Στα μαλακά οι πρώην επικεφαλής της Ahold

Στα μαλακά οι πρώην επικεφαλής της Ahold

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμστερνταμ. Με ιδιαίτερη επιείκεια αντιμετώπισαν οι δικαστικές αρχές τους πρώην επικεφαλής της Ahold και εμπλεκόμενους σε ένα από τα σοβαρότερα λογιστικά σκάνδαλα στην Ευρώπη, το οποίο έφερε την εταιρεία στο χείλος της καταστροφής. Συγκεκριμένα, ολλανδικό δικαστήριο επέβαλε στον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο Σέες βαν ντερ Χέβεν και τον πρώην γενικό οικονομικό διευθυντή Μισιέλ Μερς ποινές φυλάκισης εννέα μηνών με αναστολή και πρόστιμο 225.000 ευρώ στον καθένα.

Αναφορικά με τον Γιαν Αντρέε, πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ahold και υπεύθυνο για την Ευρώπη, σε αυτόν επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης τεσσάρων μηνών με αναστολή και πρόστιμο 120.000 ευρώ. O Ρόλαντ Φάλιν, πρώην μέλος του εποπτικού συμβουλίου της εταιρείας και πρόεδρος της επιτροπής λογιστικής, απηλλάγη. Οι εισαγγελείς είχαν ζητήσει φυλάκιση 20 μηνών για τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο και τον πρώην γενικό οικονομικό διευθυντή.

Πλαστογραφία – παραπλάνηση

Το δικαστήριο έκρινε ενόχους τους τρεις άνδρες, Σέες βαν ντερ Χέβεν, Μισιέλ Μερς και Γιαν Αντρέε, για πλαστογραφία και παραπλάνηση λογιστών με στόχο την ενίσχυση των πωλήσεων του ομίλου λιανικού εμπορίου της Ahold· τον στόχο αυτό επέτυχαν, ενσωματώνοντας με ακατάλληλες μεθόδους τα αποτελέσματα ορισμένων θυγατρικών του ομίλου και προσθέτοντας τις πωλήσεις από κοινοπραξίες με σουηδικές και νοτιοαφρικανικές εταιρείες στους απολογισμούς της Ahold, μιας από τις μεγαλύτερες του κλάδου σε διεθνή κλίμακα.

Οι ανωτέρω είχαν παρουσιάσει επιστολές στους ελεγκτές, βάσει των οποίων η Ahold διατηρούσε πλειοψηφικά μερίδια σε τέσσερις κοινοπραξίες, αλλά τους απέκρυψαν επιστολές στις οποίες οι κοινοπραξίες έθεταν σε αμφισβήτηση τον έλεγχο των Ολλανδών.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες

Ωστόσο, θα πρέπει να αναφερθεί ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες οι λογιστικές απάτες επισύρουν αυστηρότερες ποινές φυλάκισης. Λόγου χάριν, τα πρώην υψηλόβαθμα διοικητικά στελέχη της Enron ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν ποινές φυλάκισης έως και 30 ετών όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, ενώ ο Μπέναρντ Εμπερς, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της WorldCοm, τιμωρήθηκε με φυλάκιση 25 ετών. Εκκρεμεί, όμως, η εκδίκαση της εφέσεώς του και παραμένει ελεύθερος προς το παρόν.

Από πλευράς του, ο δικαστής Φρανς Μποντέν παρατηρεί ότι η ολλανδική νομοθεσία διαφέρει από την ισχύουσα στις Ηνωμένες Πολιτείες, προσθέτοντας ότι στην περίπτωση της Ahold, εν αντιθέσει με ό,τι συνέβη στην Enron, δεν υπήρξε ζήτημα ατομικού πλουτισμού.

«Ουσιαστικά οι ποινές φανερώνουν την αποδοκιμασία της απάτης, η οποία διεπράχθη εκ μέρους ανθρώπων με σημαίνοντα ρόλο στην κοινωνία και των οποίων η συμπεριφορά θα λειτουργήσει ως παράδειγμα για τους υπολοίπους», δήλωσε οι κ. Μποντέν.

Οι εισαγγελείς, πάντως, εξετάζουν το ενδεχόμενο να εφεσιβάλουν την απόφαση. Παράλληλα, κριτική ασκήθηκε και από εξέχοντα ακτιβιστή μέτοχο.

«Πρόκειται για πολύ ελαφριές ποινές», ανέφερε ο Πίτερ Πολ ντε Βρίες, διευθυντής του λόμπι μετόχων VEB. «Ειδικά εάν σκεφθεί κανείς ότι υπήρξαν πάρα πολλά στοιχεία, που επαληθεύτηκαν στο δικαστήριο, θα περιμέναμε την επιβολή ποινών χωρίς αναστολή».

Τον Φεβρουάριο του 2003 η Ahold αποκάλυψε ότι τα κέρδη της είχαν ψευδώς διογκωθεί σχεδόν κατά 1 δισεκατομμύριο ευρώ κυρίως από τις δραστηριότητές της στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αποτέλεσμα ήταν ότι αμαυρώθηκε σοβαρότατα η φήμη και το κύρος της ως μιας από τις ισχυρότερες εταιρείες στην Ολλανδία, ενώ και η μετοχή της κατρακύλησε και απώλεσε 75%.

Οι Σέες βαν ντερ Χέβεν και Μισιέλ Μερς παραιτήθηκαν, δηλώνοντας ότι δεν έσφαλαν· χθες, πάντως, μετά την έκδοση της δικαστικής απόφασης ο κ. Βαν ντερ Χέβεν ανέφερε ότι θα ασκήσει έφεση.

Πιστώσεις

Σημειωτέον ότι η Ahold η ίδια δεν δικαζόταν, αλλά το 2004 είχε έλθει σε διακανονισμό με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στις ΗΠΑ χωρίς την καταβολή προστίμου. Ωστόσο, ορισμένα πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της αναμένουν να δικαστούν εκεί.

Τέλος, αναφέρεται ότι η Ahold αναδείχθηκε στην τέταρτη μεγαλύτερη αλυσίδα λιανεμπορίου τροφίμων και συναφών υπηρεσιών σε παγκόσμιο επίπεδο μέσω διαδοχικών εξαγορών. Υπό την καθοδήγηση του Σέες βαν ντερ Χέβεν προέβη σε 50 εξαγορές, αλλά το σκάνδαλο την εξανάγκασε να επαναδιατυπώσει τα αποτελέσματά της από το 2000 και εντεύθεν, να λάβει πιστώσεις και να πωλήσει περιουσιακά στοιχεία για να επιβιώσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή