Συνωστισμός ξένων τραπεζών στην αγορά της Κίνας

Συνωστισμός ξένων τραπεζών στην αγορά της Κίνας

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποια είναι σήμερα η πιο καυτή οικονομία στον κόσμο; Η απάντηση στο ερώτημα είναι εύκολη καθώς όλοι γνωρίζουν ότι δεν είναι άλλη από την κινεζική… Ποια είναι όμως εκείνη η αγορά της που υπόσχεται τα μέγιστα, με αποτέλεσμα ξένοι επενδυτές να είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν… όσο όσο, αρκεί να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτήν; Για να σας δώσουμε μία μικρή βοήθεια, αναφέρουμε ότι στην εν λόγω αγορά θα βρει κανείς ιδιωτικές καταθέσεις αντίστοιχης αξίας δύο τρισ. δολαρίων ΗΠΑ…

Η «βοήθεια» ήταν καίριας σημασίας, και όλοι γνωρίζουν πλέον ότι η πιο καυτή -ίσως- αγορά στον κόσμο δεν είναι άλλη από την κινεζική, της παροχής χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Αυτό φαίνεται ότι έχουν αντιληφθεί από καιρό οι μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου, όπως οι HSBC Holdings, Deutsche Bank, Goldman Sachs, Merrill Lynch, ING και BBVA, οι οποίες δεν διστάζουν να διαθέσουν δισεκατομμύρια δολάρια για να διεισδύσουν στην τραπεζική αγορά της πολυπληθέστατης χώρας. Στον αγώνα δρόμου, στον οποίο έχουν επιδοθεί δεν διστάζουν να παραβλέψουν τους κλασικούς κανόνες καθορισμού του τιμήματος μίας επένδυσης, καθώς όπως αναφέρουν αναλυτές, «όταν επενδύει κανείς σε μία κινεζική τράπεζα δεν αγοράζει… τράπεζα! Αγοράζει και επενδύει στη δυναμική της μεγαλύτερης, αναδυόμενης αγοράς στον κόσμο…»

Και όχι μόνον… Η διείσδυση σε οποιαδήποτε τραπεζική αγορά απαιτεί την ανάπτυξη δικτύου υποκαταστημάτων και στην Κίνα, των μεγάλων αποστάσεων και του 1,3 δισεκατομμυρίου κατοίκων, η ανάπτυξη ενός τέτοιου δικτύου από το μηδέν, εάν θα ήθελε μία τράπεζα να δραστηριοποιηθεί σε πανεθνικό επίπεδο, θα ήταν απολύτως ασύμφορη και μάλλον αδύνατη.

Ακόμη όμως και αν το ζητούμενο είναι η δραστηριότητα σε περιφερειακό επίπεδο, και πάλι θα ήταν αδύνατον για τις ξένες τράπεζες να ανταγωνισθούν τις κινεζικές, ακόμη και αν υποθέταμε ότι η εν λόγω αγορά θα άνοιγε πλήρως τις πύλες της στους διεθνείς κολοσσούς.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της Κίνας, οι Industrial & Commercial Bank of China (ICBC), Bank of China, Construction Bank και Agricultural Bank of China, διαθέτουν από κοινού περισσότερα από 75.000 υποκαταστήματα σε ολόκληρη τη χώρα.

Μία ακόμη «προίκα», που διαθέτουν οι κινεζικές τράπεζες που αποτέλεσαν ή αποτελούν στόχους εξαγοράς, διαφοροποιώντας τις εντελώς από οποιεσδήποτε άλλες στον αναπτυγμένο ή αναπτυσσόμενο κόσμο, είναι οι – συνολικής – αξίας 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων επιδοτήσεις τους, που διέθεσε το Πεκίνο, με στόχο την εξυγίανσή τους.

Ολα αυτά, ωθούν τις διεθνείς τράπεζες να μη διστάζουν να καταβάλουν τιμήματα, αντίστοιχα με περισσότερο και από το τριπλάσιο της λογιστικής αξίας μίας κινεζικής τράπεζας και ενώ στη Δύση η αναλογία δεν θα ήταν μεγαλύτερη των 1,5 φορές της εν λόγω αξίας.

Οι δύο, πλέον πρόσφατες επενδύσεις αυτής της κατηγορίας είναι εκείνη μίας κοινοπραξίας της Citigroup, αξίας 3,1 δισ. δολαρίων για τη Guangdong Bank, και αυτή της ισπανικής BBVA -της πρώτης ισπανικής τράπεζας που… πάει στην Κίνα – η οποία έναντι τιμήματος 1,3 δισ. δολαρίων αποκτά μερίδια στις τράπεζες CITIC και CITIC International Holdings.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή