Δύο φακοί σε μία φωτογραφική μηχανή

Δύο φακοί σε μία φωτογραφική μηχανή

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία από τις αγορές, όπου ο ανταγωνισμός των εταιρειών πραγματικά λειτουργεί υπέρ των καταναλωτών, είναι εκείνη των ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από το συνεχές λανσάρισμα νέων μοντέλων, τα οποία επιπλέον εμφανίζουν συνεχείς βελτιώσεις, διατηρώντας τις τιμές σταθερές. Τους τελευταίους μήνες είδαμε όλο και περισσότερες εταιρείες να ενσωματώνουν υψηλό οπτικό ζουμ (έως και 12x, έναντι του συνηθισμένου 3x), περισσότερες δυνατότητες χειροκίνητων ρυθμίσεων, σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις εφάμιλλες των ημιεπαγγελματικών μοντέλων D-SLR. Αντίστοιχα, τα πολλά megapixel έως και 8 αποτελούν πλέον κανόνα, μιας και η πλειονότητα των νέων μοντέλων κινείται μεταξύ 6 και 8 megapixel, χωρίς ν’ αυξάνεται το μέγεθος των μηχανών. Μία από τις πρόσφατες τάσεις αφορά την ενσωμάτωση μεγαλύτερων οθονών έως και τρεις ίντσες, ενώ αν ξεκινήσουμε ν’ απαριθμούμε τις επιμέρους τεχνολογίες βελτίωσης των λήψεων που ενσωματώνονται για κάθε μοντέλο θα χρειαζόμασταν πολύ περισσότερο χώρο από μία σελίδα.

Οταν στις αρχές του έτους η Kodak παρουσίασε στην έκθεση CES του Λας Βέγκας την πρώτη ψηφιακή φωτογραφική μηχανή που χρησιμοποιούσε δύο φακούς, εκ των οποίων ο δεύτερος ήταν ευρυγώνιος, χωρίς μάλιστα συμβιβασμούς όσον αφορά το μέγεθος της μηχανής, λίγοι ήταν εκείνοι που πίστεψαν ότι η κυκλοφορία της θα ήταν άμεση. Αλλωστε είχε προηγηθεί το παράδειγμα της Easyshare One, η οποία αν δεν καθυστερούσε για περισσότερο από έναν χρόνο να κυκλοφορήσει στην αγορά, θ’ αποτελούσε την πρώτη ψηφιακή φωτογραφική μηχανή με ενσωματωμένο Wi-Fi, ασύρματη τεχνολογία πρόσβασης στο Διαδίκτυο κι επικοινωνίας με άλλες συσκευές. Εν τέλει, η Νikon απέδειξε ότι είχε καλύτερα «αντανακλαστικά» κυκλοφορώντας εκείνη την πρώτη ασύρματη ψηφιακή μηχανή. Ο ανταγωνισμός λοιπόν αποδεικνύεται ιδιαίτερα έντονος, θέτοντας μάλιστα εκτός μάχης παραδοσιακές εταιρείες, όπως η Konica Μinolta,

Ωστόσο, η Kodak απάντησε φέτος με το πρώτο μοντέλο που χρησιμοποιεί δύο φακούς. Ο λόγος για την V570, η οποία κυκλοφορεί πλέον και στην ελληνική αγορά. Οπως αποδεικνύεται όμως η Kodak έχει προχωρήσει σημαντικά τη σχετική έρευνα, μιας και λίγους μόλις μήνες μετά ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει ένα ακόμα μοντέλο με δύο φακούς. Αναφερόμαστε στο V610, το οποίο μάλιστα ενσωματώνει την ασύρματη τεχνολογία Bluetooth, όντας έτσι το πρώτο του είδους. Μέσω της τεχνολογίας Bluetooth, καθίσταται εφικτή η επικοινωνία και μεταφορά των φωτογραφιών που λαμβάνουμε σε συσκευές, όπως ο υπολογιστής χειρός μας, το κινητό μας τηλέφωνο, ή ο φορητός υπολογιστής.

Η V610 προσφέρει ανάλυση 6 megapixel (έναντι των 5 megapixel της V570) και οπτικό ζουμ 10x, ενώ κατορθώνει να ενσωματώνει δύο φακούς και δύο διαφορετικούς αισθητήρες για τον καθένα, χωρίς ν’ αυξάνει το μέγεθός της. Μάλιστα, προκειμένου ο χρήστης να μπορεί να εκμεταλλευθεί στο έπακρο το μεγάλο ζουμ, προσφέρεται η τεχνολογία Anti Blur, η οποία πλέον αποτελεί κανόνα στην ψηφιακή φωτογραφία. Χάρη σε αυτήν οι λήψεις με υψηλό ζουμ διατηρούνται καθαρές, ακόμα και αν το χέρι μας είναι ασταθές. Το επίτευγμα της Kodak δεν είναι αμελητέο, μιας και το μέγεθος της μηχανής είναι εξαιρετικά μικρό, παρά το μεγάλο οπτικό ζουμ, το οποίο είναι εφικτό λόγω της ύπαρξης του δεύτερου φακού. Θυμίζουμε ότι το πρώτο μοντέλο με δύο φακούς, το V570 εστίαζε στην χρήση ευρυγώνιου φακού για την αποτύπωση μεγαλύτερων επιφανειών. Η τιμή της V610 προσεγγίζει τα 450 ευρώ και θα είναι σύντομα διαθέσιμη και στην ελληνική αγορά.

Την ίδια στιγμή, η Sony συνεχίζει την επιθετική της πολιτική στην αγορά. Το τελευταίο της μοντέλο είναι η Cybershot T30, η οποία προσφέρει 7,2 megapixel, οθόνη τριών ιντσών, πληθώρα χειροκίνητων ρυθμίσεων, υψηλή ευαισθησία έως ISO 1000 και υψηλή αυτονομία μπαταρίας. Ωστόσο, το οπτικό ζουμ παραμένει στο 3x. Πλέον όμως η έμφαση της Sony είναι προς την αγορά των ημιεπαγγελματικών μηχανών D-SLRs, ιδίως μετά την εξαγορά του σχετικού κλάδου (και ασφαλώς και της τεχνογνωσίας) της Konica-Minolta. Ετσι ερμηνεύεται και η πρόσφατη κίνησή της ν’ ανακοινώσει το λανσάρισμα της νέας της εμπορικής σειράς με το αρχικό -όσο κι ελληνικό- γράμμα Α. Σύντομα αναμένονται και τα πρώτα μοντέλα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή