ΕΝ ΣΥΝΤΟΜΙΑ

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα 70 δολάρια η τιμή του «μαύρου χρυσού»

Στα 70 δολάρια περίπου το βαρέλι είχε σταθεροποιηθεί χθες η τιμή του πετρελαίου, υποστηριζόμενη από τις απώλειες στην παραγωγή της Νιγηρίας και από τους φόβους περί διακοπής της ομαλής τροφοδοσίας της αγοράς εκ μέρους του Ιράν, το οποίο είναι μέλος του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών του ΟΠΕΚ. Ειδικότερα, στην αγορά του Λονδίνου η τιμή του πετρελαίου τύπου Brent για τα συμβόλαια παραδόσεως Ιουλίου σημείωσε άνοδο κατά 11 σεντς και έκλεισε στα 69,78 δολάρια το βαρέλι. Στην αγορά της Νέας Υόρκης, η τιμή του ελαφρού πετρελαίου σημείωσε άνοδο κατά 10 σεντς και διεμορφώθη στα 69,55 δολάρια το βαρέλι. Η τιμή της βενζίνης στις ΗΠΑ σημείωσε άνοδο κατά 0,4% στα 2,088 δολάρια ανά γαλόνι.

Στα ύψη οι τιμές παραγωγού

Με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 24 ετών σημείωσε άνοδο τον περασμένο Απρίλιο ο δείκτης τιμών παραγωγού στη Γερμανία, εξ αιτίας της υψηλής τιμής των καυσίμων, όπως ανακοίνωσε χθες στο Βερολίνο η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία. Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών παραγωγού σημείωσε άνοδο τον προαναφερθέντα μήνα κατά 6,1% σε ετήσια βάση από το 5,9% όπου είχε διαμορφωθεί τον περασμένο Μάρτιο. Σε μηνιαία βάση η αύξηση του δείκτη τιμών παραγωγού στη Γερμανία, για τον μήνα Απρίλιο είναι της τάξεως του 1%, τη στιγμή κατά την οποία η τιμή των προϊόντων του ενεργειακού τομέα κάλπαζε με ρυθμό του 20,4% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι. Σε ανακοινωθέν της η Ομοσπονδιακή Στατιστική

Υπηρεσία υπογραμμίζει το γεγονός της «συνεχιζόμενης ανόδου της τιμής των καυσίμων, η οποία επηρεάζει αρνητικά την τσέπη του καταναλωτή βιομηχανικών προϊόντων».

Σύμφωνα με οικονομολόγους, τα στατιστικά αυτά στοιχεία αποτελούν μέρος του

αινίγματος που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία βάσει ποικίλων εκτιμήσεων και εικασιών αναμένεται τον ερχόμενο μήνα να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο κατά 0,25%.

Ισχυρός ρυθμός ανάπτυξης

Ισχυρότερος από ό,τι ανεμένετο ήταν ο ρυθμός της ιαπωνικής οικονομικής αναπτύξεως το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, χάρις στις ικανοποιητικές κεφαλαιουχικές δαπάνες και στην κατανάλωση. Το γεγονός εντείνει τις εικασίες ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας ενδέχεται προσεχώς να θέσει τέλος στην εποχή της μηδενικής αυξήσεως των επιτοκίων. Λεπτομερέστερα το ιαπωνικό ΑΕΠ σημείωσε άνοδο το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου κατά 0,5% σε σχέση με το προηγηθέν τρίμηνο. Η άνοδος υπερβαίνει τις εκτιμήσεις αναλυτών, οι οποίοι τοποθετούσαν το ποσοστό αυξήσεως στο 0,3% για το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου, στο 0,3%.

BNP Paribas: κέρδη ρεκόρ

Κέρδη ρεκόρ σημείωσε το πρώτο τρίμηνο εφέτος η γαλλική τράπεζα BNP Paribas χάρις στην απόδοση του κλάδου επενδυτικών τραπεζικών συναλλαγών, ο οποίος ξεπέρασε τις προβλέψεις των εμπειρογνωμόνων. Τά καθαρά της κέρδη σημείωσαν άνοδο κατά 17% σε σχέση με πέρυσι και έφθασαν τα 2,01 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα έσοδα της ΒΝΡ Paribas αυξήθηκαν την ίδια χρονική περίοδο κατά 22%, στα 6,82 δισεκατομμύρια ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή