Επιτόκια και εμπορεύματα έφεραν γενική πτώση

Επιτόκια και εμπορεύματα έφεραν γενική πτώση

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πτώση παρουσίασαν, χθες, οι γενικοί δείκτες και των 18 χρηματιστηρίων της Δυτικής Ευρώπης, σημειώνοντας αξιόλογες απώλειες για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση. Το χθεσινό αρνητικό επενδυτικό κλίμα αποδόθηκε στην υποχώρηση των τιμών των εμπορευμάτων όπως και στην αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων κατά την προηγούμενη εβδομάδα, εντείνοντας τους φόβους για μια επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης στην παγκόσμια οικονομία. Αξίζει να σημειωθεί πως η τάση εφαρμογής μιας περιοριστικής νομισματικής πολιτικής δεν διακρίνεται μόνον στις ΗΠΑ αλλά και στην Ευρώπη και στην Κίνα. Ενδεικτικό είναι ότι ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έχει υποχωρήσει κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων κατά 4,2%, διαγράφοντας 370 δισ. δολάρια από τη συνολική αξία του. Χθες, ο δείκτης FTSE Eurotop-100 υποχώρησε κατά 1,1%, κλείνοντας στις 2.852,50 μονάδες, ενώ ο μικρότερος Stoxx 50 απώλεσε το 0,9% της αξίας του.

Αναλυτές απευθυνόμενοι στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters τήρησαν μια ψύχραιμη στάση ως προς τις πρόσφατες πτωτικές τάσεις, υποστηρίζοντας πως είναι καθαρά διορθωτικού χαρακτήρα. «Είναι σαφές πως η σημερινή συνεδρίαση σηματοδοτεί την επίδραση των κερδοσκοπικών τοποθετήσεων στην αγορά», δήλωσε ο Νιλ Ντουάν, επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος επενδύσεων στη RCM, συμπληρώνοντας ότι «πιστεύουμε πως είναι ομαλή η κατάσταση της παγκόσμιας ανάπτυξης, όπως και αυτή της Κίνας και των αναδυόμενων αγορών. Οπότε πρόκειται για μια υποχώρηση σε φυσιολογικά όρια». Στον κλάδο εξόρυξης μετάλλων, η μετοχή του κολοσσού BHP Billiton και αυτή της Anglo American υποχώρησαν κατά 5,7% και 5,9% αντίστοιχα, λόγω της πτώσης που παρουσίασαν οι τιμές του χαλκού, του ψευδάργυρου και του αλουμίνιου. Αξιοσημείωτο είναι ότι η μετοχή της Vedanta Resources Plc., η οποία επικεντρώνεται στην παραγωγή χαλκού και ψευδάργυρου, ενώ έχει ενισχυθεί από τις αρχές του έτους κατά 90% υποχώρησε χθες κατά 9,3%. Απώλειες σημείωσε και ο πετρελαϊκός κλάδος, με τη μετοχή της νορβηγικής Statoil να έχει αποδυναμωθεί κατά 5%. H μετοχή της Xstrata, ήτοι του μεγαλύτερου εξαγωγέα χάλυβα σε ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες, σημείωσε πτώση 8,4% καθώς η Inco αύξησε την πρόταση για την εξαγορά της καναδικής Falconbridge, της οποίας το 20% του μετοχικού κεφαλαίου της ελέγχεται από την πρώτη. Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE-100 και στο Παρίσι ο δείκτης Cac-40 υποχώρησαν κατά 1,2% και 1,66% αντίστοιχα. Ο δείκτης Dax αποδυναμώθηκε κατά 1%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή