Γερμανία: στα υψηλά πενταετίας η καταναλωτική εμπιστοσύνη

Γερμανία: στα υψηλά πενταετίας η καταναλωτική εμπιστοσύνη

54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας πενταετίας αναμένεται να φθάσει τον Ιούνιο ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία, μια εκτίμηση που στηρίζεται στην αισιόδοξη προοπτική για την οικονομία και σε μια απρόσμενα αυξημένη καταναλωτική διάθεση των Γερμανών. Σε αυτό το πόρισμα κατέληξε η έρευνα που στηρίχθηκε στις προσδοκίες 2.000 πολιτών, με τον δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης GfK να ανέρχεται στο 6,8 για τον Ιούνιο από το προς τα άνω αναθεωρημένο 5,8 του Μαΐου, αντικατοπτρίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2001.

Οι οικονομολόγοι προειδοποιούν, όμως, πως τα στοιχεία αυτά δεν συνεπάγονται απαραιτήτως μια πραγματική αύξηση στην κατανάλωση, επικαλούμενοι την υψηλή ανεργία και τις πιέσεις που ασκούνται στους μισθούς. «Εμμένουμε στην άποψη ότι η κατανάλωση δεν πορεύεται σε μια δυναμική ανάκαμψη», σχολίασε ο Ραλφ Σόλβεν της Commerzbank. H κατανάλωση παραμένει το αδύναμο σημείο στην ανάκαμψη τής εν λόγω οικονομίας. Θυμίζουμε, όμως, ότι την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου, σύμφωνα με τα οποία η κατανάλωση συνέβαλε στην κατά 0,4% αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης, υπονοώντας ότι η ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας δεν στηρίχθηκε μόνον από τις εξαγωγές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή