Ρωσία: κατάργηση συναλλαγματικών ελέγχων

Ρωσία: κατάργηση συναλλαγματικών ελέγχων

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καταργούνται από την 1η Ιουλίου οι απαιτήσεις που προβάλλει η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας για τη διατήρηση συναλλαγματικών αποθεμάτων και ειδικών λογαριασμών, πραγματοποιώντας ακόμη ένα βήμα προς την κατεύθυνση της πλήρους απελευθέρωσης της αγοράς συναλλάγματος όσον αφορά το ρούβλι. Προηγουμένως, μέσα στον Μάιο, ο πρόεδρος της χώρας Βλαντιμίρ Πούτιν είχε ανακοινώσει ότι οι αρμόδιες Αρχές θα είχαν μέχρι την 1η Ιουλίου για να προετοιμάσουν την απελευθέρωση της εν λόγω αγοράς. Οπως δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ο Κονσταντίν Κοριτσένκο, υποδιοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας, «η απελευθέρωση της αγοράς συναλλάγματος πραγματοποιείται ήδη στη Ρωσία σταδιακά… πρόκειται λοιπόν για το τελικό βήμα μας και όχι για μια αιφνίδια απόφαση ή ριζοσπαστική αλλαγή…».

Ανυπόστατες οι φήμες για

τη μετατρεψιμότητα του ρουβλίου

Ο ίδιος υποστήριξε ότι δεν έχουν υπόσταση οι φήμες, οι οποίες έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν έντονα στις αγορές, σύμφωνα με τις οποίες η πλήρης μετατρεψιμότητα του ρουβλίου θα οδηγήσει στην περαιτέρω ανατίμησή του. Οι περιορισμοί, για τους οποίους είναι ασαφές προς το παρόν εάν θα συνεχίσουν να ισχύουν μετά την 1η Ιουλίου, αφορούν τη διατήρηση αποθεμάτων αναφορικά με εμπορικές συναλλαγές. Αυτοί μπορούν να αρθούν μόνον από την κυβέρνηση.

Βάσει του ισχύοντος καθεστώτος, το οποίο διαμορφώθηκε για την προστασία της συναλλαγματικής αξίας του ρωσικού νομίσματος από κερδοσκοπικές κινήσεις κεφαλαίων, οι ξένοι πρέπει να διατηρούν ειδικούς λογαριασμούς όταν επενδύουν σε κρατικά ρωσικά ομόλογα -είτε αυτά εκδίδονται από την κυβέρνηση της Μόσχας είτε από φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης- καθώς και όταν χορηγούν δανεισμό σε ρούβλια σε κατοίκους Ρωσίας.

Από την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας επιβάλλεται επίσης στους ξένους, οι οποίοι πραγματοποιούν οικονομικές συναλλαγές στη Ρωσία, να διατηρούν σε άτοκο λογαριασμό ένα ποσοστό της συνολικής αξίας αυτής τους της συναλλαγής. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της απαίτησης για τη διατήρηση του 15% του συνολικού ποσού που επένδυαν ξένοι σε ομόλογα του ρωσικού δημοσίου σε αυτού του είδους τους άτοκους λογαριασμούς. Το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 7,5% προ εβδομάδων, όταν διαπιστώθηκε ότι συνέτεινε στο να καταστούν τα ομόλογα που εξέδιδε η δημαρχιακή αρχή της Μόσχας πολύ πιο δημοφιλή στους επενδυτές, καθώς η ανάλογη απαίτηση για τα εν λόγω ομόλογα αφορούσε σε ποσοστό μόλις 3% επί του συνόλου.

Με την ανακοίνωση της ρωσικής κεντρικής τράπεζας, η προαναφερόμενη προϋπόθεση καταργείται, αλλά όπως αναφέρουν αναλυτές, οι αγορές είχαν ήδη προεξοφλήσει την εξέλιξη, προϊδεασμένες από τον ίδιο, τον πρόεδρο Πούτιν.

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο πρόεδρος Πούτιν ανακοίνωσε χθες ότι το μέχρι στιγμής αξίας 71,5 δισ. δολαρίων κεφάλαιο της χώρας, το οποίο συγκεντρώθηκε από τις πωλήσεις πετρελαίου, θα χωριστεί σε δύο μέρη. Οπως είπε ο κ. Πούτιν, ένα μέρος θα λειτουργεί ως αποθεματικό και ένα άλλο ως απόθεμα για τις επόμενες γενεές. Αναλυτές αναφέρουν πάντως ότι έτσι ανοίγει ο δρόμος για αυξημένου κινδύνου επενδύσεις μέσω αυτού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή