Ευρωζώνη: Ασθενεί η ανάπτυξη στη Γερμανία

Ευρωζώνη: Ασθενεί η ανάπτυξη στη Γερμανία

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεικτές είναι οι τελευταίες ενδείξεις για τις οικονομικές επιδόσεις της Ευρωζώνης, επιτείνοντας την αβεβαιότητα των οικονομικών παρατηρητών για την πορεία της εντός του πρώτου τριμήνου. Από τη μια πλευρά, η βιομηχανική παραγωγή στη Γαλλία αυξήθηκε σε υψηλότερα των προβλεπόμενων επίπεδα, πυροδοτώντας νέες ελπίδες για την πορεία ανάκαμψης της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στην Ευρωζώνη. Αυτό οφείλεται στην ενίσχυση της παραγωγής των αυτοκινητοβιομηχανιών όπως και των πάγιων επενδύσεων σε βαριές βιομηχανίες.

Ασθενικός γίγαντας

Και από την άλλη πλευρά, η Γερμανία, ήτοι ο οικονομικός γίγαντας της Ευρώπης, φαίνεται ότι παραμένει ασθενής. Μετά τα συμπτώματα στασιμότητας που παρουσίασε το τελευταίο τρίμηνο του 2005 εξακολουθεί να εμφανίζει υποτονικές αποδόσεις. Ηδη τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις, τις παραγγελίες στον μεταποιητικό κλάδο και τη βιομηχανική παραγωγή για το πρώτο τρίμηνο του 2006 οδηγούν στο συμπέρασμα πως η πορεία ανάκαμψης της οικονομίας δεν είναι τόσο ομαλή. Με αυτή την άποψη συνηγορούν και τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, χθες, από την εθνική στατιστική υπηρεσία. Σύμφωνα με την υπηρεσία, το εμπορικό πλεόνασμα συρρικνώθηκε τον Μάρτιο στα 11 δισ. ευρώ από τα αναθεωρημένα 12,3 δισ. ευρώ του Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τους εποχικά προσαρμοσμένους όρους. Αντίθετα, οι αναλυτές προέβλεπαν διεύρυνση του εμπορικού πλεονάσματος στα 13,3 δισ. ευρώ. Σε ετήσια βάση, οι εξαγωγές στη Γερμανία αυξήθηκαν τον Μάρτιο κατά 18,1%, σε μη προσαρμοσμένους όρους, φθάνοντας το ρεκόρ των 77 δισ. ευρώ. Μεγαλύτερη αύξηση, όμως, παρουσίασαν οι εξαγωγές και, ειδικότερα, κατά 23,3% φθάνοντας στο ζενίθ των 62,7 δισ. ευρώ. Το γεγονός αυτό αποδίδουν οι αναλυτές στην αύξηση των εισαγωγών των ενδιάμεσων αγαθών αλλά και στην άνοδο των τιμών του πετρελαίου. Σε μηνιαία βάση, οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 3,2% στα 70,4 δισ. ευρώ, σε προσαρμοσμένους όρους, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 1,6% στα 59,4 δισ. ευρώ. «Αυτά τα στοιχεία δεν αποτελούν καλό οιωνό για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου», επισημαίνει ο οικονομολόγος της Commerzbank Ματίας Ρούμπισς. Τα προκαταρκτικά στοιχεία για το ΑΕΠ θα δοθούν στη δημοσιότητα σήμερα. Ενδεικτική ήταν, παρά ταύτα, η δήλωση του προέδρου της Bundesbank Αξελ Βέμπερ ότι η οικονομική δραστηριότητα ενδεχομένως να επεκταθεί κατά το ήμισυ μιας ποσοστιαίας μονάδας. Επιπλέον, το ινστιτούτο DIW, ένα από τα έξι κορυφαία κέντρα ερευνών της Γερμανίας, αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις του για το ΑΕΠ από το 0,3% που ανακοινώθηκε κατά τα μέσα Μαρτίου στο 0,5%. Για το δεύτερο τρίμηνο του 2006, το DIW εκτιμά πως ο ρυθμός ανάπτυξης θα ανέλθει το 0,6%.

Στη Γαλλία, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε τον Μάρτιο κατά 1,6%, αντιστρέφοντας την πτώση της τάξεως του 1,2% του Φεβρουαρίου. Υπενθυμίζουμε πως νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα ανακοινώθηκε για τον Μάρτιο η πτώση της γερμανικής βιομηχανικής παραγωγής στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας εξαετίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της γαλλικής στατιστικής υπηρεσίας, η βιομηχανική παραγωγή στη χώρα μη συμπεριλαμβανομένων των κλάδων ενέργειας, του αγροτικού και του κατασκευαστικού ενισχύθηκε κατά 1,6%, μηνιαίως. Επιβεβαιώνονται, επομένως, τα πορίσματα έρευνας κατά τα οποία ο μεταποιητικός κλάδος επεκτάθηκε τον Απρίλιο στον ταχύτερο ρυθμό από τον Ιούνιο του 2004.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή