Δεκαετή φυλάκιση στον ιδρυτή της Daewoo

Δεκαετή φυλάκιση στον ιδρυτή της Daewoo

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΕΟΥΛ. Σε φυλάκιση δέκα ετών για απάτη και κατάχρηση καταδικάστηκε ο ιδρυτής του ομίλου Daewoo, Κιμ Γόο-Τσονγκ, ενώ του επιβλήθηκε και πρόστιμο ύψους 22 δισ. δολ. Πρόκειται για το σοβαρότερο οικονομικό σκάνδαλο στη Νότια Κορέα και η υπόθεση έχει ιδιαίτερο βάρος, εάν σκεφθεί κανείς ότι ο καταδικασθείς κατόρθωσε να αναδείξει την Daewoo στο δεύτερο ισχυρότερο βιομηχανικό όμιλο της χώρας, πριν περάσει σε φάση παρακμής.

Το 1999, ο Κιμ Γόο-Τσονγκ αναγκάστηκε να διαφύγει διότι η αυτοκρατορία του κατέρρεε υπό το βάρος συσσωρευθέντων χρεών ύψους 75 δισ. δολ.

Το αρμόδιο δικαστήριο στη Σεούλ έκρινε τον επιχειρηματία ένοχο για απάτη όσον αφορά τη διασφάλιση τραπεζικών χορηγήσεων, την πλαστογράφηση οικονομικών στοιχείων για εμφάνιση ψευδών περιουσιακών στοιχείων και κατάχρηση χρημάτων της εταιρείας. Επιπλέον, του επιδικάστηκε πρόστιμο 21,4 τρισ. γουόν (22 δισ. δολ.). Οπως ανέφερε ο δικαστής, «χρειάζεται να καταστεί σαφές ότι, όταν κάποιος προδίδει την εμπιστοσύνη των οικονομικών οντοτήτων και παραχαράσσει οικονομικά στοιχεία ή λαμβάνει αμφιλεγόμενες πιστώσεις, καταβάλλει βαρύ τίμημα». Οι εισαγγελείς είχαν ζητήσει 15ετή κάθειρξη και πρόστιμο 23,2 τρισ. γουόν.

Ο κ. Κιμ, ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρά καρδιακά προβλήματα, δήλωσε ότι θέλει να κάνει ειρήνη με το παρελθόν του.

Ο πάλαι ποτέ κραταιός όμιλός του χρεοκόπησε το 1999 και το δημόσιο ανέλαβε τις οφειλές του. Σήμερα, μία από τις εταιρείες του, η Daewoo Electronics, που κατασκευάζει τηλεοράσεις και οικιακές συσκευές, τίθεται προς πώληση από τις πιστώτριες τράπεζές της. Μέχρι στιγμής, επτά ξένες εταιρείες και μία εγχώρια έχουν υποβάλει προκαταρκτικές προσφορές.

Αξίζει να αναφερθεί, τέλος, ότι πληθαίνουν οι δικαστικές παρεμβάσεις στους ισχυρούς οικογενειοκρατούμενους ομίλους της Νότιας Κορέας, τα γνωστά τσέμπολ. Τον Απρίλιο απηγγέλθησαν κατηγορίες στον επικεφαλής της Hyundai Motor Τσουνγκ Μονγκ-Κόο για κατάχρηση κεφαλαίων και πρόκληση ζημιών στις εταιρείες του ομίλου.

Επαναγορά μετοχών για Τribune

Το πράσινο φως για την επαναγορά 75 εκατομμυρίων τεμαχίων της έδωσε, χθες, η διοίκηση της εταιρείας MME Tribune Co., μια είδηση που πυροδότησε άνοδο της τιμής μετοχής της κατά 7,6% στην ηλεκτρονική αγορά Inet πριν από την έναρξη της συνεδρίασης. Ουσιαστικά, η Tribune στοχεύει στον «επαναπατρισμό» του 25% των κοινών μετοχών που βρίσκονται σε κυκλοφορία, η αξία των οποίων υπολογίζεται, σχεδόν, στα 2,1 δισ. δολάρια. Το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών θα χρηματοδοτηθεί μέσω δανείων και ομολόγων, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή