Γερμανία: πτώση εμπιστοσύνης των επενδυτών

Γερμανία: πτώση εμπιστοσύνης των επενδυτών

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατακόρυφη πτώση παρουσιάζει η εμπιστοσύνη των Γερμανών επενδυτών τον μήνα Μάιο, λόγω ανησυχιών ότι η ισχυρή συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ και η υψηλή τιμή του πετρελαίου ενδέχεται να συγκρατήσουν τον ρυθμό της οικονομικής αναπτύξεως της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης.

Την εκτίμηση αυτή διατυπώνει το γερμανικό ινστιτούτο οικονομικών ερευνών ZEW που εδρεύει στο Μάνχαϊμ, παραθέτοντας ότι ο δείκτης του των οικονομικών προσδοκιών παρουσιάζει πτώση τον μήνα Μάιο στους 50 βαθμούς από τους 62,7 βαθμούς τον μήνα Απρίλιο. Η σχετική έρευνα του ινστιτούτου ZEW διεξήχθη με δείγμα 314 αναλυτές και εκπροσώπους θεσμικών επενδυτών.

Η πτώση του δείκτη επενδυτικής εμπιστοσύνης του ινστιτούτου ΖΕW στους 50 βαθμούς τον μήνα Μάιο είναι η μεγαλύτερη από τον περασμένο Νοέμβριο και χαμηλότερη από τις εκτιμήσεις αναλυτών, οι οποίοι είχαν συμμετάσχει σε σχετική δημοσκόπηση του πρακτορείου Ρόιτερς.

«Οι προσδοκίες αναφορικά με το μέλλον παγώνουν», όπως δήλωσε ο Ντέιβιντ Μπράουν της Bear Stearns International. Πρόσθεσε δε ότι η πτώση του δείκτη σε μεγαλύτερο ποσοστό από το αναμενόμενο «θα αποτελέσει οριστική απογοήτευση των ελπίδων περί ισχυρής οικονομικής αναπτύξεως».

«Η ανάκαμψη στην περιοχή της Ευρωζώνης βρίσκεται ήδη σε τροχιά, αλλά οι αριθμοί αυτοί θα ενεργήσουν ως υπόμνηση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ότι θα πρέπει να ενεργήσει με μεγάλη περίσκεψη εν όψει της ενδεχόμενης αυξήσεως των επιτοκίων της μελλοντικώς, ιδιαιτέρως εάν ληφθεί υπ’ όψιν η ισχυρή συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ».

Τα στοιχεία του ινστιτούτου ZEW έρχονται σε αντίθεση με εκείνα που αναφέρουν ότι η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε άνοδο σε μηνιαία βάση τον περασμένο Μάρτιο κατά 0,4% σε σχέση με τον μήνα Φεβρουάριο και κατά 3,8% σε ετήσια βάση.

Ολα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή κατά την οποία επικρατούν απόψεις ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι πολύ πιθανόν να προβεί στην αύξηση του βασικού της επιτοκίου από 2,5% που είναι σήμερα κατά 0,25% στη σύνοδό της στις 8 του ερχομένου Ιουνίου.

Ο Κριστιάν Νουαγιέ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης, ανέφερε χθες σε δηλώσεις του ότι η αύξηση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ από τα τέλη του 2005 είναι μέτρια.

Η ισχυρή συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ, η οποία περιορίζει δραστικώς τις νομισματικές συνθήκες, έχει δαμάσει τις εικασίες ότι η αύξηση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα είναι επιθετική. Η ισχυρή συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ καθιστά τις εξαγωγές των γερμανικών προϊόντων περισσότερο ακριβές σε σχέση με άλλων κρατών τα οποία δεν είναι μέλη της Ευρωζώνης.

«Η ισχυρή συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ έναντι του αμερικανικού δολαρίου επιβαρύνει τις γερμανικές εξαγωγές και ενδέχεται να είναι μία από τις αιτίες της πτώσεως του δείκτη επενδυτικών προσδοκιών» όπως δήλωσε χθες ο Βόλφγκανγκ Φραντς, πρόεδρος του ινστιτούτου οικονομικών ερευνών ΖΕW.

Στην έρευνά του το ινστιτούτο ZEW παραθέτει ότι η υψηλή τιμή του πετρελαίου και η εξασθένηση της εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση συνασπισμού υπό την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ συμπεριλαμβάνονται στους παράγοντες που έχουν αρνητικές επιδράσεις στους επενδυτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή