ΟΟΣΑ: Η ανάπτυξη αναχαιτίζεται από λανθασμένες δημοσιονομικές πολιτικές

ΟΟΣΑ: Η ανάπτυξη αναχαιτίζεται από λανθασμένες δημοσιονομικές πολιτικές

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανησυχία για τις επιπτώσεις που ενδέχεται να έχουν στους αναπτυξιακούς ρυθμούς της ευρωπαϊκής οικονομίας «ανεπαρκείς» μακροοικονομικές πολιτικές, κυρίως οι δημοσιονομικές και αυτές που αφορούν την αγορά εργασίας, εξέφρασε χθες στο Παρίσι ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, Ζαν-Φιλιπ Κοτί. Ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και την Ανάπτυξη θα δώσει σήμερα στη δημοσιότητα τις εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη στις χώρες- μέλη του.

Τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προσβλέπουν στην επιτάχυνση των αναπτυξιακών ρυθμών της Ευρωζώνης στο 2,1% από μόλις 1,3% το 2005. Η επιτάχυνση αυτή αναμένεται μάλιστα παρά την εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου και παρά την άνοδο των επιτοκίων. Οπως παρατήρησε όμως ο κ. Κοτί, ορισμένες χώρες-μέλη της Ευρωζώνης δεν εκμεταλλεύθηκαν την ευκαιρία που τους είχε δοθεί στο παρελθόν, όταν έχαιραν υψηλών αναπτυξιακών ρυθμών και δεν φρόντισαν να θέσουν υπό έλεγχο τα δημόσια ελλείμματά τους. «Η ανάπτυξη αναχαιτίζεται από λανθασμένες δημοσιονομικές πολιτικές, οι οποίες είναι προσανατολισμένες στις περικοπές φόρων και στην αύξηση των δημοσίων δαπανών όταν κορυφώνεται ο οικονομικός κύκλος και όταν υπάρχουν οι προϋποθέσεις να εξοικομήσει κανείς πόρους για τις δύσκολες ημέρες στο μέλλον… τότε, όταν η οικονομία θα χρειαστεί μία ώθηση για να ανακτήσει τους αναπτυξιακούς ρυθμούς της…». Υποστήριξε επίσης ότι είναι λανθασμένη η πολιτική ορισμένων κυβερνήσεων, που αποτρέπει τους μεγαλύτερους σε ηλικία από την εργασία, ώστε να «κάνουν τόπο στα… νιάτα!».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή