EBRD: Αλλαγή πλεύσης για τους προηγμένους της κεντρικής Ευρώπης

EBRD: Αλλαγή πλεύσης για τους προηγμένους της κεντρικής Ευρώπης

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Το 2010 θα ολοκληρωθούν όλα τα επενδυτικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανοικοδόμηση και την Ανάπτυξη (EBRD) με αποδέκτριες τις οκτώ νέες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης (έτος ένταξης 2004). Οι χώρες αυτές διέρχονται τη μετάβασή τους προς το στάδιο των ολοκληρωμένων οικονομιών της αγοράς.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή τη νέα πενταετή στρατηγική του ιδρύματος, ο πρόεδρός του, Ζαν Λεμιέρ, δήλωσε ότι η EBRD θα διοχετεύσει τους πόρους της πλέον στη Ρωσία, τη νοτιοανατολική Ευρώπη, τον Καύκασο και την Κεντρική Ασία. H έξοδος των εν λόγω χωρών (Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία, Σλοβενία, Εσθονία, Λεττονία και Λιθουανία) σημαίνει ότι η υγεία της οικονομίας τους έχει βελτιωθεί, ο εκδημοκρατισμός έχει εδραιωθεί και έχει σημειωθεί πρόοδος με κατεύθυνση την οικονομία της αγοράς.

«Η αλλαγή πλεύσης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανοικοδόμηση και την Ανάπτυξη αποδεικνύει ότι οι προαναφερθείσες οικονομίες έχουν επιτύχει», παρατηρεί ο κ. Λεμιέρ.

Η EBRD συνεστήθη το 1991 για να επενδύσει στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης και της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, αποσκοπώντας να τις συνδράμει στη μετάβασή τους από τις κεντρικού σχεδιασμού οικονομίες στις οικονομίες της ελεύθερης αγοράς.

Προ ολίγων μηνών οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι μεγαλύτερες μέτοχοι της Τραπέζης, άσκησαν πιέσεις να αναθεωρήσει την παρουσία της στις χώρες του πρώην Ανατολικού μπλοκ, εφόσον έχουν καλές επιδόσεις στις κεφαλαιαγορές. Ωστόσο, υπήρξαν και αντίθετες απόψεις. Πάντως, ο πρόεδρός της Ζαν Λεμιέρ διευκρίνισε ότι συνολικά οι μέτοχοι της EBRD εξέτασαν το πώς έχει η κατάσταση στις οκτώ χώρες και αποφάνθηκαν ότι όλες σημειώνουν ταχεία πρόοδο προς τη μετάβασή τους σε πλήρως ανοικτές οικονομίες.

«Ισως να παραμένουν ορισμένες προκλήσεις κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, αλλά εκτιμούμε ότι το διάστημα έως το 2010 οι οκτώ χώρες θα έχουν εξέλθει του οργανισμού», τονίζει ο κ. Λεμιέρ και δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για τα επιτέυγματα της ΕΒRD.

Τέλος, η Τράπεζα δεσμεύεται να τοποθετήσει κονδύλια στις φτωχότερες χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης, καθώς και του Καυκάσου και της Κεντρικής Ασίας, ώστε να υποβοηθηθεί η ανάπτυξη, η απασχόληση και η δημιουργία υποδομών ελεύθερης οικονομίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή