Φλερτ του Euronext σε διπλό ταμπλό με NYSE και Deutsche Boerse

Φλερτ του Euronext σε διπλό ταμπλό με NYSE και Deutsche Boerse

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολλά θα κριθούν στις γενικές συνελεύσεις των μετόχων των Euronext, Deutsche Boerse και New York Stock Exchange που είναι δρομολογημένες για τις 23, 24 και 25 Μαΐου, αντιστοίχως. Εάν πρόκειται για μια ημερολογιακή σύμπτωση ή όχι αυτό που, εν τέλει, καθίσταται όλο και πιο σαφές είναι ότι το Euronext κρατά την τράπουλα στο χέρι. Και το προαναφερόμενο τριήμερο θα αποβεί κρίσιμο για το μέλλον του ευρωπαϊκού χρηματιστηριακού χάρτη, καθώς το Euronext φλερτάρει, τουλάχιστον, σε διπλό ταμπλό, σύμφωνα με ανώνυμες πηγές που είναι προσκείμενες στις εξελίξεις. Ποια όχθη του Αντλαντικού θα προτιμήσει από τις δύο;

Εκπρόσωπος του Euronext -η πανευρωπαϊκή αγορά που περιλαμβάνει τα χρηματιστήρια της Λισσαβώνας, του Παρισιού, των Βρυξελλών, του Αμστερνταμ όπως και την αγορά παραγώγων του Λονδίνου Euronext. liffe- δήλωσε ότι συντελούνται διαπραγματεύσεις με «διάφορες πλευρές», αλλά εκτιμάται πως μάλλον μεγαλύτερη εύνοια δημιουργείται για το NYSE. Στα σενάρια που κυκλοφορούν σπανιότερα εμφανίζεται και το χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Σικάγο.

Εν τω μεταξύ, κατά τις αρχές της εβδομάδας αναφέρθηκε σε δημοσίευμα της «The Financial Times» ότι η πανευρωπαϊκή αγορά εξετάζει το ενδεχόμενο στενότερης συνεργασίας με την αγορά του Μιλάνου, κάτι που θα επιφέρει επιπλοκές στο ενδεχόμενο συγχώνευσης με το Deutsche Boerse. Πάντως, ήδη τα δύο πρώτα χρηματιστήρια μοιράζονται την ίδια πλατφόρμα διαπραγμάτευσης ομολόγων MTS. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, η διοίκηση του Deutsche Boerse εξετάζει και άλλες επιλογές, όπως είναι η ελβετική αγορά SWΧ.

Στην περίπτωση που το Euronext ενώσει τις δυνάμεις του με το NYSE τότε θα δημιουργηθεί η πρώτη διατλαντική χρηματιστηριακή αγορά, με έναν όγκο συναλλαγών της τάξεως των 2,1 τρισ. δολαρίων, σε μηνιαία βάση, ξεπερνώντας κατά το διπλάσιο εκείνη της αμερικανικής αγοράς Nasdaq, σύμφωνα με τα στοιχεία της παγκόσμιας ομοσπονδίας χρηματιστηρίων. H κεφαλαιοποίηση του κάθε χρηματιστηρίου ανέρχεται στα 10 δισ. δολάρια, ενώ αυτή του Deutsche Boerse είναι μεγαλύτερη κατά 4 δισ. δολάρια.

Σ’ αυτό το σημείο αξίζει να τονίσουμε πως το NYSE επανήλθε στο προσκήνιο τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ το Deutsche Boerse επιδιώκει τη σύναψη συμφωνίας με το Euronext από τον περασμένο Δεκέμβριο. Από την άλλη πλευρά, οι συνομιλίες των διοικήσεων του Euronext και του Deutsche Boerse δεν έχουν παρουσιάσει μεγάλη πρόοδο τελευταία λόγω της διαφωνίας που επικρατεί σε πρακτικά ζητήματα, όπως ποιο θα είναι το επιχειρηματικό μοντέλο τους.

Παράλληλα, το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο Atticus Capital LLC που κατέχει το 9,1% του μετοχικού κεφαλαίου στο Euronext, το 5,1% των μετοχών του Deutsche Boerse και το 6% του NYSE επισήμανε πως δεν τρέφει ιδιαίτερη προτίμηση για ένα από τα δύο χρηματιστήρια, σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας «Wall Street Journal». Πάντως, η τιμή της μετοχής του Euronext παρουσίασε χθες άνοδο της τάξεως του 1,6%, ενώ αυτή του Deutsche Boerse υποχώρησε κατά 1,8%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή