Ευρωπαϊκό σοκ από τις ζημίες της Vodafone

Ευρωπαϊκό σοκ από τις ζημίες της Vodafone

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Ανάμεικτες ήταν οι ειδήσεις που επεφύλασσε χθες για τις αγορές και τους επενδυτές η βρετανική Vodafone· αν και το οικονομικό έτος 2006 ο κολοσσός της κινητής τηλεφωνίας εμφάνισε τις επαχθέστερες ζημίες στη σύγχρονη επιχειρηματική ιστορία της Ευρώπης, οι οποίες ανήλθαν σε 21,9 δισ. στερλίνες, αποφάσισε να επιστρέψει 3 δισ. στερλίνες επιπλέον στους μετόχους της και να αυξήσει το μέρισμά της. Ειδικότερα, το οικονομικό έτος με λήξη στις 31 Μαρτίου 2006 οι καθαρές ζημίες της Vodafone ανήλθαν σε 21,9 δισ. στερλίνες, ήτοι 35,01 πένες ανά μετοχή, εν συγκρίσει με τα κέρδη των 6,41 δισ. στερλινών, ήτοι 9,65 πένες ανά μετοχή, κατά το παρελθόν έτος.

Απομείωση περιουσιακών στοιχείων

Οι απώλειες οφείλονται στην απομείωση περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας κυρίως στη Γερμανία.

Κατευνάζοντας τους ανησυχούντες και αμβλύνοντας τον αρνητικό αντίκτυπο των ζημιών, η Vodafone ανακοίνωσε ότι θα καταβάλει το 60% των κερδών της σε μερίσματα και θα εξακολουθήσει και στο μέλλον να ανταμείβει γενναιόδωρα τους μετόχους της.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στη νέα της στρατηγική για μείωση δαπανών με την περικοπή 400 θέσεων εργασίας στα κεντρικά της γραφεία, καθώς και την ανάθεση της διεκπεραίωσης ορισμένων δραστηριοτήτων της σε τρίτους. Επιπροσθέτως, ανακοίνωσε τα σχέδιά της να εισέλθει στην αγορά σταθερής τηλεφωνίας με ευρυζωνικά δίκτυα στο Ιντερνετ. «Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς με την προσέγγισή της όσον αφορά τα μερίσματα, εφόσον μέσα στο προσεχές έτος οι μέτοχοι θα λάβουν το ένα έκτο της κεφαλαιοποίησης της Vodafone», ανέφερε ο Ρίτσαρντ Μάργουντ, διαχειριστής κεφαλαίων της AXA Investments. Τα προσαρμοσμένα βασικά της κέρδη ανήλθαν κατά 13% σε 10,11 πένες ανά μετοχή το οικονομικό 2006 εν συγκρίσει με τις προβλέψεις για 9,95 πένες. Το δε ετήσιο μέρισμά της αυξάνεται κατά 49% σε 6,07 πένες ανά μετοχή έναντι προβλέψεων για 5,5 πένες.

Σημειωτέον ότι η Vodafone μετά την πώληση της θυγατρικής της στην Ιαπωνία είχε ήδη ανακοινώσει ότι θα αποδώσει στους μετόχους της με τη μορφή επιπλέον μπόνους τον Αύγουστο 6 δισ. στερλίνες· χθες αύξησε το ποσόν στα 9 δισ. στερλίνες και αυτά θα δοθούν υπό διάφορες μορφές. H ιαπωνική Vodafone K.K. εξαγοράστηκε αντί 1,8 τρισ. γιεν από τη Softbank, τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία Διαδικτύου στη χώρα.

Επιστροφή χρημάτων

Οπως ορισμένοι αναλυτές επεσήμαναν, η επιστροφή χρημάτων αποτελεί σώφρονα απόφαση, δεδομένου ότι επί του παρόντος δεν υπάρχουν στον ορίζοντα πραγματικές ευκαιρίες για μεγάλες εξαγορές – κι αυτό σημαίνει ότι αντιστρέφεται η πορεία που είχε χαράξει ο θρυλικός επικεφαλής της Vodafone Κρις Τζεντ με τις συνεχείς εξαγορές. O διάδοχός του και διευθύνων σύμβουλος Αρούν Σαρίν ανέφερε ότι δέχθηκε έντονες πιέσεις από τους επενδυτές, αλλά και από τα μέλη του ίδιου του διοικητικού συμβουλίου να αρθρώσει στρατηγική τέτοια ώστε να αντεπεξέλθει στη βραδεία ανάπτυξη της Vodafone σε Γερμανία και Ιταλία.

Πάντως, ανταποκρινόμενη στην τάση σύγκλισης για φθηνότερες και ενιαίες υπηρεσίες κινητής – σταθερής τηλεφωνίας, η Vodafone ετοιμάζεται να προσφέρει νέα προϊόντα, όπως ταχεία πρόσβαση στο Ιντερνετ, η οποία θα διατίθεται στη Γερμανία από το τρίτο τρίμηνο του οικονομικού 2007.

Ενα άλλο κεφάλαιο ανοιχτό για τον βρετανικό όμιλο είναι το μερίδιό του στην αμερικανική εταιρεία Verizon Wireless, το οποίο ενδιαφέρεται να αποκτήσει η Verizon Communications· η τελευταία ήδη κατέχει το 55%.

Τέλος, ο κ. Σαρίν επανέλαβε την ικανοποίησή του για τη συμμετοχή αυτή της εταιρείας του. Ωστόσο, δέχθηκε κριτική για την ασαφή στρατηγική της Vodafone στις ΗΠΑ, όταν έχασε τη μάχη για να αποκτήσει την AT&T Wireless Services από τη Cingular.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή