Φόβοι για φούσκα από την εκτίναξη επενδύσεων σε υποδομές

Φόβοι για φούσκα από την εκτίναξη επενδύσεων σε υποδομές

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H εκρηκτική αύξηση των επενδύσεων παγκοσμίως σε έργα υποδομών και σε εταιρείες παροχής υπηρεσιών κοινής ωφέλειας οδηγεί στη δημιουργία μιας φούσκας των τιμών των εν λόγω περιουσιακών στοιχείων, η οποία θυμίζει εκείνην, των εταιρειών του Διαδικτύου. Η αξία των εξαγορών στους κλάδους αυτούς από τις αρχές του έτους φέτος ανέρχεται στα 145 δισεκατομμύρια δολάρια και είναι αυξημένος κατά 180% από το 2000. Συμπληρωματικά, υπάρχουν κεφάλαια της τάξεως των 150 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία προορίζονται για σχετικές επενδύσεις. Τα στοιχεία αλλά και η προειδοποίηση περιέχονται σε έκθεση της Standard & Poor’s που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

«Είναι οφθαλμοφανές ότι, ως αποτέλεσμα της τεράστιας ζήτησης, ο κλάδος των υποδομών κινδυνεύει να υποστεί το διπλό κακό της υπερτίμησης και του υπερβολικού δανεισμού, τα κλασικά συμπτώματα μιας φούσκας τιμών, όπως τη γνώρισε το επενδυτικό κοινό την εποχή της μεγάλης ζήτησης των μετοχών των εταιρειών του Διαδικτύου…», υποστηρίζει στην έκθεση ο Μάικλ Γουίλκινς, ανώτατο στέλεχος της Standard & Poor’s. Ο ίδιος αναφέρει ότι η αύξηση των τιμών των περιουσιακών στοιχείων αλλά και του δανεισμού που τα βαρύνει, συνδέονται με το χαμηλό κόστος του δανεισμού, το ενδιαφέρον των ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων για τον κλάδο και τον σχετικώς περιορισμένο αριθμό των κατηγοριών των εταιρειών, που ανήκουν στον κλάδο των υποδομών. Αξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι οι μισές από τις εξαγορές που πραγματοποιήθηκαν από τις αρχές του έτους στον κλάδο αυτόν, έγιναν από εταιρείες ιδιωτικών κεφαλαίων. Η δραστηριοποίηση των τελευταίων σε αυτήν την αγορά οδήγησε σε πολλές περιπτώσεις στο ξέσπασμα πολέμων προσφορών και αντιπροσφορών και είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του αεροδρομίου της πόλης του Λονδίνου, το οποίο εξαγοράσθηκε από μια κοινοπραξία των American International Group Inc., General Electric Capital Corp. και Credit Suisse. Οι τρεις δεν δίστασαν να καταβάλουν τίμημα που θέτει τον λόγο της τιμής της μετοχής προς τα αναμενόμενα ανά μετοχή κέρδη της London City Airport στο -υψηλότατο- 2πλάσιο.

Από την S&P αναφέρεται ότι από τις αρχες του 2006 αναπτύχθηκαν δέκα νέα ιδιωτικά κεφάλαια με στόχο τις επενδύσεις σε υποδομές ενώ άλλα 17 βρίσκονται υπό ανάπτυξη.

Η S&P προειδοποιεί, τέλος, τους επενδυτές, οι οποίοι μέχρι τώρα μπορούσαν να προσδοκούν σε σταθερές αποδόσεις από τον κλάδο των υποδομών, ότι «κάτι έχει αλλάξει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή