Ενθουσιώδεις χρήστες κινητών οι Ευρωπαίοι

Ενθουσιώδεις χρήστες κινητών οι Ευρωπαίοι

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιδιαίτερα ενθουσιώδεις χρήστες κινητών τηλεφώνων αποδεικνύονται οι Ευρωπαίοι και οι Ευρωπαίες, των οποίων η συμπεριφορά διαμορφώνει και επιβάλλει τις τάσεις στη διεθνή αγορά, σύμφωνα με έρευνα της Telephia, η οποία παρέχει πληροφορίες και στατιστικά στοιχεία για τον κλάδο της κινητής τηλεφωνίας. Συγκεκριμένα, οι 27 στους 100 Ευρωπαίους αντικαθιστούν τα κινητά τους κάθε χρόνο, ενώ τα ποσοστά υπερδιπλασιάζονται, όταν κλείσει η διετία.

Συγκεκριμένα, κάθε 24 μήνες αλλάζουν κινητό οι 60 στους 100 Ευρωπαίους και η σχετική αγορά πραγματοποιείται λίγο πριν από τη λήξη του συμβολαίου τους. Το ίδιο ισχύει και για όσους ανανεώνουν τη συσκευή τους στους 12 ή στους 36 μήνες.

Πάντως, όπως ήταν αναμενόμενο, οι πιο ένθερμοι θιασώτες των αλλαγών είναι οι έφηβοι από 15 έως 17 ετών, οι οποίοι αγοράζουν καινούργια συσκευή κάθε 20 μήνες κατά μέσον όρο (βέβαια, ως επί το πλείστον, δεν την αγοράζουν οι ίδιοι αλλά οι γονείς τους, αν και αυτό δεν φαίνεται στα στατιστικά στοιχεία). Από την ομάδα αυτή το 39% αλλάζει κινητό κάθε χρόνο.

Επόμενοι σε συχνότητα είναι οι χρήστες των 18-24 ετών με καινούργιο κινητό κάθε 21 μήνες, εκ των οποίων το 35% το αλλάζει κάθε χρόνο. Στην άλλη άκρη του φάσματος οι χρήστες 55 ετών και άνω προτιμούν να κρατήσουν περίπου δυόμισι χρόνια το ίδιο κινητό και να το αλλάξουν μετά 31 μήνες κατά μέσον όρο.

«Ως καταναλωτές οι έφηβοι και οι νέοι θέλουν να έχουν την τελευταία συσκευή, που κυκλοφορεί, και είναι δυο φορές πιθανότερο να χρησιμοποιήσουν προηγμένες εφαρμογές και υπηρεσίες, όπως το MP3 και το κατέβασμα βίντεο, εν συγκρίσει με τους μεγαλύτερης ηλικίας χρήστες», παρατηρεί ο διευθυντής νέων προϊόντων της Telephia, Μπέρναρντ Μπρένερ. «Ετσι δημιουργείται η ανάγκη και η πίεση για πιο γρήγορη αντακατάσταση της συσκευής, ώστε οι νέοι να παραμένουν συντονισμένοι με τα ρεύματα της τεχνολογίας».

Σε επίπεδο χώρας η Ισπανία και η Ιταλία πρωτοπορούν στη συχνότητα αλλαγής ανά 23,2 και 23,6 μήνες αντίστοιχα, οι χρήστες στη Βρετανία αντικαθιστούν το κινητό τους ανά 24,2 μήνες και οι αντίστοιχοι στη Σουηδία ανά 24,9 μήνες. Αναφορικά τώρα με τους λάτρεις της κινητής τηλεφωνίας στη Γερμανία και στη Γαλλία, αυτοί αλλάζουν συσκευή για να είναι στη μόδα κάθε 26,5 και 26,7 μήνες αντιστοίχως. O μέσος όρος σε πανευρωπαϊκή κλίμακα είναι οι 25,1 μήνες, αλλά θα πρέπει να αναφερθεί ότι αυτός συνάγεται με συνυπολογισμό των στοιχείων μόνο των ανωτέρω έξι χωρών, ήτοι της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Σουηδίας.

Ούτως ή άλλως, πάντως, ακόμα και χωρίς να συμπεριλαμβάνονται στην εκτίμηση οι… κινητομανείς Ελληνες, το συμπέρασμα εξάγεται αβίαστα. «H ευρωπαϊκή κοινωνία αγαπά την κινητή τηλεφωνία και το χαρακτηριστικό αυτό δημιουργεί μια σταθερή σχέση μεταξύ των καταναλωτών και των τηλεφώνων τους», καταλήγει ο κ. Μπρένερ. «O μέσος όρος ζωής του κινητού είναι δυο χρόνια, προτού ο κάτοχός του ζητήσει αναβάθμιση· όπερ σημαίνει ότι οι επιλογές αυτές για… επείγουσα αντικατάσταση ασκούν πιέσεις σε όλο το οικοσύστημα των ασύρματων τηλεπικοινωνιών. Και αυτό με τη σειρά του πρέπει να καινοτομεί και να αναvεώνει αδιαλείπτως τα προϊόντα του, ώστε να μη χάνουν τον παράγοντα του εντυπωσιασμού, που έχουν για το κοινό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή