Συνεχίζεται η «μάχη» για τον έλεγχο της Euronext από το Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης

Συνεχίζεται η «μάχη» για τον έλεγχο της Euronext από το Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν προέβησαν σε νέες προτάσεις για την εξαγορά της πανευρωπαϊκής χρηματιστηριακής αγοράς Euronext οι επικεφαλής του ενδιαφερόμενου αγοραστή της, του χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης, Deutsche Boerse, κατά τη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας του χθες. Ωστόσο, τόσο ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Boerse, Ρέτο Φραντσιόνι, όσο και ο πρόεδρός της, Κουρτ Φιρμέτζ, τόνισαν ότι θα συνεχίσουν τη μάχη για τον έλεγχο της Euronext παρότι έχουν απέναντί τους τον κολοσσό της αγοράς της Νέας Υόρκης, τη NYSE, ο οποίος επιδιώκει τον ίδιο στόχο. Ο Ρέτο Φραντσιόνι τόνισε μάλιστα ότι «η εξαγορά αυτή αποτελεί άμεση προτεραιότητα για εμάς… αλλά όχι με οποιοδήποτε τίμημα…».

Ο ίδιος προτίμησε να δώσει έμφαση στη σημασία του συνδυασμού της ευρωπαϊκής ηλεκτρονικής πλατφόρμας ηλεκτρονικών, χρηματιστηριακών συναλλαγών, Euronext, στην οποία εντάσσονται τα Χρηματιστήρια του Παρισιού, των Βρυξελλών, του Αμστερνταμ, της Λισσαβώνας και η αγορά παραγωγών του Λονδίνου Euronext.liffe με την αγορά της Φρανκφούρτης. «Πρόκειται για την πιο ελυστική λύση… Μέσω αυτής της συμφωνίας θα δημιουργηθεί ένα πραγματικό, πανευρωπαϊκό χρηματιστηριακό σχήμα, το οποίο θα μπορεί να διεκδικήσει πρωταγωνιστικό ρόλο σε παγκόσμιο επίπεδο…», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Boerse. Ωστόσο, η τιμή μετοχής της Deutsche Boerse δέχθηκε σημαντικές πιέσεις χθες, υποχωρώντας τις πρώτες μεταμεσημβρινές ώρες σε ποσοστό 3,2% και στα 99,52 ευρώ, ενώ εκείνη της Euronext, η οποία από τις αρχές του έτους εκτινάσσεται σε ποσοστό 53%, υποχώρησε επίσης χθες κατά 3,2%, στα 67,75 ευρώ.

Ολα έδειχναν χθες ότι η διοίκηση της γερμανικής αγοράς δεν σκοπεύει να εμπλακεί σε έναν πόλεμο προσφορών και αντιπροσφορών με τον έτερο ενδιαφερόμενο επενδυτή, τη NYSE. Τουλάχιστον δεν θα το πράξει άμεσα, πριν δηλαδή εξαντλήσει άλλα μέσα που ίσως έχει στη διάθεσή της. Αναλυτές τόνιζαν χθες ότι οι επικεφαλής της γερμανικής αγοράς θέτουν το θέμα στη βάση των «παραδοσιακών δεσμών» προβάλλοντας το ερώτημα: «Θέλετε μια ισχυρή διατλαντική αγορά ή μια ισχυρή πανευρωπαϊκή αγορά…». Επίσης, σε μια προφανή προσπάθεια να κερδίσουν την εύνοια του διευθύνοντος συμβούλου της Euronext, οι επικεφαλής της Deutsche Boerse ανέφεραν χθες ότι ο Ζαν Φρανσουά Τεοντόρ θα μπορούσε να ηγηθεί μέχρι το 2008 της εταιρείας που θα προέκυπτε από τη συγχώνευση…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή