Ενιαία ενεργειακή εταιρεία με φιλοδοξίες επέκτασης οι αυστριακές OMV – Verbund

Ενιαία ενεργειακή εταιρεία με φιλοδοξίες επέκτασης οι αυστριακές OMV – Verbund

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη συμφωνία για μια αμφιλεγόμενη εξαγορά ανακοίνωσε χθες η αυστριακή εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου, OMV. Η εταιρεία θα εξαγοράσει τη μεγαλύτερη επιχείρηση κοινής ωφελείας της χώρας, Verbund, αντί 13,1 δισ. ευρώ. Οπως διευκρινίσθηκε, η εξαγορά θα δημιουργήσει μια ενοποιημένη εταιρεία πετρελαίου, φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, που θα αποφέρει περικοπή κόστους και θα διευκολύνει την επέκταση της OMV στην Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη.

Η είδηση ενίσχυσε περαιτέρω τα κέρδη της μετοχής της Verbund, που είχαν αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες, όταν έγινε γνωστό ότι οι δύο εταιρείες βρίσκονταν στο στάδιο συνομιλιών. Η τιμή μετοχής της OMV αποκαταστάθηκε, μετά τις απώλειες που είχε υποστεί ακριβώς για τον ίδιο λόγο. Ωστόσο, κάποιοι αναλυτές αμφισβητούν τα οφέλη μιας τέτοιας συμφωνίας, την οποία χαρακτηρίζουν υποκινούμενη από την κυβέρνηση και χωρίς επιχειρηματική λογική. Οπως επισημαίνεται, είναι αμφίβολα τα οφέλη από τη συμφωνία αυτή για την OMV, η οποία δραστηριοποιείται κυρίως στη διύλιση πετρελαίου, ενώ η Verbund στην παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας. Χαρακτηριστικά, η Citigroup υπενθυμίζει ότι προηγούμενη προσπάθεια συνδυασμού τέτοιων δραστηριοτήτων -από τη φινλανδική Fortum, που πέρυσι διέθεσε τη μονάδα διύλισής της, Neste Oil- υπήρξε ανεπιτυχής. Και η Merrill Lynch τονίζει ότι η OMV, διά της συμφωνίας της, «αμφισβητεί το επιχειρηματικό μοντέλο των πετρελαϊκών εταιρειών».

Η κυβέρνηση της Αυστρίας, που ελέγχει το 31,5% της OMV και το 51% της Verbund, τάχθηκε υπέρ της εξαγοράς, κάτι που ήγειρε ανησυχίες στους κόλπους των επενδυτών ότι η συμφωνία έχει στόχο μάλλον τη δημιουργία εθνικού πρωταθλητή, παρά τα οικονομικά οφέλη. Η UBS είναι εκείνη που κάνει λόγο για κυβερνητική παρέμβαση στην υπόθεση. Από την πλευρά τους, οι δυο εταιρείες διαβεβαιώνουν ότι η συμφωνία θα τις βοηθήσει να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια σε μία ταχέως αναπτυσσόμενη περιφέρεια. Στο κοινό ανακοινωθέν τους, επισημαίνουν ότι «η νέα εταιρεία θα είναι ένας από τους μεγαλύτερους ευρωπαϊκούς ομίλους στις συνδυασμένες δραστηριότητες διάθεσης πετρελαίου, φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, διασφαλίζοντας έτσι την μακρόχρονη ανταγωνιστικότητά της». Η OMV αναμένει οφέλη της τάξης των 100 εκατ. ευρώ ετησίως από αύξηση εσόδων και μείωση κόστους, παρ’ ότι οι αναλυτές είχαν εκτιμήσει ότι η συμφωνία θα απέφερε περιορισμένες συνέργειες.

Η OMV προσφέρει στους μικρομετόχους της Verbund 6,5 μετοχές της νέας εταιρείας για κάθε μετοχή της Verbund που κατέχουν, ή 425 ευρώ σε ρευστό. Η προσφορά σε ρευστό αποτιμά τη Verbund στα 13,1 δισ. ευρώ, ενώ η ανταλλαγή μετοχών στα 10 δισ. ευρώ, βάσει της προχθεσινής τιμής κλεισίματος της μετοχής. Η προσφορά σε ρευστό είναι περίπου κατά 7% υψηλότερη έναντι της τιμής κλεισίματος της μετοχής της Verbund. Σύμφωνα με την OMV, το αυστριακό κράτος και η International Petroleum Investment του Αμπού Ντάμπι θα ελέγχουν στο μέλλον περίπου το 45% της νέας εταιρείας, που θα ονομάζεται OMV Verbund AG.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή