Επεκτατικά σχέδια για Honda – Toyota

Επεκτατικά σχέδια για Honda – Toyota

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το επιχείρημα ότι οι αγορές εργασίας στη Δύση φέρουν ένα αβάσταχτο κόστος φαίνεται να μην ευσταθεί εάν λάβουμε υπόψη τα τελευταία σχέδια της Honda και της Toyota για τη δημιουργία νέων εργοστασιακών μονάδων στη Βόρειο Αμερική. Φυσικά στα επεκτατικά σχέδια της Honda συμπεριλαμβάνεται και η Ινδία, ενώ σ’ αυτά της Toyota περίοπτη θέση έχει, επίσης, η Ρωσία και η Κίνα. Την ίδια στιγμή, η συνδικαλιστική ένωση του αμερικανικού κλάδου των αυτοκινητοβιομηχανιών, ήτοι η United Auto Workers (UAW), έδωσε το «πράσινο φως» για την πραγματοποίηση απεργιών εκ μέρους των εργαζομένων της Delphi, μια εξέλιξη που εάν λάβει χώρα θα σημάνει βαριές συνέπειες τόσο στην κατασκευάστρια εξοπλισμού αυτοκινήτων όσο και στην πελάτισσά της General Motors. Στη Βρετανία, η GM αποφάσισε τελικά την περικοπή του προσωπικού στο εργοστάσιο της Vauxhall, στο Ελσμίερ Πορτ, κατά 900 άτομα, λόγω της πτώσης των πωλήσεων του μοντέλου Opel/Vauxhall Αstra.

Στόχος η αύξηση των πωλήσεων

Στόχος της Honda είναι η αύξηση των πωλήσεων από το ρεκόρ των 3,4 εκατομμυρίων οχημάτων του τελευταίου οικονομικού έτους στα 4,5 εκατομμύρια μέχρι το 2010. «H Honda σκοπεύει να ιδρύσει ένα σύστημα παραγωγής υψηλής ποιότητας, εφαρμόζοντας τις τελευταίες τεχνολογίες», δήλωσε, χθες, ο διευθύνων σύμβουλος της Honda, Τακέο Φουκούι. O εν λόγω κολοσσός πρόκειται να επενδύσει, τουλάχιστον, 1,34 δισ. δολάρια στην κατασκευή νέων εργοστασίων μέχρι το 2010, καθώς οι υψηλές τιμές βενζίνης αυξάνουν τη ζήτηση για τα αυτοκίνητα με οικονομικότερη κατανάλωση καυσίμων. Μόνο στη Βόρειο Αμερική, η Honda σχεδιάζει την αύξηση της παραγωγής από τα 1,4 στα 1,6 εκατομμύρια αυτοκίνητα.

Παράλληλα αυξάνονται οι πιέσεις που δέχονται οι αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες στην αγορά τους. Το 95% των μελών της UAW ψήφισαν υπέρ της δρομολόγησης απεργιών από τους εργαζομένους της Delphi, καθώς η εταιρεία έχει προσφύγει στο πτωχευτικό δικαστήριο ζητώντας την ακύρωση της συλλογικής σύμβασης εργασίας. Αν και η Delphi με την GM τόνισαν πως είναι διατεθειμένες να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις, οι εργαζόμενοι της πρώτης απειλούν με απεργίες ακόμα και αν το δικαστήριο αποφασίσει υπέρ των εργοδοτών.

GΜ: πακέτα εθελουσίας εξόδου

Στη Βρετανία, η GM ελπίζει στην αποπεράτωση των περικοπών προσωπικού στο Ελσμίερ Πορτ με πακέτα εθελουσίας εξόδου. Οι προσπάθειες των συνδικαλιστών και κυβερνητικών αξιωματούχων, όμως, να πείσουν την GM να αναθέσει μέρος της παραγωγής του νέου Astra στο εργοστάσιο τροφοδοτεί μια αβεβαιότητα για την επιβίωση του ιδίου εργοστασίου. H GM διευκρίνισε ότι δεν δύναται να εγγυηθεί για το μέλλον του εργοστασίου. O υπουργός Βιομηχανίας Αλιστερ Ντάρλινγκ δήλωσε, παρά ταύτα, πως θα μελετηθεί το αίτημα χορήγησης επιδοτήσεων στην GM για την κατασκευή του νέου Astra.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή