H ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Wall Street, μικροί και μεγάλοι επενδυτές, συντηρητικοί και κερδοσκόποι, το έξυπνο και το βρώμικο χρήμα έχουν τώρα ένα πρόσθετο λόγο να αισιοδοξούν. H σημερινή συνεδρίαση της FED υπό την προεδρία του Μπεν Μπερνάνκι αναμένεται να επιβεβαιώσει τις προσδοκίες ότι κλείνει ο σχεδόν διετής ανοδικός κύκλος των αμερικανικών επιτοκίων. Ενας κύκλος που ξεκίνησε στις 30 Ιουνίου του 2004 και σε 15 διαδοχικές συνεδριάσεις της FOMC, τα επιτόκια έχουν αυξηθεί δεκαπέντε φορές, από το 1,0% στο 4,75%. Σήμερα προεξοφλείται με βεβαιότητα ότι ο Μπερνάνκι θα αυξήσει τα αμερικανικά επιτόκια κατά 0,25%, για 16η και τελευταία φορά, στο 5,0%. H απουσία οποιασδήποτε ενίσχυσης του δομικού πληθωρισμού έπεισε και όσους ανησυχούσαν για τις πληθωριστικές συνέπειες των υψηλών ενεργειακών τιμών, ενώ, αντίθετα, είναι εμφανής η αρνητική επίδρασή τους στην ανάπτυξη.

Η ευφορία των επενδυτών στη Wall Street είναι έκδηλη. O εκρηκτικός συνδυασμός γεωπολιτικών κινδύνων εξαιτίας των προθέσεων του Λευκού Οίκου να χτυπήσει το Ιράν για να αποτρέψει τα πυρηνικά του σχέδια, δεν έχει επηρεάσει τη Wall. O δείκτης Dow Jones των μετοχών blue chips, των 30 πολυεθνικών βιομηχανικών και τραπεζικών κολοσσών των Ηνωμένων Πολιτειών, ανήλθε στα ύψη των 11.628,55 μονάδων, δηλαδή τα υψηλότερα επίπεδα 6 ετών!!! Αντίθετα, η προοπτική τερματισμού των αυξήσεων των αμερικανικών επιτοκίων αποδυναμώνει το δολάριο, καθώς φωτίζει τα σοβαρά προβλήματα των τεράστιων ελλειμμάτων της αμερικανικής οικονομίας. Το δολάριο εξασθένησε ακόμη περισσότερο χθες έναντι όλων των νομισμάτων και κατέρρευσε στα χαμηλότερα επίπεδα 28 ετών έναντι του δολαρίου Καναδά.

Σε προσωρινή διακοπή του κύκλου της αύξησης των επιτοκίων δανεισμού ενδέχεται να προβεί η Κεντρική Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών (FED), δήλωσε ενώπιον Επιτροπής του Κογκρέσου την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρός της Μπεν Μπερνάνκι. Οπως ανέφερε στους Αμερικανούς νομοθέτες, οι ρυθμοί ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας αναμένεται να επιβραδυνθούν και η FED ενδέχεται να διακόψει την ανοδική εξέλιξη των επιτοκίων της ακόμη και αν ενταθούν οι πληθωριστικοί κίνδυνοι. Ο κ. Μπερνάνκι τόνισε, όμως, ότι «βεβαίως, εάν ληφθεί απόφαση να μην προβούμε σε κάποια ενέργεια κατά τη διάρκεια μιας ή περισσότερων συνεδριάσεων, αυτό δεν αποκλείει τη λήψη μέτρων σε επόμενες συνεδριάσεις της Fed’s open market comittee που είναι η αρμόδια Επιτροπή για τη χάραξη πολιτικής επιτοκίων της Τράπεζας».

Ως εκ τούτου προσλαμβάνει πλέον εξαιρετική σημασία η «γλώσσα» του ανακοινωθέντος που θα εκδοθεί μετά τη λήξη της συνεδρίασης της Fed’s open market comittee. Το μήνυμα του Μπεν Μπερνάνκι με το οποίο θα μεταφέρει το μήνυμά του προς τους καταναλωτές, επενδυτές και επιχειρήσεις για την αμερικανική οικονομία, την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό που καθορίζουν τη νομισματική πολιτική της τράπεζας, προσλαμβάνει σήμερα βαρύνουσα σημασία. H Wall Street και οι άλλες μεγάλες αμερικανικές αγορές «αποκρυπτογραφούν» στην κυριολεξία τα ανακοινωθέντα που τους στέλνει ο εκάστοτε ηγέτης της FED. Ιδιαιτέρως σήμερα μετά τη λεκτική γκάφα του Μπερνάνκι στη δημοσιογράφο Μαρία Μπαρτιρόμο της τηλεόρασης του CΝΒC.

Αρκετοί τραπεζίτες της FED είναι πεπεισμένοι πλέον ότι δεν χρειάζεται να συνεχισθούν οι αυξήσεις των επιτοκίων παρά μόνο μια φορά ακόμη. H απουσία οποιασδήποτε ενίσχυσης του δομικού πληθωρισμού έπεισε και όσους ανησυχούσαν για τις πληθωριστικές συνέπειες των υψηλών ενεργειακών τιμών, ενώ, αντίθετα, είναι εμφανής η αρνητική επίδρασή τους στην ανάπτυξη.

– Παράλληλα, η νέα δυναμική στα σενάρια των επιτοκίων του γιεν έχουν πυροδοτήσει το έντονο ενδιαφέρον των αγορών. H αναπόφευκτη πλέον μεταβολή της νομισματικής πολιτικής, που ανοίγει το δρόμο για την πρώτη αύξηση των ιαπωνικών επιτοκίων στο 0,25%, έχει προκαλέσει το αγοραστικό ενδιαφέρον για το γιεν έναντι του δολαρίου και του ευρώ. Δεν είναι τυχαίο που ο υπουργός Οικονομικών Σανταγκάζου Τανιγκάκι εξαναγκάστηκε να δηλώσει σε συνέντευξη Τύπου ότι η κυβέρνηση θα αποτρέψει τις έντονες και αδικαιολόγητες πρόωρες εξάρσεις για αυξήσεις των ιαπωνικών επιτοκίων.

Τα ιαπωνικά επιτόκια παραμένουν ακόμη στα μηδενικά σχεδόν επίπεδα που βρίσκονται επί πέντε χρόνια. Ηδη από το 1995 είχαν υποχωρήσει κάτω από το 0,5%!!! Πάντως, εκτιμάται ότι θα τερματίσουν το τρέχον έτος στα επίπεδα του 0,5%. Επίσης, ικανοποίησε τους επενδυτές το γεγονός ότι η Τράπεζα ξεκαθάρισε τις μελλοντικές της προθέσεις περί πληθωρισμού με την αναφορά ότι θα προφυλάξει τη σταθερότητα των τιμών στην κλίμακα μεταξύ 0% – 2%. Οπως έδειξαν τα πρόσφατα στοιχεία, ο σκληρός πυρήνας του δείκτη τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 0,5%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση των τελευταίων οκτώ σχεδόν ετών, που δίνει την ουσιαστικότερη ένδειξη ότι η Ιαπωνία διασώθηκε τελικώς από τον εφιάλτη του deflation. Με τη βοήθεια της μεγάλης αύξησης των τιμών του πετρελαίου και της ισχυρής ανάπτυξης της ιαπωνικής οικονομίας, πυροδοτήθηκε η πολυπόθητη(!!!) αύξηση του πληθωρισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή