Αναζωπυρώθηκαν οι ανησυχίες για τα επιτόκια

Αναζωπυρώθηκαν οι ανησυχίες για τα επιτόκια

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με πτώση 0,58% και 0,59% αντιστοίχως, έκλεισαν οι γενικοί δείκτες τιμών των μετοχών στις δύο μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές, εκείνες της Φρανκφούρτης και του Παρισιού, που λειτούργησαν χθες. Αντιθέτως, στη μεγαλύτερη, τη χρηματιστηριακη αγορά του Λονδίνου, ήταν χθες αργία, γεγονός που επηρέασε τον όγκο των συναλλαγών και στις υπόλοιπες, της Ηπειρωτικής Ευρώπης. Σε πολλές από αυτές, τις μικρότερες, οι αποκλίσεις των γενικών δεικτών ήταν οριακές, σε ορισμένες περιπτώσεις θετικές, σε άλλες αρνητικές. Στους παράγοντες που επηρέασαν και χθες τα διεθνή ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, συγκατελέγονται για άλλη μία φορά οι ανησυχίες περί επικείμενης ανόδου του κόστους του χρήματος. Στην αναζωπύρωσή τους συνέτειναν τα νέα στοιχεία από τη Γερμανία, σύμφωνα με τα οποία ο δείκτης εμπιστοσύνης των Γερμανών καταναλωτών κυμαίνεται πλέον στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων ετών. Στους κλάδους, των οποίων οι τιμές των μετοχών υπέστησαν χθες σημαντικές πιέσεις, συγκαταλέγονται εκείνοι των εταιρειών παροχής υπηρεσιών κοινής ωφελείας και των τραπεζών, οι οποίοι επηρεάζονται τα μέγιστα από τις μεταβολές του κόστους του χρήματος. Ετσι, η γερμανική Ε.ΟΝ για παράδειγμα, η μεγαλύτερη στον κόσμο εταιρεία παροχής υπηρεσιών κοινής ωφελείας, είδε χθες τη χρηματιστηριακή αξία της να συρρικνώνεται κατά 1,4%, ενώ η γαλλική τράπεζα Societe Generale, είδε τη δική της να υποχωρεί επίσης, σε ποσοστό 1,2%. Πτώση, της τάξεως του 2,8% σημείωσε χθες και η τιμή της μετοχής της μεγαλύτερης τεχνικής εταιρείας στον κόσμο, της γαλλικής Vinci, για την οποία γαλλικό περιοδικό ανέφερε ότι επίκειται συγχώνευσή της με την εταιρεία διαχείρισης ακινήτων Nexity SA, σε μία προσπάθεια προστασίας της πρώτης από επιθετική εξαγορά.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε όμως χθες ο κλάδος της χαλυβουργίας. Η τιμή της μετοχής της Arcelor ενισχύθηκε κατά 4% μετά την ανακοίνωσή της την Παρασκευή, περί επικείμενης συχώνευσής της με τη ρωσική Severstal. Πρόκειται για ενέργεια, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας της Arcelor να αποφύγει την εξαγορά της εκ μέρους της Mittal Steel, της οποίας η τιμή της μετοχής ενισχύθηκε επίσης χθες, κατά 5%. Η είδηση, εξάλλου, ότι ο Ρώσος επιχειρηματίας, Ρομάν Αμπράμοβιτς, σκοπεύει να αποκτήσει μερίδιο στη ρωσική, εισηγμένη στην αγορά του Λονδίνου, χαλυβουργία Evraz, ώθησε σε άνοδο και άλλες μετοχές εταιρειών του κλάδου, όπως αυτήν της Corus, σε ποσοστό 3%.

Ανοδο, τέλος, 1,2% σημείωσε χθες και η τιμή της μετοχής της εταιρείας των γαλλικών χρυσών οδηγών, PagesJaunes SA,.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή