαμορφώνει μια ενιαία πολιτική γραμμή ως προς τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα 25 κράτη-μέλη της. Αντ’ αυτής, η Ευρωπαϊκή Ενωση πανικόβλητη διαπιστώνει ότι εξαρτάται συλλογικά από το ρωσικό αέριο και η συγκεκριμένη διαπίστωση προκαλεί εσωτερικές συγκρούσεις μεταξύ των κρατών-μελών.

Οι Γερμανοί, λόγου χάριν, είναι συνήθως οι πρώτοι που απευθύνουν έκκληση για κοινή ευρωπαϊκή πολιτική σχεδόν για κάθε τι. Στη δεδομένη συγκυρία και εξαιτίας του ότι η χώρα τους είναι ευάλωτη σε θέματα ενέργειας, αποπειράθηκαν να συνάψουν μία ξεχωριστή σχέση με τη Ρωσία. O τέως Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, αφ’ ότου ηττήθηκε στο πολιτικό πεδίο, έσπευσε να αναλάβει ρόλο συμβούλου σε μία κοινοπραξία. H κοινοπραξία αυτή είχε έργο την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού κάτω από τη Βαλτική, ο οποίος θα μετέφερε φυσικό αέριο από τη Ρωσία απευθείας στη Γερμανία. H Αγκελα Μέρκελ, η νυν καγκελάριος, είχε μεταβεί στη Σιβηρία στα τέλη Απριλίου για να συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και να παραστεί αυτοπροσώπως στη σύναψη συμφωνίας με την Gazprom, η οποία επιτρέπει στην BASF να προχωρήσει σε μεγάλες επενδύσεις στα ρωσικά κοιτάσματα φυσικού αερίου.

Οι Πολωνοί

Πολλοί Πολωνοί και κάτοικοι των χωρών της Βαλτικής έχουν αρχίσει να θορυβούνται με τον ρωσο-γερμανικό άξονα και παραπέμπουν στο Σύμφωνο Μολότοφ-Ρίμπεντροπ προ του B΄ Παγκοσμίου Πολέμου. H Πολωνία επιδιώκει η E.E. να προωθήσει ένα ενεργειακό σύμφωνο κατά το πρότυπο του NATO, στο οποίο όλες οι χώρες-μέλη θα δεσμευθούν να παράσχουν βοήθεια η μία στην άλλη σε περίπτωση ενεργειακής κρίσης.

Η Βρετανία, πάλι, έχει άλλα ζητήματα. Συγκεκριμένα, την ανησυχεί η πιθανότητα η Gazprom να υποβάλει προσφορά για την εξαγορά της Centrica, η οποία ελέγχει μεγάλο μέρος της υποδομής της χώρας στο φυσικό αέριο. Μια τέτοια απόπειρα θα θέσει σε σοβαρή δοκιμασία τις βρετανικές θέσεις υπέρ των ανοικτών αγορών. H Ιταλία, από την πλευρά της, δυσανασχετεί με την εξάρτησή της από την ενέργεια της Ρωσίας, αλλά την απορροφούν τα τεκταινόμενα στην εσωτερική πολιτική σκηνή. H δε Γαλλία αισθάνεται λιγότερο ευάλωτη λόγω της πυρηνικής της ενέργειας.

Ενεργειακή χάρτα

Τέλος, όσον αφορά τις Βρυξέλλες, οι εκεί αρμόδιες αρχές επεξεργάζονται κείμενο σχετικό με την ενεργειακή πολιτική, το οποίο και θα παρουσιαστεί στη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου. Στις 2 Μαΐου η Κομισιόν σε επιστολή της προς τον Ρώσο υπουργό Ενέργειας, Βικτόρ Κριστένκο, υπόσχεται ότι οι κανόνες που θα ισχύουν για την Gazprom, δεν θα διαφέρουν από όσους εφαρμόζονται για τις άλλες εταιρείες με δραστηριότητες στην αγορά ενέργειας της E.E. Πάντως, στην επιστολή αναφερόταν και πάλι το πόσο σημαντικό είναι να επικυρωθεί η ευρωπαϊκή ενεργειακή χάρτα, η οποία καθoρίζει το δικαίωμα χρήσης αγωγών από τους ξένους. Μέχρι σήμερα η Ρωσία δείχνει απροθυμία να την αποδεχθεί και αυτή η στάση της απλώς αναρριπίζει τους φόβους εντός της E.E. ότι κάποια μέρα το ρωσικό φυσικό αέριο θα καταστεί πολιτικό όπλο.

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης μπορούν να αντιδράσουν, εισάγοντας περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο· και αυτό, όμως, προϋποθέτει δαπανηρή υποδομή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή