Πρόσθετα μέτρα για την εξυγίανση της Siemens

Πρόσθετα μέτρα για την εξυγίανση της Siemens

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Κλάους Κλέιφιλντ μετά την πάροδο 15 μηνών θητείας ως επικεφαλής της Siemens εύστοχα χαρακτηρίζει τον όμιλο ως «προμηθευτή υποδομών» που έχει τη δυνατότητα να συμβαδίζει με τις «μεγατάσεις» της αστικοποίησης και της αυξανόμενης ζήτησης για την παροχή υπηρεσιών ύδρευσης, υγειονομικής περίθαλψης, ασφάλειας και ηλεκτροδότησης. Δεν μπορεί, ωστόσο, να συγκαλύψει το γεγονός ότι η Siemens είναι σε τελική ανάλυση ένας απαρχαιωμένος όμιλος, με μια σημαντική μερίδα αναλυτών και επενδυτών να επιθυμούν τη συρρίκνωσή του ή ακόμη και τη διάλυσή του. Κάποιες μονάδες της Siemens, όπως είναι αυτές της παραγωγής ενέργειας, της κατασκευής εξοπλισμού αυτοκινήτων ή ιατρικού εξοπλισμού κατέχουν κορυφαία θέση στις αγορές τους. Αλλες δραστηριότητες όπως είναι η παροχή υπηρεσιών σε επιχειρήσεις φθίνουν με το πέρασμα του χρόνου.

«Είναι δυνατόν να ασκεί έλεγχο σ’ όλες αυτές τις δραστηριότητες ένας μόνο διευθύνων σύμβουλος ή μια διοικητική ομάδα», δήλωσε ο Τόμας Κιτζ, αναλυτής της Merck & Co. O κ. Κλέινφιλντ έδειξε πως είναι αποφασισμένος να ενεργήσει δραστικά, όταν δεσμεύτηκε να συμμορφώσει τα περιθώρια κέρδους σε καθεμιά από τις 12 μονάδες της Siemens με τον στόχο που ορίστηκε για τον Απρίλιο του 2007.

Μέχρι σήμερα έχει ήδη επιτευχθεί ο στόχος αυτός στις έξι από τις δώδεκα μονάδες, οι υπόλοιπες τρεις παρουσιάζουν βελτίωση των επιδόσεών τους, ενώ αυτή των logistcs και της γραμμής παραγωγής έχει απορροφηθεί μέσω της σύγκλισής της. Σε ό,τι αφορά τη μονάδα παροχής υπηρεσιών σε επιχειρήσεις γνωστή με την επωνυμία Siemens Business Services (SBS) και την Com που επικεντρώνεται στην εγκατάσταση δικτύων κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, η κατάστασή τους είναι προβληματική. H Com πρέπει να καλύψει, περίπου, επτά ποσοστιαίες μονάδες για να φθάσει το στόχο της, ενώ η SBS παρουσιάζει ζημιές.

Αν ο κ. Κλέιφιλντ δεν έχει ικανοποιήσει τους δικούς του στόχους, η θέση του στην εταιρεία δεν διατρέχει κανέναν ουσιαστικό κίνδυνο. Παρά την ανυπομονησία ορισμένων μετόχων για την αποκατάσταση της κερδοφορίας σε όλες τις μονάδες -σημειωτέον ότι το τελευταίο έτος που συνέβη κάτι τέτοιο ήταν το 2000- υπάρχουν ορισμένα επιχειρήματα που αντιτάσσονται ως προς τη λογική της διαφοροποίησης. Οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος και ιατρικού εξοπλισμού, οι οποίες σήμερα είναι επιτυχείς, κάποτε ήταν προβληματικές. Την περασμένη εβδομάδα, η Siemens ανακοίνωσε την εξαγορά της Diiagnostic Products Corporation του Λος Αντζελες έναντι 1,86 δισ. δολαρίων, μια απόφαση που εναρμονίζεται με τα σχέδια του ομίλου για την ενίσχυση της παρουσίας του στον χώρο της προληπτικής ιατρικής.

Ωστόσο, όπως εκτιμούν και οι αναλυτές της αγοράς, για να υπάρξει μια ανατροπή του τοπίου και να μετατραπούν ορισμένες προβληματικές δραστηριότητες σε υγιείς πρέπει να ληφθούν δραστικά μέτρα. O κ. Κλέιφιλντ έχει αποδείξει πως μπορεί να ενεργήσει έτσι. Τον περασμένο Ιούνιο πούλησε τη μονάδα κινητής τηλεφωνίας του ομίλου στην BenQ της Ταϊβάν. Αναγκάστηκε να κάνει έναν συμβιβασμό της τάξεως των 133 εκατομμμυρίων δολαρίων για να προσελκύσει τους αγοραστές αλλά, τουλάχιστον, έσβησε την εταιρεία από τους ισολογισμούς της Siemens. Οι επενδυτές θέλουν την εφαρμογή πρόσθετων μέτρων εξυγίανσης.

Μια λύση για την Com είναι η μερική πώληση των περιουσιακών στοιχείων της ή η ένταξή της σε μια κοινοπραξία ώστε να απομακρυνθούν τα λογιστικά δεδομένα της από τους ισολογισμούς του ομίλου, επισημαίνει ο Χέντινγκ Γκεμπχάρντ, επικεφαλής του τμήματος επενδύσεων στην DWS. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Siemens έχει έρθει σε επαφή με τη Motorola, κάτι που έχει διαψευσθεί από τους παράγοντες του γερμανικού ομίλου.

Ωστόσο, ο κ. Κλέινφιλντ δεν έχει αρνηθεί ότι σκοπεύει να πουλήσει την Com. Παράλληλα, έχουν ήδη δρομολογηθεί 2.400 απολύσεις στην SBS, ενώ για την Com αποφασίστηκαν οι περικοπές 1.000 θέσεων εργασίας πέραν των 1.500 που έχουν ήδη δρομολογηθεί. Πολλές θέσεις εργασίας έχουν ήδη μεταφερθεί στην Ινδία, την Κίνα και τη Ρουμανία, ενώ συμφωνήθηκε με τη συνδικαλιστική ένωση IG Metall η επέκταση των εβδομαδιαίων ωρών εργασίας σε δύο εργοστασιακές μονάδες κινητής τηλεφωνίας της Siemens από 35 σε 40. Ωστόσο, η συμφωνία αυτή δεν αποτέλεσε ένα σημείο καμπής στο γερμανικό μεταποιητικό κλάδο. Οχι μόνον έκλεισε η μονάδα κινητής τηλεφωνίας, αλλά η IG Metall επέτυχε άλλες μισθολογικές αυξήσεις που αναμένεται να διογκώσουν τις λειτουργικές δαπάνες του ομίλου κατά 0,5%. H τελευταία συμφωνία αποδεικνύει τις πιέσεις που δέχεται ο όμιλος.

Μόνο τέσσερα μέλη του διοικητικού συμβουλίου είναι κάτω από 50 ετών. O κ. Κλέιφιλντ, ετών 48, συναντούσε λιγότερες αντιστάσεις όταν ήταν επικεφαλής της Siemens στη Βόρειο Αμερική, όπου προχώρησε στην απόλυση 10.000 υπαλλήλων. Στην πατρίδα του, όμως, το θέμα έχει περισσότερο πολιτικές διαστάσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή