H ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

4' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τεντωμένο σκοινί ισορροπούν οι σχέσεις των επενδυτών, συντηρητικών και κερδοσκόπων, με το νέο περιβάλλον σύγχυσης και αβεβαιότητας. H θύελλα στις αγορές που έχει πυροδοτηθεί από το νέο μέτωπο του «καυτού» πληθωρισμού, ανατρέπει τις επενδυτικές επιλογές στις μετοχές και τα κρατικά ομόλογα επειδή τροφοδοτεί τις πληθωριστικές πιέσεις. Παράλληλα, η πυρηνική πρόκληση της Τεχεράνης, που διατηρεί στην επικαιρότητα τις συνέπειες των γεωπολιτικών κινδύνων, και η αναταραχή στις αγορές των πολύτιμων μετάλλων, των εμπορευμάτων και των ανά τον κόσμο κερδοσκοπικών τοποθετήσεων σε νομίσματα αναδυόμενων οικονομιών, αποτελούν εκρηκτικό μείγμα.

Το βίαιο ξεπούλημα των αμερικανικών μετοχών και των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου προκαλεί συνεχείς κραδασμούς, πιέζοντας τους πάντες να ξανασκεφθούν τις επενδυτικές ή τις κερδοσκοπικές τους επιλογές. Στη Wall Street, μέσα σε μία ημέρα (την Τετάρτη) οι απώλειες των αμερικανικών μετοχών «έσβησαν» 64 δισ. δολάρια από την κεφαλαιοποίηση των 30 επιχειρήσεων του δείκτη Dow Jones. O δείκτης Nasdaq με τις μετοχές των κορυφαίων αμερικανικών εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, για πρώτη φορά τα τελευταία 12 χρόνια κλείνει με απώλειες σε οκτώ συνεχείς συνεδριάσεις.

Η βουτιά των τιμών των αμερικανικών ομολόγων 10ετούς διάρκειας λήξεως ώθησε το yield να εκτιναχθεί στο 5,15%, για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2002. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Οκτώβριο του 1998, όταν η χρεοκοπία του LTCM (του μεγαλύτερου αμερικανικού στον κόσμο hedge fund) βύθισε σε κρίση τις αγορές και εξανάγκασε τη Ρωσία να κηρύξει ταπεινωτικά παύση πληρωμών στο χρέος της. Μια εξέλιξη αρνητική καθώς τα χαμηλά μακροπρόθεσμα επιτόκια είναι ζωτικής σημασίας για τα στεγαστικά δάνεια, την αγορά ακινήτων και τις επενδύσεις των επιχειρήσεων. Ηδη, στο τραπέζι των στοιχημάτων έπεσε η πρόβλεψη για αύξηση του yield των 10ετών αμερικανικών ομολόγων μεταξύ 5,25% και 5,5% εντός τριών ή τεσσάρων μηνών!!! H πρόβλεψη αυτή βασίζεται στην άποψη ότι η αναχαίτιση του πληθωριστικού κινδύνου θα εξαναγκάσει τη FED να αυξήσει τα αμερικανικά επιτόκια στο 5,5% (από τα τρέχοντα επίπεδα του 5,0%).

Οι Αμερικανοί τραπεζίτες εμφανίζονται αρκούντως θορυβημένοι για τον κίνδυνο αναζωπύρωσης των πληθωριστικών πιέσεων μετά τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την περασμένη Τετάρτη για το δείκτη τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ, που αυξήθηκε τον Απρίλιο κατά 0,6%, εξαιτίας του άλματος των ενεργειακών τιμών. H εξέλιξη που τους τρόμαξε κυρίως ήταν τα στοιχεία του δείκτη που έδειξαν ότι ο δομικός πληθωρισμός (δηλαδή, ο δείκτης εξαιρουμένων των ασταθών τομέων τροφίμων και ενέργειας) αυξήθηκε κατά 0,3% για δεύτερο συνεχή μήνα. Συνολικώς, οι τιμές καταναλωτή τους τελευταίους 12 μήνες αυξήθηκαν κατά 3,5% και ο δομικός πληθωρισμός κατά 2,3%.

H επιδείνωση αυτή του πληθωρισμού στην Αμερική επανέφερε τους φόβους στις αγορές ότι η αναχαίτιση των πληθωριστικών πιέσεων θα εξαναγκάσει τη FED να συνεχίσει τον τρέχοντα κύκλο των αυξήσεων των αμερικανικών επιτοκίων, ανατρέποντας την κυριαρχούσα άποψη. Οι αγορές είχαν συμπαραταχθεί με τις προβλέψεις της πλειοψηφίας των 20 κορυφαίων επενδυτικών τραπεζών της Wall Street ότι έκλεισε ο τρέχων διετής ανοδικός κύκλος των αμερικανικών επιτοκίων.

Οι 11 από τις 20 κορυφαίες επενδυτικές τράπεζες της Wall Street εκτιμούν ότι ο τρέχων ανοδικός κύκλος έκλεισε στην τελευταία συνεδρίαση της FED της 1ης Μαΐου με την αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων στο 5,0%. Οι 11 αυτές τράπεζες είναι: η BNP Paribas, η CIBC World Mrkts, η Countrywide Fin, η Credit Suisse, η Deutcshe Bank, η Dresdner, η Goldman Sachs, η Merrill Lynch, η Mizuho Securities, η Nomura Securities και η UBS. Οι υπόλοιπες εννέα προβλέπουν ότι ο κύκλος θα συνεχισθεί με περισσότερες αυξήσεις και τα αμερικανικά επιτόκια θα τερματίσουν το τρέχον έτος στα επίπεδα του 5,5%.

n Οι σκηνές του αμερικανικού πληθωριστικού πανικού επεκτάθηκαν από τις αμερικανικές αγορές στις αγορές της Ασίας και της Ευρώπης. Φυσικά και το άλμα του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη στο 2,4%, επί ετησίας βάσεως, τον Απρίλιο, έδωσε ώθηση στα θερμά σενάρια για τα επιτόκια του ευρώ και βύθισε τα μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρώπης. Επίσης, οι τιμές των 10ετών γερμανικών κρατικών ομολόγων Bund κατέρρευσαν από τους φόβους για αύξηση των επιτοκίων του ευρώ στο 3,5% μέχρι το τέλος του έτους.

Στο Τόκιο, ύστερα από επτά συνεχείς συνεδριάσεις πτώσης, το χρηματιστήριο ανέκαμψε χθες καθώς η ανάπτυξη της ιαπωνικής οικονομίας άρχισε να προκαλεί την προσοχή. Συγκεκριμένα, τα στοιχεία για το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν παρουσίασαν ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης της ιαπωνικής οικονομίας το πρώτο τρίμηνο του 2006 καθώς έδειξαν αύξηση σε πραγματικούς όρους του ΑΕΠ κατά 1,9% επί ετησίας βάσεως (0,5% σε τριμηνιαία βάση). Πρόκειται για ρυθμούς καλύτερους από τους προβλεπόμενους. Βεβαίως, είναι αρκετά χαμηλότεροι σε σύγκριση με την ισχυρή αύξηση κατά 4,8% των ρυθμών ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας το ίδιο τρίμηνο.

Παράλληλα, και η ανακοίνωση της ομόφωνης απόφασης από την Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας, μετά τη λήξη της διήμερης συνεδρίασης χθες, ότι θα διατηρήσει την πολιτική των μηδενικών επιτοκίων, κάλμαρε το κλίμα στις ιαπωνικές αγορές. Τα ιαπωνικά επιτόκια παραμένουν σε μηδενικά επίπεδα επί πέντε χρόνια. Ηδη από το 1995 είχαν υποχωρήσει χαμηλότερα από το 0,5%!!! Τώρα οι προβλέψεις τοποθετούν την πρώτη αύξηση των ιαπωνικών επιτοκίων στο 0,25%, ενδεχομένως τον Ιούλιο. Θα ακολουθήσει μια δεύτερη αύξηση (κατά 0,25%) στο 0,5% μέχρι το τέλος του έτους. Να θυμίσω ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας ανακοίνωσε την Πέμπτη 9 Μαρτίου την απόφασή της να τερματίσει σταδιακά την τεράστια ρευστότητα με την οποία πλημμύριζε αφειδώς επί πέντε χρόνια με ρευστό χρήμα το τραπεζικό σύστημα της χώρας, προκειμένου να απεγκλωβίσει την οικονομία από τον εφιάλτη του deflation (αποπληθωρισμού) και της ύφεσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή