Στ. Χατζηιωάννου: Η easyJet αντέχει την εκτίναξη τιμών του πετρελαίου

Στ. Χατζηιωάννου: Η easyJet αντέχει την εκτίναξη τιμών του πετρελαίου

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαρμ-ελ-Σεΐχ, Αίγυπτος: H εκτίναξη των τιμών του «μαύρου χρυσού» ενδεχομένως να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στις νεοσυσταθείσες αεροπορικές εταιρείες, αλλά για την easyJet δεν ήλθε το τέλος του κόσμου.

Τα σχετικά ανέφερε ο Στέλιος Χατζηιωάννου, ιδρυτής και μη εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας, της δεύτερης μεγαλύτερης στην αγορά χαμηλών ναύλων για την Ευρώπη.

Την περίοδο αυτή περισσότερες από 60 αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους διαγκωνίζονται για να εξασφαλίσουν πελάτες στη Γηραιά ήπειρο, όταν πριν από τρία χρόνια υπήρχαν μόνον επτά. Οπως γίνεται αντιληπτό, ο συνδυασμός του λυσσαλέου ανταγωνισμού με τις υψηλές τιμές πετρελαίου θέτει σε κίνδυνο την κερδοφορία των εν λόγω αερομεταφορέων.

Από μέρους του ο Στέλιος Χατζηιωάννου, ο οποίος συνέστησε την εταιρεία του το 1995, δήλωσε ότι η ανοδική πορεία του πετρελαίου φαίνεται ότι αποθαρρύνει όσους επίδοξους ιδρυτές αερομεταφορέων θέλουν να προχωρήσουν στο εγχείρημα αυτό και ίσως να προοιωνίζεται και πτωχεύσεις.

«Η easyJet χρεώνει κατά μέσον όρο 42-43 στερλίνες κατ’ άτομο. H αύξηση του κόστους λόγω πετρελαίου το παρελθόν έτος έφθασε τις 2-3 λίρες, οπότε η αύξηση αυτή δεν την πλήττει ιδιαίτερα», επεξήγησε ο κ. Χατζηιωάννου.

Πάντως, και η easyJet είχε απώλειες· το πρώτο εξάμηνο με λήξη στις 31 Μαρτίου 2006 οι μεικτές ζημίες της ανήλθαν σε 40 εκατ. στερλίνες έναντι 22 εκατ. το προηγούμενο εξάμηνο· ωστόσο, όπως ανέφερε ο κ. Χατζηιωάννου σημειώνεται βελτίωση στις προοπτικές της εταιρείας εξαιτίας της μείωσης των δαπανών και των πωλήσεων αναψυκτικών και ποτών κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Τον τελευταίο καιρό η easyJet βρέθηκε στο επίκεντρο φημολογιών για εξαγορά, όταν ισλανδική εταιρεία αγόρασε μερίδιο σε αυτήν· ωστόσο, οι μετοχές αυτές πωλήθηκαν τον Απρίλιο και οι φήμες διαλύθηκαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή