Το στοίχημα με την Telstra

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Σολ Τρουχίγιο, ο νέος επικεφαλής του Telstra ανέλαβε επαχθές έργο, ήτοι να μεταμορφώσει αυτόν τον πρώην μονοπωλιακό όμιλο τηλεπικοινωνιών της Αυστραλίας, σε μια μοντέρνα και ανταγωνιστική εταιρεία. Βέβαια, η κυβέρνηση της χώρας έχει ανοίξει την αγορά, αλλά ταυτόχρονα έχει διατηρήσει και το αυστηρό πλαίσιο ρυθμίσεων.

Ο πρωθυπουργός Τζον Χάουαρντ περιμένει από την Telstra να συνεχίσει να παρέχει υπηρεσίες στον πληθυσμό, ο οποίος είναι το ένα δέκατο πέμπτο του αμερικανικού και ο οποίος είναι διασπαρμένος σε μια τεράστια χώρα. Ωστόσο, δεδομένου ότι το Δημόσιο παραμένει βασικό μέτοχος της Telstra, η κυβέρνηση προσδοκά απ’ αυτήν να της αποφέρει υψηλά κέρδη – ειδικά εάν πρόκειται να πωλήσει το εναπομείναν μερίδιο του 51,8% το φθινόπωρο αντί τιμήματος 25 δισ. δολαρίων Αυστραλίας.

Από μέρους του, ο Σολ Τρουχίγιο δεν παγιδεύεται σε αντιφατικούς στόχους. Λίγο καιρό μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, δήλωσε στους Αυστραλούς ότι ο τηλεπικοινωνιακός οργανισμός τους είναι σε πολύ χειρότερη κατάσταση από ό,τι φαντάζονταν. Συγκεκριμένα, η πιο κερδοφόρος δραστηριότητά του, αυτή της σταθερής τηλεφωνίας, δεχόταν πλήγματα από την κινητή τηλεφωνία και την τηλεφωνία μέσω Ιντερνετ. «Βρέθηκα στην Αυστραλία το 2005 και δήλωσα ότι θα πω την αλήθεια για την κατάσταση της εταιρείας», λέει ο 54χρονος Σολ Τρουχίγιο, ένας πραγματικός άνθρωπος των τηλεπικοινωνιών. Στα 32 του υπήρξε το νεότερο στέλεχος της AT&T και σήμερα πλέον έχει σωρεύσει πολύτιμη εμπειρία στον εκσυγχρονισμό εταιρειών. Οντας επικεφαλής της US West στις ΗΠΑ και της Orange στην Ευρώπη, προώθησε νέα προϊόντα και τεχνολογίες, προτού οι εταιρείες πωληθούν σε ισχυρότερες ανταγωνίστριές τους.

Μόλις ανέλαβε, με γρήγορες κινήσεις ανακοίνωσε μείωση κατά 25% του προσωπικού της Telstra (που έφθανε τους 52.000 υπαλλήλους), περιστολή της γραφειοκρατίας και επενδύσεις 25 δισ. δολαρίων Αυστραλίας εντός πενταετίας. Επίσης, μίλησε ξεκάθαρα και για το κόστος των ενεργειών του, ήτοι ότι η εταιρεία την προσεχή διετία θα εμφάνιζε χαμηλότερα κέρδη και μερίσματα.

Πάντως, όπως έδειξαν τα πράγματα, ο Μεξικανοαμερικανός επιχειρηματίας έπρεπε να φανεί περαιτέρω άτεγκτος. Μέσα στα σχέδιά του ήταν κατασκευή ενός ευρυζωνικού δικτύου οπτικών ινών αξίας 3 δισ. δολαρίων, ούτως ώστε να επιταχυνθούν οι ιδιαίτερα βραδείες συνδέσεις με το Διαδίκτυο, τις οποίες διατηρεί η Αυστραλία.

Ο αρμόδιος ρυθμιστικός φορέας αντιπρότεινε να χρησιμοποιούν οι ανταγωνίστριές της εταιρείες, λόγου χάριν η SingTel Optus, το δικό της νέο δίκτυο με χαμηλές χρεώσεις. O κ. Τρουχίγιο διαφωνεί πλήρως και εξηγεί: «Οσοι διακινδυνεύουν τα κεφάλαιά τους για να κερδίσουν, δεν θα πρέπει να επιδοτούν όσους δεν το κάνουν». Και συνεχίζει: «Εχω ευθύνες απέναντι στους μετόχους μας και σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται και 1,6 εκατομμύρια απλοί Αυστραλοί. Θα επενδύσω μόνον εκεί, όπου μπορώ να έχω αποδόσεις».

Ισχυρίζεται ότι η Αυστραλία, εάν ακολουθήσει αυτήν την πορεία, θα αντιγράψει το κακό παράδειγμα των ΗΠΑ στα μέσα της δεκαετίας του ’90, με τον «παρασιτικό ανταγωνισμό». Τότε, οι Baby Bells (όπως η US West) αναγκάστηκαν να ανοίξουν τα τοπικά τους δίκτυα σε καινούργιους ανταγωνιστές. Οι επενδυτές αποκαρδιώθηκαν, οι ΗΠΑ απώλεσαν την πρωτοκαθεδρία στην ανάπτυξη ευρυζωνικών δικτύων, αλλά προϊόντος του χρόνου αντιλήφθηκαν το λάθος τους και πλέον επιτρέπουν συγχωνεύσεις, οι οποίες να συντείνουν στην αναδημιουργία της παλαιάς AT&T.

O Σολ Τρουχίγιο αναγνωρίζει ότι η Αυστραλία βρίσκεται πίσω τουλάχιστον πέντε χρόνια, ενώ οι συνθήκες δυσχεραίνονται από το γεγονός ότι στη χώρα γνωμοδοτούν διαφορετικοί φορείς και δημιουργείται χάος. Εν τω μεταξύ, ο Τύπος έχει επιτεθεί στον επικεφαλής της Telstra, κατηγορώντας τον ότι εκχωρεί κερδοφόρες συμβάσεις σε ευνοούμενούς του προμηθευτές, χωρίς κατάλληλους διαγωνισμούς, ενώ ο κ. Τρουχίγιο αποτυπώνεται και ως τυπικός Μεξικανός με σομπρέρο από τους γελοιογράφους – η οικογένειά του, πάντως, μετανάστευσε στις ΗΠΑ πριν από 200 χρόνια.

Παρά ταύτα, ο Σολ Τρουχίγιο πρέπει να τηρήσει την ίδια στάση. Πρόσφατη ανάλυση της Deutsche Bank κατέδειξε ότι αν και οι αποδόσεις της Telstra είναι όντως ικανοποιητικές, θα αποδεικνύονταν καλύτερες σε περιβάλλον απορρυθμισμένο ή με χαλαρούς περιορισμούς. H Telstra χρειάζεται υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας, τηλεφωνικών ευρετηρίων και ευρυζωνικών δικτύων, διότι το παλαιό δίκτυο σταθερής τηλεφωνίας με τα χάλκινα καλώδια δεν έχει μέλλον και θα εμφανίσει απόδοση μόλις 8% έως το 2007 – ήτοι θα είναι χαμηλότερη από το κόστος κεφαλαίου της εταιρείας.

Η Αυστραλία έχει ανάγκη από σύγχρονες και υψηλών ταχυτήτων υποδομές τηλεπικοινωνιών, όπερ σημαίνει ότι έχει ανάγκη από απρόσκοπτη λειτουργία του ανταγωνισμού. «H Αυστραλία», όπως καταλήγει ο Σολ Τρουχίγιο, «θα πρέπει και αυτή με τη σειρά της μετά τις ΗΠΑ και την Ευρώπη να συνειδητοποιήσει ότι οι κυβερνήσεις δεν οφείλουν να τα κάνουν όλα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή