Φόβος πληθωρισμού παρέλυσε το «νευρικό σύστημα»

Φόβος πληθωρισμού παρέλυσε το «νευρικό σύστημα»

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατέρρευσε, χθες, το «νευρικό σύστημα» των δυτικοευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, παρασύροντας τις μετοχές των ευρωπαϊκών εταιρειών σε απογοητευτικές αποδόσεις, καθώς η μεγαλύτερη του αναμενομένου άνοδος των τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Απριλίου επανέφερε στο προσκήνιο τους φόβους για μια περαιτέρω αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων. Αξίζει να θυμίσουμε πως προχθές ανακοινώθηκε η μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση του πληθωρισμού στη Βρετανία των τελευταίων πέντε ετών. Τις μεγαλύτερες απώλειες παρουσίασε ο κλάδος των αυτοκινητοβιομηχανιών, αλλά και οι μετοχές των εταιρειών εξόρυξης μετάλλων σημείωσαν υψηλές απώλειες.

Αν και η έναρξη της συνεδρίασης εξελίχθηκε σε ένα ήπιο επενδυτικό κλίμα, στη συνέχεια οι πανευρωπαϊκοί δείκτες FTSE Eurotop-100 και FTSE Eurotop-300 σημείωσαν απώλειες 2,8%, με τον τελευταίο να υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών μηνών, κλείνοντας στις 1.310 μονάδες. Αξιοσημείωτο είναι ότι το χθεσινό κλείσιμο του FTSE Eurotop-300 ήταν κατά, περίπου, 100 μονάδες από τις 1.407,5 μονάδες που καταγράφηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, όταν είχε εκτοξευθεί στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας, σχεδόν, πενταετίας. Οι γενικοί δείκτες των μεγαλύτερων αγορών της Γηραιάς Ηπείρου παρουσίασαν απώλειες μεγαλύτερες των δυόμισι ποσοστιαίων μονάδων. O FTSE-100 του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου υποχώρησε σε επίπεδα χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 6.000 μονάδων, κλείνοντας στις 5.675,5 μονάδες και με πτώση 2,92%. Στο Παρίσι, ο δείκτης Cac-40 αποδυναμώθηκε κατά 3,18% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Dax παρουσίασε πτώση 3,4%. Ενδεικτικό της νευρικότητας που επικρατεί στις αγορές είναι ότι ο γερμανικός δείκτης μεταβλητότητας VDAX εκτοξεύθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2004.

Οπως προειδοποιούν οι αναλυτές της αγοράς, οι χθεσινές πτωτικές τάσεις μπορεί να συνεχιστούν στις επόμενες συνεδριάσεις. Ωστόσο, ακόμα και αν επιβεβαιωθεί μια τέτοια εκτίμηση, δεν θα αποβεί μοιραία για τις μετοχικές αποδόσεις που έχουν σημειωθεί το τελευταίο έτος. «Σε ορισμένους τομείς, όπως είναι αυτός της εξόρυξης μετάλλων, ακόμα και αν υπάρξει μια πτώση της τάξεως του 10% δεν θα ανατρέψει τη γενικότερη ανοδική τάση. Επιπροσθέτως, δεν έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια σύναψης πρόσθετων επιχειρηματικών συμφωνιών», επισήμανε ο Κόλιν ΜακΛιν της SVM Asset Μanagement.

Η ετοχή της βρετανικής εταιρείας λιανικού εμπορίου Sainsbury υποχώρησε κατά 4,5%,

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή