H ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

4' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οντως. Θέλει να κερδίσει χρόνο ο νέος πρόεδρος της FED Μπεν Μπερνάνκι. Και ενώ διαμαρτύρεται ότι οι αγορές παρερμηνεύουν το νόημα των δηλώσεών του, το ανακοινωθέν που εξέδωσε μετά τη συνεδρίαση της FED την Τετάρτη έπεσε μάλλον στο κενό… Δεδομένου ότι η πολιτική των επιτοκίων είναι πάντα ζωτικής σημασίας για την πορεία της αμερικανικής και της παγκόσμιας οικονομίας και φυσικά της Wall Street και του δολαρίου, οι πάντες προσπαθούν να ερμηνεύσουν τις (σχεδόν) άγνωστες απόψεις του. Ομως, οι αγορές χρήματος συμπαρατάσσονται με τις προβλέψεις της πλειοψηφίας των 20 κορυφαίων επενδυτικών τραπεζών της Wall Street που ερμηνεύουν ότι έκλεισε ο τρέχον διετής ανοδικός κύκλος των αμερικανικών επιτοκίων.

Λες… και διάβαζε το ίδιο ακριβώς ανακοινωθέν της προηγούμενης συνεδρίασης. O πρόεδρος της FED επανέλαβε ότι «ενδεχομένως να χρειαστούν κάποιες πρόσθετες μικρές αυξήσεις για τον έλεγχο του πληθωρισμού», αλλά όλα θα κριθούν με γνώμονα την πορεία της οικονομίας. O Μπεν Μπερνάνκι φάνηκε διστακτικός για το πότε θα πρέπει να σταματήσει να αυξάνει το κόστος του χρήματος… Και άφησε όλα τα περιθώρια ανοικτά για διορθωτικές κινήσεις. Που σημαίνει ότι η μέλλουσα νομισματική πολιτική της FED θα έχει αμυντικό και όχι επιθετικό χαρακτήρα.

Ο Μπεν Μπερνάνκι και οι 10 τραπεζίτες με δικαίωμα ψήφου της επιτροπής FOMC (Fed’s Open Market Committee) -που είναι η αρμόδια επιτροπή για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής της FED- αύξησαν ομοφώνως την Τετάρτη που πέρασε το βασικό επιτόκιο – κλειδί κατά 0,25% στο 5,0% (από 4,75%), στα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2001. Ηταν η 16η στη σειρά αύξηση από τη συνεδρίαση της 30ής Ιουνίου του 2004 επί προεδρίας Γκρίνσπαν, που άρχισε ο τρέχον ανοδικός κύκλος των αμερικανικών επιτοκίων.

Ομως, η σύγχυση που προκάλεσε η λεκτική γκάφα του Μπερνάνκι στη δημοσιογράφο Μαρία Μπαρτιρόμο της τηλεόρασης του CNBC ότι οι αγορές παρερμήνευσαν τη σημασία των όσων είπε στο Κογκρέσο, έχουν πυροδοτήσει σύγχυση και αβεβαιότητα στις αγορές χρήματος. H φυγή των επενδυτών από το δολάριο είναι καθημερινό φαινόμενο με συνέπεια την πτώση του στα χαμηλότερα επίπεδα ενός έτους έναντι του ευρώ.

Την περασμένη εβδομάδα ο Μπεν Μπερνάνκι δήλωσε ενώπιον της Επιτροπής του Κογκρέσου ότι η FED ενδέχεται να προβεί σε προσωρινή διακοπή του κύκλου της αύξησης των επιτοκίων. Οπως ανέφερε στους Αμερικανούς νομοθέτες, οι ρυθμοί ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας αναμένεται να επιβραδυνθούν και η FED ενδέχεται να διακόψει την ανοδική εξέλιξη των επιτοκίων της ακόμη και αν ενταθούν οι πληθωριστικοί κίνδυνοι.

Αλλά στη συνέχεια, ο νέος πρόεδρος έκανε κάτι ανόητο. Στο δείπνο για τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους, στον Λευκό Οίκο, η Μαρία Μπαρτιρόμο του CNBC τον ρώτησε ιδιαιτέρως, «αν οι αγορές κατάλαβαν σωστά τα λεγόμενά του στο Κογκρέσο». «Οχι», απάντησε ευθέως εκείνος, όπως ανέφερε αργότερα η δημοσιογράφος. «Είπε ότι ο ίδιος και η Επιτροπή προσπάθησαν να δημιουργήσουν κάποια ευελιξία, λέγοντας ότι η FED μπορεί να σταματήσει την άνοδο των επιτοκίων, αλλά στην πραγματικότητα τα δεδομένα είναι εκείνα που θα προσδιορίσουν κατά πόσον θα συμβεί κάτι τέτοιο»… Και έχασε την εμπιστοσύνη των αγορών.

– Τώρα στην πλειοψηφία τους -οι 11 από τις 20- κορυφαίες επενδυτικές τράπεζες της Wall Street εκτιμούν ότι ο τρέχον ανοδικός κύκλος έκλεισε την περασμένη Τετάρτη με την τελευταία αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων στο 5,0%. Οι 11 αυτές τράπεζες είναι: H BNP Paribas, η CIBC World Mrkts, η Countrywide Fin, η Credit Suisse, η Deutcshe Bank, η Dresdner, η Goldman Sachs, η Merrill Lynch, η Mizuho Securities, η Nomura Securities και η UBS. Οι υπόλοιπες εννέα προβλέπουν ότι ο κύκλος θα συνεχισθεί με περισσότερες αυξήσεις και τα αμερικανικά επιτόκια θα τερματίσουν στα επίπεδα του 5,5%.

Συγκεκριμμένα (κατ’ αλφαβητική σειρά) οι προβλέψεις των 20 τραπεζών:

Η Bank of America προβλέπει τα αμερικανικά επιτόκια να κλείνουν τον τρέχοντα κύκλο στην επόμενη συνεδρίαση της FED στις 29 Ιουνίου με μια ακόμη αύξηση κατά 0,25% στα επίπεδα του 5,25%. H Barclays προβλέπει αυξήσεις κατά 0,25% και στις δύο συνεδριάσεις του Ιουνίου και του Αυγούστου, και τον κύκλο να κλείνει με επιτόκια στο 5,5%. H Bear Stearns προβλέπει μια αύξηση κατά 0,25%, στο 5,25%, στη συνεδρίαση του Ιουνίου και μια κατά 0,25%, στο 5,5%, στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.

Η BNP Paribas εκτιμά ότι ο κύκλος έκλεισε. H CIBC World Mrkts συμμερίζεται την ίδια εκτίμηση. H Countrywide Fin, ομοίως, ότι ο κύκλος έκλεισε. H Credit Suisse, επίσης, συμφωνεί ότι ο κύκλος έκλεισε.

Η Daiwa Securities δίδει για τα αμερικανικά επιτόκια συνολική αύξηση στο 5,5%, χωρίς να προσδιορίζει το πότε.

Η Deutcshe Bank εκτιμά ότι ο κύκλος έκλεισε. H Dresdner συμμερίζεται την ίδια εκτίμηση. H Goldman Sachs συμφωνεί, επίσης, ότι ο κύκλος έκλεισε.

Η HSBC προβλέπει μια αύξηση κατά 0,25%, στο 5,25%, στη συνεδρίαση του Ιουνίου και μια κατά 0,25%, στο 5,5%, στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου. H J.P Morgan προβλέπει παύση τους επόμενους μήνες και αύξηση ξανά στο τελευταίο τρίμηνο του έτους. H Lehman Brothers προβλέπει μια αύξηση κατά 0,25%, στο 5,25%, στη συνεδρίαση του Ιουνίου και μια κατά 0,25%, στο 5,5%, στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.

Η Merrill Lynch συντάσσεται με την πλειοψηφία θεωρώντας ότι ο κύκλος έκλεισε. H Mizuho Securities, επίσης.

Η Morgan Stanley προβλέπει μια αύξηση κατά 0,25%, στο 5,25%, όμως στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου. Η RBS Greenwich Capital προβλέπει να κλείνει ο κύκλος με μια ακόμη αύξηση κατά 0,25%, στο 5,25%, στη συνεδρίαση του Αυγούστου.

Η Nomura Securities θεωρεί ότι ο κύκλος έκλεισε. Τέλος, και η UBS προβλέπει ότι ο κύκλος έκλεισε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή