Κέρδη με σημαντική ανάκαμψη των εμπορευμάτων

Κέρδη με σημαντική ανάκαμψη των εμπορευμάτων

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H δυναμική ανάκαμψη των τιμών των εμπορευμάτων οδήγησε σε άνοδο της τάξεως του 1,9% και άνω τους γενικούς δείκτες και των μεγαλύτερων δυτικοευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, ενώ κέρδη καταγράφηκαν σε όλες τις αγορές της Γηραιάς Ηπείρου. Ενδεικτικό είναι ότι η τιμή του πετρελαίου ξεπέρασε τα 71 δολάρια το βαρέλι, ενώ σημαντική άνοδος σημειώθηκε, επίσης, στην τιμή του αργύρου και του χαλκού. Τα περιθώρια για τη δημιουργία των χθεσινών ανοδικών τάσεων δόθηκαν και από την υποχώρηση των φόβων πως η άνοδος των επιτοκίων θα πλήξει την παγκόσμια οικονομία. Πάντως, αξίζει να θυμίσουμε πως οι φόβοι αυτοί οδήγησαν τον δείκτη Dow Jones Stoxx 600 κατά τη διάρκεια της προχθεσινής συνεδρίασης στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση που έχει καταγραφεί από τις 19 Μαΐου του 2003. Μάλιστα από τις 10 Μαΐου του 2006 μέχρι και την προχθεσινή συνεδρίαση ο προαναφερόμενος δείκτης έχει καταγράψει απώλειες της τάξεως του 10%.

Πάντως, ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSE Eurotop-100 ενισχύθηκε χθες κατά 2,22% κλείνοντας στις 2.773,34 μονάδες και ο Dow Jones Stoxx 600 παρουσίασε άνοδο της τάξεως του 2,6%. Σημαντικά κέρδη εμφάνισαν και οι χρηματιστηριακοί δείκτες των αναδυόμενων αγορών της Ευρώπης, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι ο γενικός δείκτης RTS στη Μόσχα αναρριχήθηκε κατά 6,8%. Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE-100 και, στο Παρίσι, ο δείκτης Cac-40 εμφάνισαν κέρδη 2,64% και 2,45%, αντίστοιχα. Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης Dax ενισχύθηκε κατά 2,38%. Στον πετρελαϊκό κλάδο όπως και σ’ αυτόν των εταιρειών εξόρυξης μετάλλων καταγράφηκε μεγάλη άνοδος. H μετοχή της τέταρτης μεγαλύτερης πετρελαϊκής εταιρείας στην Ευρώπη, ήτοι της Eni SpA, ενισχύθηκε κατά 3% χάριν, επίσης, της απόκτησης αδειών για την αξιοποίηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου στο Ανατολικό Τιμόρ, στο πλαίσιο της πρώτης δημοπρασίας που πραγματοποιήθηκε στη χώρα. Οι μετοχές της BP και της Total ενισχύθηκαν κατά 3,9% και 2,5%. Αναλόγως, σε κέρδη 7,4% οδηγήθηκε η μετοχή της κορυφαίας στον κλάδο των μετάλλων BHP Billiton, ενώ αυτή της AgloAme-rican αναρριχήθηκε κατά 8,4%. H μετοχή του Euronext εμφάνισε κέρδη 3,6%, αφού ανακοινώθηκε η πρόταση που κατέθεσε το Deutsche Boerse για την εξαγορά του λίγες ώρες πριν από τη γενική συνέλευση μετόχων του πανευρωπαϊκού χρηματιστηρίου. H μετοχή της Nokia παρουσίασε άνοδο 4,2% μετά τα σχόλια αναλυτών για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της. Σε κέρδη της τάξεως του 15% και η μετοχή της Associated British Ports καθώς η Goldman Sacks αύξησε στις 2,4 δισ. στερλίνες την πρόταση για το 11%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή