Προσπάθεια για έλεγχο του ελλείμματος

Προσπάθεια για έλεγχο του ελλείμματος

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Σύντονες προσπάθειες να ελέγξουν τα δημοσιονομικά τους καταβάλλουν η Γερμανία και η Γαλλία δήλωσε ο αρμόδιος επίτροπος νομισματικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Χοακίν Αλμούνια. Επίσης, ανέφερε ότι ελπίζει το Παρίσι να διατηρήσει κάτω του προκαθορισμένου ορίου το δημοσιονομικό του έλλειμμα.

Επανειλημμένως, βέβαια, οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης έχουν παραβιάσει το όριο του 3% επί του Ακαθάριστου Εγχωρίου Προϊόντος, το οποίο ορίζει το Σύμφωνο Σταθερότητας και θεωρείται προϋπόθεση για τις χώρες, που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στη Ζώνη του Ευρώ.

Συγκράτηση δημοσιονομικών

Υπενθυμίζεται ότι το έλλειμμα της Γαλλίας διαμορφώθηκε κάτω των ορίων του 3% για το 2005, ενώ η Γερμανία το παραβίασε. Ερωτηθείς ο Χοακίν Αλμούνια, εάν το Παρίσι και το Βερολίνο θα εκπλήρωναν τα κριτήρια σε περίπτωση, που επεδίωκαν τώρα να ενταχθούν στην Ευρωζώνη, απάντησε: «Νομίζω πως όχι, κι αυτός είναι ο λόγος, που κάθε μέρα συνιστώ στη Γερμανία και στη Γαλλία να συγκρατήσουν τα δημόσια οικονομικά τους και να υιοθετήσουν τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές, οι οποίες χρειάζονται για την εύρυθμη λειτουργία της Ευρωζώνης».

Είναι αλήθεια, όπως προσέθεσε ο Ευρωπαίος επίτροπος, ότι στις αρχές της τρέχουσας δεκαετίας ορισμένες χώρες λησμόνησαν πως έπρεπε να συνεχίσουν την προσπάθεια εξορθολογισμού των δημοσιονομικών τους ή ότι έπρεπε να εφαρμόσουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις· ωστόσο, σήμερα πλέον, οι χώρες αυτές έχουν διδαχθεί το μάθημά τους.

Προβλέψεις για ανάπτυξη

Ο Χοακίν Αλμούνια επανέλαβε ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν, η οικονομία της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα αναπτυχθεί 2,3% το τρέχον έτος, ενώ η αντίστοιχη της Ευρωζώνης θα υπερβεί μόλις το 2%.

«Ωστόσο, θα πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να αναπτύξουμε πλήρως τις δυνατότητες της ευρωπαϊκής οικονομίας», τόνισε ο κ. Αλμούνια.

«Είναι αλήθεια ότι δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι με ανάπτυξη 2%, δεδομένου ότι δεν δημιουργεί αρκετές θέσεις εργασίας και ότι άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ινδία, η Κίνα εμφανίζουν δυναμικότερους ρυθμούς από την Ευρώπη», υπενθύμισε ο Ευρωπαίος επίτροπος.

Ειδικά, για την οικονομία της Γερμανίας, αυτή θα αναπτύξει ρυθμό σχεδόν 1,5% κατά το τρέχον έτος, σύμφωνα με τον πρόεδρο του έγκριτου ινστιτούτου ZEW. Εν τούτοις, το ισχυρό ευρώ ίσως να αποτελέσει κίνδυνο για την ανάκαμψη και ενδεχομένως να επιφέρει ήδη πλήγματα σε ορισμένες εξαγωγικές δραστηριότητες, προσέθεσε.

Ο Βόλφγκανγκ Φραντς, ο οποίος ανήκει και στην πενταμελή ομάδα οικονομικών συμβούλων της κυβέρνησης (την επιτροπή σοφών), δήλωσε ότι η αβεβαιότητα γύρω από την κατεύθυνση ορισμένων μεταρρυθμίσεων προκαλεί αναταραχή στους επενδυτές.

Αύξηση του γερμανικού ΑΕΠ

«Το τρέχον έτος ευελπιστώ ότι με λίγη τύχη το ΑΕΠ της Γερμανίας θα αυξηθεί σχεδόν 1,5%», τόνισε ο κ. Φραντς. «Πάντως, δημιουργείται κλίμα αβεβαιότητας ως προς τις κινήσεις της κυβέρνησης, όσον αφορά τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις όπως εκείνες που αφορούν το φορολογικό σύστημα ή το σύστημα υγείας. Δεν είναι σαφής ακόμα η κατεύθυνση, που θα ακολουθήσει».

Επιπλέον, σύμφωνα με το ZEW, ο δείκτης οικονομικών προσδοκιών υποχώρησε στο 50 τον Μάιο από το 62,7 του Απριλίου, φθάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από το Νοέμβριο του 2005.

Γαλλία και βιομηχανικές επενδύσεις

Αναφορικά, τώρα, με τη Γαλλία, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, αυτή προσδοκά οι βιομηχανικές της επενδύσεις να αυξηθούν 5% το τρέχον έτος, ενώ αντίστοιχα εκτιμάται ότι θα είναι και τα αποτελέσματα για τη μεταποίηση.

Τέλος, με τα δεδομένα αυτά, οι αναλυτές θεωρούν ότι διαμορφώνονται ευνοϊκές ενδείξεις για τις προοπτικές της γαλλικής οικονομίας εν γένει, αν και η αγορά απασχόλησης εμφανίζει τάσεις βραδείας ανάπτυξης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή