Παγκοσμιοποίηση και πληθωρισμός

Παγκοσμιοποίηση και πληθωρισμός

50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σεντ Λούις. H παγκοσμιοποίηση έχει συμβάλει στη συγκράτηση των τιμών μέχρι σήμερα, όπως δήλωσε χθες ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (EKT), Λουκάς Παπαδήμος, αν και αυτό δεν αρκεί για να αναχαιτιστεί ο πληθωρισμός· άλλωστε, οι κίνδυνοι αναθέρμανσής του εντείνονται εξαιτίας της ζωηρής ανάπτυξης σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Σαφώς και αναγνωρίζουμε ότι η παγκοσμιοποίηση συνέβαλε στο να ελεγχθεί ο πληθωρισμός», παρατήρησε ο κ. Παπαδήμος, μιλώντας σε συνέδριο που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις και η Fed Σεντ Λούις.

Διευκρινίζοντας περαιτέρω τα λεγόμενά του, ο αντιπρόεδρος της EKT τόνισε: «Ενας λόγος που επεξηγεί αυτό το φαινόμενο ίσως να είναι η πλεονασματική παραγωγική ικανότητα, η οποία λειτούργησε ως προστατευτική ασπίδα παρά την εκτίναξη των τιμών στην ενέργεια τα τελευταία δύο χρόνια».

Πάντως, όπως προσέθεσε ο κ. Παπαδήμος, οι παραδοσιακές μέθοδοι των κεντρικών τραπεζών επηρεάζονται αφ’ ενός από την παγκοσμιοποιημένη οικονομία και τη μαζική εργατική της δύναμη με το χαμηλό κόστος, η οποία ασκεί καθοδικές πιέσεις στους μισθούς των βιομηχανοποιημένων χωρών, αφ’ ετέρου από την επιπρόσθετη ζήτηση για πρώτες ύλες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή