ΑΝΑΛΥΣΗ EFG EUROBANK ERGASIAS ECONOMIC RESEARCH

ΑΝΑΛΥΣΗ EFG EUROBANK ERGASIAS ECONOMIC RESEARCH

3' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα διεθνή χρηματιστήρια βρέθηκαν κάτω από έντονες πιέσεις την εβδομάδα που διανύσαμε κυρίως μετά τα στοιχεία πληθωρισμού στις ΗΠΑ και στην Ευρωζώνη, που ενέτειναν τις ανησυχίες των επενδυτών για ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων και υψηλότερα επιτόκια. Στην επιδείνωση του κλίματος συνέβαλε και ο αξιωματούχος της Fed κ. Lacker, ο οποίος ανέφερε σε ομιλία του την Πέμπτη ότι, δεδομένων των δεικτών πληθωρισμού και πληθωριστικών προσδοκιών, το ενδεχόμενο «ανάπαυλας» στην επόμενη συνεδρίαση της Fed τον Ιούνιο δεν είναι ιδιαίτερα πιθανό.

Ο κύριος δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο κατέγραψε τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση τα τελευταία τρία χρόνια στη συνεδρίαση την Τετάρτη και ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSE Eurofirst 300 παρουσίασε τη μεγαλύτερη πτώση από τον Σεπτέμβριο του 2002, ενώ μόλις έξι ημέρες νωρίτερα είχε βρεθεί στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 4½ ετών. Μεγάλες απώλειες σημείωσε και ο αμερικανικός δείκτης Dow Jones ενώ ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας NASDAQ έκλεισε με απώλειες για εννέα συνεχιζόμενες συνεδριάσεις, κάτι το οποίο συμβαίνει για πρώτη φορά τα τελευταία 12 χρόνια.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή των ΗΠΑ κατέγραψε μεγαλύτερη από την αναμενόμενη άνοδο τον Απρίλιο 0,6% μηνιαίως έναντι 0,5% που ανέμενε η αγορά κυρίως λόγω των υψηλών τιμών ενέργειας. Ο δομικός, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές ειδών διατροφής και ενέργειας, ανήλθε 0,3% για δεύτερο συνεχή μήνα και 2,3% ετησίως από 2,1% τον Μάρτιο, αρκετά υψηλότερα από το άνω άκρο του εύρους διακύμανσης 1-2% που θεωρεί συμβατό η Fed για τη διασφάλιση των συνθηκών σταθερής οικονομικής ανάπτυξης και περιορισμένων πληθωριστικών πιέσεων. Η ανακοίνωση αυτή σε συνδυασμό με τα στοιχεία βιομηχανικής παραγωγής μια ημέρα νωρίτερα, που έδειξαν ότι ο δείκτης χρησιμοποίησης του παραγωγικού δυναμικού βρέθηκε σε νέα υψηλά για τα τελευταία χρόνια, καθώς και τα σχόλια του κ. Lacker, ενίσχυσαν τις προσδοκίες της αγοράς για νέα αύξηση 25μβ στα επιτόκια από τη Fed τον Ιούνιο. Εντούτοις, η εκτίμηση της Fed για μερική υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας κατά τη διάρκεια του έτους κυρίως λόγω σταδιακής αποδυνάμωσης των τιμών στην αγορά κατοικίας καθώς και η αναφορά της στην ανακοίνωση την προηγούμενη εβδομάδα ότι η περαιτέρω πορεία των επιτοκίων εξαρτάται ακόμα περισσότερο τώρα από τα οικονομικά στοιχεία θα επακολουθήσουν, κάνουν σαφές ότι το ενδεχόμενο εφαρμογής ακόμα σφιχτότερης νομισματικής πολιτικής δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο.

Στην Ευρωζώνη, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 2,4% ετησίως τον Απρίλιο από 2,2% τον προηγούμενο μήνα. Ο δομικός παρέμεινε σε ανοδική πορεία για δεύτερο συνεχή μήνα 1,6% από 1,4% τον Μάρτιο, γεγονός που υποδηλώνει ότι η διατήρηση των τιμών του πετρελαίου σε υψηλά επίπεδα αρχίζει να έχει δευτερογενείς πληθωριστικές πιέσεις, επιβεβαιώνοντας την άποψη για περαιτέρω «ομολοποίηση» των ευρωπαϊκών επιτοκίων από την ΕΚΤ. Παράλληλα, ενισχύει την άποψη μέρους της αγοράς ότι η ΕΚΤ δεν αποκλείεται να προβεί σε αύξηση 50μβ έναντι 25μβ στο πρόσφατο παρελθόν, άποψη που έχει βρει στήριξη τις τελευταίες εβδομάδες και από τα ιδιαίτερα «επιθετικά» σχόλια για την πορεία των επιτοκίων από ορισμένους αξιωματούχους της Τράπεζας.

Οι αυξημένες πληθωριστικές ανησυχίες είχαν επιπτώσεις και στις αγορές ομολόγων με την απόδοση του 10ετούς γερμανικού τίτλου να ξαναδοκιμάζει τα υψηλά των τελευταίων μηνών 4,10% στα μέσα της εβδομάδας πριν υποχωρήσει χαμηλότερα στη συνέχεια μετά την απογοητευτική εικόνα των χρηματιστηριακών αγορών και την απρόσμενη άνοδο στον αριθμό των αιτήσεων για το επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ.

Μεγάλες διακυμάνσεις καταγράφηκαν και στις αγορές συναλλάγματος, με την ισοτιμία ευρώ/δολ. να υποχωρεί την Τετάρτη στο 1,2700 μετά από άνοδο σε νέο υψηλό έτους 1,2970 στις αρχές της εβδομάδας τόσο λόγω των ισχυρών στοιχείων πληθωρισμού στις ΗΠΑ αλλά και δηλώσεων των υπουργών Οικονομικών της Γαλλίας και της Γερμανίας, που εξέφραζαν ανησυχία για πιθανές αρνητικές επιδράσεις του ενισχυμένου ευρώ στην πορεία της οικονομίας. Στο τέλος της εβδομάδας, το ευρώ ξαναβρέθηκε στα 1,2864 δολάρια ενώ η ισοτιμία δολ./γιεν ανέκαμψε στο 111,10 μετά από πτώση στο 108,96 λίγες ημέρες νωρίτερα, με την αγορά να αγνοεί τελικά τα ισχυρά στοιχεία στην Ιαπωνία για το ΑΕΠ πρώτου τριμήνου. Η ισοτιμία στερλίνας/δολ. κυμαινόταν την Παρασκευή κοντά στο 1.8955, όχι πολύ μακριά από τα νέα υψηλά έτους 1,9025 την Τετάρτη επηρεασμένη θετικά από τη δημοσίευση των πρακτικών της συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας ΒοΕ στις 3-4 Μαΐου που έδειξαν ότι ένα από τα οκτώ μέλη της επιτροπής ψήφισε υπέρ της αύξησης των επιτοκίων λόγω πληθωριστικών ανησυχιών. Τα πρακτικά σε συνδυασμό με την έκθεση πληθωρισμού της Τράπεζας που δημοσιεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα επιβεβαιώνουν ότι η επόμενη κίνηση στα επιτόκια θα είναι ανοδική. Εντούτοις, οι υψηλές τιμές του πετρελαίου, η υποχώρηση του ρυθμού αύξησης των μισθών και οι αυξημένοι δημοτικοί φόροι στην Αγγλία συμβαδίζουν με την άποψη ότι το ενδεχόμενο αύξησης των αγγλικών επιτοκίων θα καθυστερήσει αρκετούς μήνες ακόμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή