Αυξάνονται οι πληθωριστικές πιέσεις στην Τουρκία

Αυξάνονται οι πληθωριστικές πιέσεις στην Τουρκία

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών υποχώρησε χθες η συναλλαγματική αξία της τουρκικής λίρας έναντι του αμερικανικού δολαρίου, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων του τουρκικού δημοσίου ωθούνταν στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές του έτους, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για τη σταθερότητα της πολιτικής και της οικονομικής κατάστασης της γειτονικής χώρας. Το αρνητικό κλίμα, το οποίο επικρατεί ευρύτερα στις αναδυόμενες αγορές το τελευταίο διάστημα, οδήγησε σε εκτιμήσεις περί αυξανόμενων πληθωριστικών πιέσεων στην τουρκική οικονομία, ενώ η πρόσφατη δολοφονία ανώτατου δικαστικού στην Αγκυρα φέρνει εκ νέου στο προσκήνιο τις αντιπαραθέσεις, οι οποίες είναι χαρακτηριστικές της πολιτικής ζωής της Τουρκίας.

Η συναλλαγματική ισοτιμία της τουρκικής λίρας υποχώρησε χθες στη διατραπεζική αγορά έως και στις 1,5630 λίρες ανά δολάριο ΗΠΑ, σημειώνοντας πτώση της τάξεως του 3,3% από την τιμή κλεισίματος της Τρίτης και στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάιο του 2004. Οι ευαίσθητες στη διαμόρφωση των προσδοκιών για την εξέλιξη του πληθωρισμού αποδόσεις των ομολόγων του τουρκικού δημοσίου εκτινάχθηκαν χθες σε νέα υψηλά επίπεδα, με το ομόλογο ορόσημο, λήξεως της 9ης Μαΐου 2008, να αποδίδει πλέον 16,18% ετησίως.

Παρέμβαση Ερντογάν

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, κ. Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε συνεδρίαση βουλευτών του κόμματός του, η οποία μεταδόθηκε από τα τηλεοπτικά μέσα, απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και δεσμεύθηκε να υλοποιήσει νέα προγράμματα οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

«Δεν μπορούμε να κάνουμε συμβιβασμούς όταν πρόκειται για το οικονομικό πρόγραμμά μας ή για τη δημοσιονομική πειθαρχία μας…», τόνισε χθες ο κ. Ερντογάν, συνεχίζοντας για να περιγράψει την αναστάτωση που επικρατεί στις τουρκικές αγορές ως απόρροια του αντίστοιχου, παγκοσμίου φαινομένου, το οποίο επικρατεί σε όλες τις αναδυόμενες αγορές. Ο ίδιος τόνισε ότι «η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας δεν βιάζεται να πραγματοποιήσει παρεμβάσεις στις αγορές…». Ωστόσο, και αυτή η δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού φαίνεται ότι θεωρήθηκε ως «αδόκιμη» από την πλέον αρμόδια αρχή, την κεντρική τράπεζα της χώρας. Χθες το απόγευμα εκδόθηκε σύντομη ανακοίνωση από την τράπεζα, στην οποία διευκρινίζεται ότι «η τράπεζα καθορίζει τη συναλλαγματική πολιτική της χώρας με την κυβέρνηση, αλλά είναι η τράπεζα εκείνη, η οποία έχει άμεσα την ευθύνη για την υλοποίηση αυτής της πολιτικής…».

Η Τουρκία δέχεται πιέσεις από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο την έχει εντάξει σε ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα συνολικής αξίας 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για να διατηρήσει αυστηρή, αντιπληθωριστική πολιτική. Στόχος της για τον έλεγχο του πληθωρισμού φέτος είναι ο περιορισμός του στο ετήσιο ποσοστό του 5%, αλλά η κυβέρνηση της Αγκυρας παραδέχεται ότι θα εξελιχθεί γύρω στα επίπεδα του 6,27%, ενώ διεθνείς αναλυτές ανέφεραν χθες ότι η υποχώρηση της λίρας σε συνδυασμό με τις υψηλές τιμές του πετρελαίου θα ωθήσουν το ποσοστό του γύρω στα επίπεδα του 6,75%, τουλάχιστον. Ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε ήδη, τον Απρίλιο, σε υψηλότερα από τα αναμενόμενα επίπεδα, ενώ το διευρυνόμενο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχόντων λογαριασμών της Τουρκίας ασκεί επίσης πιέσεις στις τιμές των τουρκικών αξιογράφων. Αξιο αναφοράς είναι δε το γεγονός ότι από τις αρχές του Μαΐου η τουρκική λίρα έχει απολέσει το 15% της αξίας της έναντι του αμερικανικού δολαρίου. Ο γενικός δείκτης τιμών των μετοχών του χρηματιστηρίου της Πόλης, ISE National 100, υποχώρησε σχεδόν κατά 3,7% χθες, έχοντας απολέσει πλέον το 10% της αξίας του από το τέλος του 2005.

Η αρμόδια για τη χάραξη νομισματοπιστωτικής πολιτικής επιτροπή της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας πρόκειται να συνεδριάσει σήμερα, και όπως αναφέρουν αναλυτές -βάσει της εξέλιξης του πληθωρισμού- θα πρέπει να αυξήσει το βασικό επιτόκιό της δανεισμού κατά 0,50 και έως και 0,75 ποσοστιαίες μονάδες, αν και κάτι τέτοιο θα λειτουργούσε επιβαρυντικά για την τουρκική οικονομία στο σύνολό της.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, του οποίου αποστολή ολοκλήρωσε αυτήν την εβδομάδα ακόμη ένα οικονομικό έλεγχο στην Τουρκία, στο πλαίσιο του προγράμματος δανεισμού της γειτονικής χώρας ζήτησε την άσκηση προσεκτικής νομισματοπιστωτικής πολιτικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή