Οι φόβοι για αύξηση επιτοκίων δεν υποχώρησαν

Οι φόβοι για αύξηση επιτοκίων δεν υποχώρησαν

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίστηκε για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση η πτωτική πορεία των γενικών δεικτών στα 16 από τα 18 χρηματιστήρια της Δυτικής Ευρώπης, καθώς δεν υποχώρησαν οι φόβοι για μια περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων στις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου. Αν και επικρατεί ανησυχία για τις συνέπειες μιας περιοριστικής νομισματικής πολιτικής στην κατανάλωση και, επομένως, στην κερδοφορία των επιχειρήσεων, οι μετοχές του 78%, περίπου, των εταιρειών που συμπεριλαμβάνονται στον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 50 έχουν ανακοινώσει υψηλότερα του αναμενομένου κέρδη. «H γενική εικόνα είναι θετική, αλλά βεβαίως ελλοχεύουν κίνδυνοι για το μέλλον, σχολίασε ο Μπράιν Τόρα, αναλυτής της Gerrand Lt.d. Ενδεικτικό της αβεβαιότητας που κυριαρχεί στην αγορά είναι ότι ο γερμανικός δείκτης μεταβλητότητας VDAX ενισχύθηκε, χθες, κατά 6%, ενώ κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας έχει σημειώσει άνοδο της τάξεως του 35%. Μοναδική εξαίρεση στις χθεσινές πτωτικές τάσεις αποτέλεσε το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, όπου ο δείκτης Dax κατέγραψε κέρδη 0,24%, κλείνοντας στις 5.666,47 μονάδες. Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE-100 σημείωσε οριακές απώλειες και ειδικότερα, της τάξεως του 0,07% και στο Παρίσι ο δείκτης Cac-40 αποδυναμώθηκε κατά 0,24%. O πανευρωπαϊκός δείκτης FTSE Eurotop-100 υποχώρησε κατά 0,23%, κλείνοντας στις 2.775,98 μονάδες, ενώ ο αντίστοιχος Stoxx 600 απώλεσε ακόμη μισή ποσοστιαία μονάδα από την αξία του. O όγκος των συναλλαγών κυμάνθηκε στα 3,6 δισ. ευρώ συγκριτικά με τον ημέρησιο μέσο όρο των 3,5 δισ. Ιδιαίτερες πιέσεις δέχτηκε ο τραπεζικός κλάδος, με την τιμή της μετοχής της γερμανικής Commerzbank και της ABN Amro Bank να παρουσιάζουν πτώση 1% και 2,3%, αντίστοιχα. Αξίζει να σημειωθεί, όμως, πως η μετοχή της Societe Generale ενισχύθηκε κατά 1,3%, καθώς η τρίτη μεγαλύτερη γαλλική τράπεζα ανακοίνωσε μια κατά 20% αύξηση κερδών για το πρώτο τρίμηνο του 2006.

Επιπροσθέτως, ο πανευρωπαϊκός κλαδικός δείκτης πρώτων υλών Stoxx Basic Resources υποχώρησε, χθες, κατά 1,5%. Μάλιστα, οι μετοχές του κλάδου εξόρυξης μετάλλων παρουσίασαν απώλειες χθες για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση, καθώς η πιθανότητα περαιτέρω αύξησης του κόστους δανεισμού δημιουργεί φόβους για μια πτώση της ζήτησης στην αγορά μετάλλων συμπεριλαμβανομένων του χαλκού και του ψευδάργυρου. Αντίθετα, σημαντική άνοδο παρουσίασε η τιμή της μετοχής του πανευρωπαϊκού χρηματιστηρίου Euronext επειδή βρίσκεται σε στάδιο διαπραγματεύσεων με διάφορες πλευρές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή