Πτώση 12% στη μετοχή της φαρμακευτικής Pfizer

Πτώση 12% στη μετοχή της φαρμακευτικής Pfizer

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απόφαση της φαρμακοβιομηχανίας Pfizer για το «πάγωμα» του προγράμματος ανάπτυξης φαρμάκου που αυξάνει τα επίπεδα της καλής χοληστερίνης HDL στον ανθρώπινο οργανισμό, οδήγησε σε πτώση μέχρι και 12% την τιμή της μετοχής της κατά τη χθεσινή συνεδρίαση.

Το Torcetrapib επρόκειτο να γεμίσει το κενό που θα δημιουργηθεί από τη λήξη της πατέντας του Lipitor – μια δυσάρεστη εξέλιξη για την κερδοφορία της κορυφαίας φαρμακοβιομηχανίας του κόσμου, που πρόκειται να συντελεστεί το 2010 ή το 2011. Αξίζει να σημειωθεί πως το Lipitor είναι σήμερα το φάρμακο με τις υψηλότερες ετήσιες πωλήσεις παγκοσμίως, φθάνοντας ακόμα και τα 13 δισ. δολάρια.

Η αποτυχία αυτή, επομένως, δημιουργεί ένα κενό πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στα ταμεία της Pfizer, καθώς το Torcetrapib συσχετίστηκε με αυξανόμενους θανάτους και καρδιολογικά προβλήματα όταν το πρόγραμμα ανάπτυξης του φάρμακου είχε φθάσει στο τελικό στάδιο κλινικών δοκιμών. Αναλυτές της αγοράς εκτιμούν πως η διοίκηση της εταιρείας δεν έχει πλέον άλλες επιλογές για το μεσοπρόθεσμο μέλλον από το να προχωρήσει στην εξαγορά άλλων φαρμακευτικών προϊόντων.

«Ούτως ή άλλως, στόχευαν στην εξαγορά νέων φαρμάκων ή τεχνολογιών, αλλά σήμερα η κλίμακα αυτών των σχεδίων θα αλλάξει», δήλωσε ο Μάικ Γουόρντ, αναλυτής της Nomura Code Securities στο Λονδίνο. Στη λίστα των υποψήφιων στόχων περιλαμβάνονται οι Wyeth και Amgen, οι οποίες διαθέτουν πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία στον τομέα των εμβολίων και των αντισωμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή