«Μαύρη» Δευτέρα για την Ευρώπη

«Μαύρη» Δευτέρα για την Ευρώπη

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ποσοστά άνω του 2% και στις περισσότερες των περιπτώσεων αγγίζοντας το 3% διαμορφώθηκε χθες η πτώση που υπέστησαν όλοι ανεξαιρέτως οι γενικοί δείκτες τιμών των μετοχών των δυτικοευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Η χθεσινή εξελίχθηκε σε μία μαύρη Δευτέρα για τις ευρωπαϊκές αγορές, των οποίων οι γενικοί δείκτες τιμών των μετοχών -εν μέσω μαζικών ρευστοποιήσεων- απώλεσαν πλέον το σύνολο των κερδών που είχαν συσσωρεύσει από τις αρχές του έτους.

Οι ίδιοι οι δείκτες και οι απώλειές τους θα μας δώσουν όμως μία καλύτερη εικόνα του κλίματος που έχει αρχίσει να επικρατεί τις τελευταίες περίπου δύο εβδομάδες στις διεθνείς αγορές. Ο FTSE100 του χρηματιστηρίου του Λονδίνου έκλεισε χθες με απώλειες της τάξεως του 2,20%, στις 5.532,7 μονάδες. Ο Xetra Dax έκλεισε στη Φρανκφούρτη υποχωρώντας κατά 2,22% στις 5.546,24 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο Cac-40 απώλεσε το 2,65% της αξίας του για να κλείσει στις 4.813,50 μονάδες. Στο Μιλάνο οι απώλειες του Mib-30 άγγιξαν το 3,72% με τον δείκτη να κλείνει στις 35.178 μονάδες, ενώ στη Ζυρίχη ο δείκτης SMI υποχωρούσε κατά 2,42% στις 7.430,21 μονάδες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300, των 300 μεγαλύτερων εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης απώλεσε, επίσης χθες, το 2,7% της αξίας του κλείνοντας στις 1.271,4 μονάδες, ήτοι στα κατώτατα επίπεδά του από την 20ή Δεκεμβρίου του 2005. Μεγάλες ήταν οι επιπτώσεις χθες και για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές, ενώ άλλες αναδυόμενες υπέστησαν πραγματικό κλονισμό. Ανάμεσά τους εκείνη της Μόσχας, όπου τις μεσημβρινές ώρες σταμάτησε η διαπραγμάτευση μετοχών όταν ο γενικός δείκτης τιμών των μετοχών έχανε το 8,5% της αξίας του.

Η υποχώρηση των χρηματιστηριακών τιμών συνδέεται για άλλη μία φορά με τους φόβους περί επικείμενης ανόδου των επιτοκίων. Ετσι, στους μεγάλους χαμένους της χθεσινής ημέρας συγκαταλέγονται εταιρείες εξόρυξης πρώτων υλών, όπως οι Antofagasta και AngloAmerican, οι οποίες απώλεσαν το 7% της χρηματιστηριακής αξίας τους καθώς και εταιρείες κλάδων των οποίων οι αποδόσεις εξαρτώνται άμεσα από την εξέλιξη του οικονομικού κύκλου. Χαρακτηριστικό αυτής της περίπτωσης είναι το παράδειγμα της μεγαλύτερης γερμανικής τεχνικής εταιρείας, της Hochtief, η οποία απώλεσε χθες το 6,5% της χρηματιστηριακής αξίας της.

Το ερώτημα είναι εάν πρόκειται για πρόσκαιρη και αναμενόμενη διόρθωση ή για την απαρχή μιας χρηματιστρηριακής κρίσης… Προς το παρόν, η πλειονότητα των αναλυτών αναφέρεται στην πρώτη περίπτωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή