Η αυτοκινητοβιομηχανία έδωσε θετική κίνηση

Η αυτοκινητοβιομηχανία έδωσε θετική κίνηση

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε θετική τροχιά κινήθηκαν, χθες, οι γενικοί δείκτες των 13 από τα 18 χρηματιστήρια της Δυτικής Ευρώπης, ενώ τα μεγαλύτερα κέρδη κατέγραψαν οι μετοχές του κλάδου των τηλεπικοινωνιών, των εταιρειών εξόρυξης μετάλλων και των αυτοκινητοβιομηχανιών. Αναχαιτικό, όμως, ρόλο στις χθεσινές ανοδικές τάσεις έπαιξε ο κλάδος της τεχνολογίας, ενώ οι ΕυρωπαΊοι επενδυτές τήρησαν μια επιφυλακτική στάση εν όψει της συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ. O πανευρωπαϊκός δείκτης FTSE Eurotop-100 σημείωσε κέρδη της τάξεως του 0,57%, κλείνοντας στις 2.978,35 μονάδες, ενώ ο αντίστοιχος FTSE Eurotop-300 ενισχύθηκε κατά 0,4% και διαμορφώθηκε στις 1405,55 μονάδες, δηλαδή σε επίπεδο λίγο χαμηλότερο του ζενίθ που καταγράφηκε τη Δευτέρα για την τελευταία πενταετία. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εν λόγω δείκτης έχει ενισχυθεί από τις αρχές του έτους κατά 10% χάριν των σεναρίων περί εξαγορών και συγχωνεύσεων, αλλά της δημοσιοποίησης θετικών εταιρικών αποτελεσμάτων. Αναλυτικότερα, οι φήμες που ήθελαν την Vodafone να πουλάει το 45% του μετοχικού της κεφαλαίου στην Verizon Wireless ώθησαν την τιμή της μετοχής της σε άνοδο 3,2%. Κέρδη 3,1% σημείωσε η μετοχή του ολλανδικού τηλεπικοινωνιακού ομίλου KPN, μια απόδοση που αιτιολογείται από την κατά 10% αύξηση των κερδών των βασικών δραστηριοτήτων του κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2006. Εν τω μεταξύ, η τιμή της μετοχής της γαλλικής Bouygues αναρριχήθηκε κατά 2,7% παρά την προσπάθειά της να διαψεύσει σενάρια για την πώληση της μονάδας της κινητής τηλεφωνίας στην Deutsche Telekom. Στον κλάδο των αυτοκινητοβιομηχανιών, η μετοχή της γερμανικής Volkswagen εμφάνισε άνοδο 4,5% μετά την ανακοίνωση για μια αύξηση των πωλήσεων αυτοκινήτων στην βασική μονάδα VW. Αντιστοίχως, κέρδη 3,2% εμφάνισε η μετοχή της γαλλικής Renault, ενώ η μετοχική απόδοση της Porsche ενισχύθηκε κατά 2%.

Αξιόλογα κέρδη σημείωσε και ο κλάδος εξόρυξης μετάλλων, με την μετοχή της AngloAmerican και αυτήν της BHP Billiton να παρουσίαζει άνοδο 2% και 1,4%, αντίστοιχα. Αντίθετα, η υποβάθμιση του κλάδου μικροεπεξεργαστών από την Sanford C. Bernstein οδήγησαν σε απώλειες τον κλάδο της τεχνολογίας. Ενδεικτικό είναι ότι η μετοχή της ST Microelectronics υποχώρησε κατά 1,8%, ενώ αυτή της Infineon απώλεσε το 2,7% της αξίας της.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE-100 και, στο Παρίσι, ο δείκτης Cac-40 αναρριχήθηκαν κατά 0,63% και 0,56%, αντίστοιχα. Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης Dax σημείωσε άνοδο 0,21% και ο γενικός δείκτης της Ζυρίχης ενισχύθηκε 0,23%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή