H ιρλανδική Eircom το νέο απόκτημα της Babcock & Brow

H ιρλανδική Eircom το νέο απόκτημα της Babcock & Brow

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποδέχτηκε το διοικητικό συμβούλιο της μεγαλύτερης εταιρείας τηλεπικοινωνιών στην Ιρλανδία, ήτοι της Eircom, την πρόταση εξαγοράς αξίας 2,24 δισ. ευρώ ή 3,1 δισ. δολαρίων που κατέθεσε η αυστραλιανή επενδυτική εταιρεία Babcock & Brown Capital Ltd, που τελευταία διακρίνεται από μια πλούσια «καταναλωτική» διάθεση για ευρωπαϊκές εταιρείες. Πρόκειται για το τελευταίο απόκτημα της Babcock & Brow στην Ευρώπη και σε αυτήν την περίπτωση εισχωρεί σε μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της ηπείρου. Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, η BCM Ireland Holdings, η οποία είναι συνδεδεμένη με την Babcock & Brown, μαζί με την Eircom Employee Share Ownership Trust (ESOT), δηλαδή του ταμείου υπαλλήλων και μετόχων της ιρλανδικής εταιρείας, προσέφεραν 2,20 ευρώ για κάθε μετοχή της Eircom, όπως και μέρισμα της τάξεως των 0,052 ευρώ ανά τεμάχιο.

Η εν λόγω προσφορά είναι κατά 35% υψηλότερη της τιμής της μετοχής της Eircom, έτσι όπως καταγράφηκε στο κλείσιμο της Παρασκευής. «Επειτα από πολύ προσεκτική ανάλυση, οι ανεξάρτητοι διευθυντές της εταιρείας θα προτείνουν ομόφωνα στους μετόχους να ψηφίσουν υπέρ της προσφοράς», ανακοίνωσε χθες ο Ιρλανδός επιχειρηματίας και πρόεδρος της Eircom, Αντονι O’ Ρέιλι.

Η αρχική αντίδραση των αγορών ως προς την ανακοίνωση της συμφωνίας ήταν θετική, οδηγώντας σε άνοδο την τιμή της μετοχής της εταιρείας μέχρι και 2,8%. Σε ό,τι αφορά την Babcock & Brown, η απόκτηση του ελέγχου της Eircom ακολούθησε την πρόσφατη εξαγορά της εταιρείας διαχείρισης των βρετανικών λιμένων PD Ports Plc έναντι 337 εκατομμυρίων στερλίνων, όπως και της πορτογαλικής εταιρείας παραγωγής αιολικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας Enersis II SGPS έναντι 492 εκατομμυρίων ευρώ. Αξιοσημείωτο είναι ότι η προσφορά για την απόκτηση της Eircom προσδίδει μια αξία της τάξεως των 4,8 δισ. ευρώ στις δραστηριότητές της.

Η συναλλαγή πρόκειται να χρηματοδοτηθεί με πίστωση της τάξεως των 3,8 δισ. ευρώ και τον ρόλο του αναδόχου αναλαμβάνουν οι Barclays Capital, Credit Suisse, Deutsche Bank, Dresdner Kleinwort Wasserstein και JP Morgan. «Είναι μια συναλλαγή που έχει πολλά κοινά σημεία με αυτήν την TDC», επισήμανε ο πρόεδρος της BCM Ρόμπερτ Τόπφερ, αναφερόμενος στην περυσινή εξαγορά του δανέζικου ομίλου τηλεπικοινωνιών TDC από ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια. Μάλιστα, η προαναφερόμενη εξαγορά αποτελεί τη μεγαλύτερη που έχει επιτευχθεί με δανεισμό.

Κατά τις εκτιμήσεις αναλυτή που τήρησε την ανωνυμία του, το ύψος της εξαγοράς αντικατοπτρίζει ένα «υγιές» τίμημα στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών. Με αυτή την προσφορά αποδίδεται μια αξία στις δραστηριότητες της Eircom 7,2 φορές των προβλεπόμενων κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων, ενώ ο συνολικός κλάδος αξιολογείται στις 4,5 φορές των βασικών κερδών.

Ενα από τα σχέδια της BCM για την Eircom είναι να διορίσουν ως διευθύνοντα σύμβουλό της τον Πιέρ Ντανόν, ο οποίος ήταν επικεφαλής της μονάδας παροχής υπηρεσιών σε καταναλωτές του βρετανικού τηλεπικοινωνιακού ομίλου ΒΤ.

Εάν εν τέλει πραγματοποιηθεί η συμφωνία αυτή, θα είναι η πέμπτη φορά μέσα σε επτά χρόνια που αλλάζει χέρια η ιδιοκτησία της ιρλανδικής εταιρείας. Αξίζει να θυμίσουμε πως η δημόσια εγγραφή της Eircom πραγματοποιήθηκε το 1999, ενώ το 2001 αποσύρθηκε από τη χρηματιστηριακή αγορά ύστερα από πρωτοβουλία του κ. O’ Ρέιλι. Εισήχθη εκ νέου στην αγορά προ μια διετία. Οι προθέσεις της BCM είναι να διατηρήσουν την κυριότητα της εταιρείας μακροπρόθεσμα, ενώ θεωρεί πως υπάρχουν πολλές προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης λόγω των μακροοικονομικών, κοινωνικών και δημογραφικών τάσεων που επικρατούν στην Ιρλανδία. Το υπάρχον δίκτυο της Eircom θα εξακολουθεί να υφίσταται, όπως και οι δραστηριότητες λιανικού εμπορίου, αν και ενδεχομένως να υπάρξει ένας διαχωρισμός των δύο μονάδων εάν δοθεί η σχετική άδεια από την κυβέρνηση και τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή