Η Κίνα δεύτερη δύναμη παγκοσμίως στην έρευνα

Η Κίνα δεύτερη δύναμη παγκοσμίως στην έρευνα

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεύτερη δύναμη στον κόσμο στην έρευνα (R&D) γίνεται φέτος η Κίνα, ξεπερνώντας για πρώτη φορά την Ιαπωνία και υστερώντας μόνον έναντι των ΗΠΑ. Αυτό προκύπτει από τις εκτιμήσεις του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ), που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα. Η Ελλάδα καταλαμβάνει μία από τις τελευταίες θέσεις ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ όσον αφορά τις δαπάνες για έρευνα ως ποσοστό του ΑΕΠ (μόλις 0,6%). Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να φτάσουν το 1,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2010 με αύξηση της ανεπαρκούς ιδιωτικής συμμετοχής τουλάχιστον στο 40%.

Σχεδόν ένα εκατ. Κινέζοι απασχολούνται ως ερευνητές -926.000 σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ-, ακολουθώντας τους 1,3 εκατ. Αμερικανούς. Επονται 677.000 Ιάπωνες ενώ τέταρτη δύναμη στον κόσμο είναι η Ρωσία με 477.000 ερευνητές.

Με βάση τις πρόσφατες τάσεις εκτιμάται πως φέτος η Κίνα θα πραγματοποιήσει δαπάνες στην έρευνα ύψους 136 δισ. δολαρίων, ξεπερνώντας τα 130 δισ. δολάρια της Ιαπωνίας. Οι ΗΠΑ παραμένουν παγκόσμιος ηγέτης με 330 δισ. δολάρια. Η Ρωσία πέφτει αρκετές θέσεις χαμηλότερα, με μόλις 17 δισ. δολάρια. Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης μόνο αν υπολογιστούν ως σύνολο διεκδικούν τη δεύτερη θέση καθώς θα δαπανήσουν 230 δισ. δολάρια και θα έχουν απασχολήσει 1,2 εκατ. ερευνητές. Οι δαπάνες της Κίνας ως ποσοστό του ΑΕΠ διπλασιάστηκαν από το 0,6% στο 1,2% στην περίοδο 1995-2004, ή από τα 17 δισ. δολάρια στα 94 δισ. δολάρια σε σταθερές τιμές.

Στην Ελλάδα οι δαπάνες για έρευνα φτάνουν τα 1,4 δισ. δολάρια, από τα οποία το 47,4% είναι χρηματοδότηση από τον δημόσιο τομέα, το 30,7% από τον ιδιωτικό και το υπόλοιπο από άλλες πηγές (Ε.Ε. κ.λπ.). Το 30,1% των δαπανών αυτών κατευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, το 48,1% στην ανώτατη εκπαίδευση και το 20,9% σε κρατικούς οργανισμούς και υπηρεσίες. Στο σύνολο των χωρών του ΟΟΣΑ η σημασία του ιδιωτικού τομέα είναι πολύ μεγαλύτερη καθώς πραγματοποιεί το 61,9% των δαπανών και κατευθύνονται σε αυτόν το 67,9%. Συνεπώς διαπιστώνεται μια σημαντική αδυναμία ή αδιαφορία των ελληνικών επιχειρήσεων να επενδύσουν στην έρευνα, και η χώρα επαφίεται στις κρατικές δαπάνες. Συνολικά απασχολούνται ερευνητές που αντιστοιχούν σε 15.390 θέσεις πλήρους απασχόλησης στη χώρα μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή