Συμφωνία για ενεργειακό έργο σύντηξης

Συμφωνία για ενεργειακό έργο σύντηξης

46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συμφωνία για την κατασκευή του πρώτου αντιδραστήρα πυρηνικής σύντηξης υπέγραψαν χθες η Ευρωπαϊκή Ενωση, οι ΗΠΑ, η Ρωσία και κράτη της Ασίας, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας. Οι συνυπογράφοντες -στους οποίους περιλαμβάνονται η Ιαπωνία, η Ινδία και η Νότια Κορέα- φιλοδοξούν με το έργο αυτό, αξίας 4,6 δισ. ευρώ, να αναδείξουν τις δυνατότητες της σύντηξης ως πηγής ενέργειας. Απώτερος στόχος είναι η μείωση της πετρελαϊκής ζήτησης, αλλά και ο περιορισμός της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

«Ιστορική στιγμή» χαρακτήρισε την υπογραφή της συμφωνίας ο επίτροπος Επιστήμης και Ερευνας της Ε.Ε., Γιάνεζ Ποτότσνικ, καθώς «είναι η πρώτη φορά που όλα αυτά τα σημαντικά κράτη συμμετέχουν σε τέτοιο πρόγραμμα». Η συμφωνία αφορά τον Διεθνή Πειραματικό Θερμοπυρηνικό Αντιδραστήρα (ITER), στο κόστος κατασκευής του οποίου η Ε.Ε. θα συμμετάσχει κατά 40%. Η Γαλλία και οι έξι συνυπογράφουσες χώρες εκτός Ε.Ε. θα μοιράσουν το υπόλοιπο ποσό μεταξύ τους. Η κατασκευή θα ξεκινήσει το 2007 στην πόλη Κανταράς της νότιας Γαλλίας και θα διαρκέσει μια 10ετία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή