Ε.Ε.: οι δασμοί προβληματίζουν τη βιομηχανία υποδημάτων για επενδύσεις στην Κίνα

Ε.Ε.: οι δασμοί προβληματίζουν τη βιομηχανία υποδημάτων για επενδύσεις στην Κίνα

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι δασμοί αντιντάμπινγκ, που θα θέσει σε ισχύ προσωρινά από τον ερχόμενο μήνα η Ευρωπαϊκή Ενωση στις εισαγωγές δερμάτινων υποδημάτων από την Κίνα και το Βιετνάμ, έχουν προκαλέσει τεράστια αναστάτωση στην παγκόσμια βιομηχανία υποδημάτων, που πλέον είναι υποχρεωμένη να εξετάσει πολύ πιο προσεκτικά τα σχέδιά της για νέες επενδύσεις στην Κίνα και να αναζητήσει άλλες χώρες με φθηνά εργατικά χέρια για τη μεταφορά της παραγωγής της. Με τα προσδοκώμενα κέρδη τους να τελούν υπό απειλή, οι μεγάλες εταιρείες ήδη στρέφουν την προσοχή τους σε χώρες όπως η Ταϊλάνδη και η Ινδονησία, σε μια προσπάθεια να αποφύγουν τους δασμούς, οι οποίοι μπορεί να φθάσουν ώς και το 19,4%. Ομως, πλήγμα από το μέτρο αυτό δεν θα δεχθούν μόνο μεγάλα εμπορικά ονόματα όπως τα Hush Puppies και τα Timberland. Κίνα και Βιετνάμ διαμαρτύρονται ότι το μέτρο θα κοστίσει χιλιάδες θέσεις εργασίας. Το οριστικό καθεστώς των δασμών δεν έχει ακόμα ψηφισθεί από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Ωστόσο, κάποιες εταιρείες λιανικής πώλησης ήδη εξετάζουν μεταφορά της παραγωγής τους. Η Wolverine World Wide Inc, στην οποία ανήκει το εμπορικό όνομα Hush Puppies, παράγει το ήμισυ των υποδημάτων της σε κινεζικά εργοστάσια. Ομως, η εταιρεία κρίνει φυσιολογική τη μεταφορά τής παραγωγής. Η δανική Ecco, η οποία παράγει περίπου 13 εκατ. ζευγάρια υποδημάτων ετησίως, θέτει σε αναμονή τα σχέδια επέκτασής της στην Κίνα, μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης από την Ε.Ε. Σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΕ, η χώρα είναι μακράν ο υπ’ αριθμόν 1 στόχος κρατών που επιζητούν να προστατεύσουν τους εγχώριους παραγωγούς από χαμηλού κόστους εισαγωγές. Το 2005 απέστειλε 1,25 δισ. ζευγάρια υποδημάτων στην Ε.Ε., ποσότητα της οποίας το 16% θα καλυφθεί από τους δασμούς προκειμένου να αντισταθμισθεί η στήριξη του Πεκίνου προς τους εγχώριους παραγωγούς της. Ομως, η Ευρώπη εμφανίζεται διχασμένη σε ό,τι αφορά την ανάγκη επιβολής δασμών, μέτρο που υποστηρίζεται κυρίως από χώρες οι οποίες διαθέτουν βιομηχανία παραγωγής υποδημάτων.

Προς το παρόν, και ενώ μεγάλες εταιρείες προειδοποιούν ότι συνέπεια του μέτρου στην Ευρώπη θα είναι η αύξηση της τιμής των υποδημάτων στα καταστήματα, εφόσον θα είναι αδύνατον να απορροφηθεί το επιπλέον κόστος παραγωγής εκτός της Κίνας, οι οικονομολόγοι εκφράζουν εκτιμήσεις ότι η παραγωγή θα μεταφερθεί μεν σε άλλες χώρες, όχι όμως ολόκληρη, καθώς πολλοί κατασκευαστές δεν παράγουν μόνο για την Ε.Ε. Στο μεταξύ, οι εδρεύοντες στην Κίνα υποδηματοποιοί διαμαρτύρονται για μείωση των παραγγελιών μέχρι και 20% σε σχέση με πέρυσι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή