H ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H εικόνα σημαντικά ισχυρότερης ανάπτυξης (από την αναμενόμενη) του τομέα παροχής υπηρεσιών στις ΗΠΑ, ήταν αρκετή χθες για ανακουφίσει το δολάριο και να επισκιάσει την επιθυμία των αγορών να το ξεπουλήσουν για να μπουν στο ευρώ και στη στερλίνα. Με συνέπεια την υποχώρηση του ευρώ κάτω από τα επίπεδα των 1,33 δολαρίων (από τα υψηλά των 1,3363 δολαρίων) και της στερλίνας κάτω από τα 1,97 δολάρια (από τα υψηλά των 1,9821 δολαρίων).

Η ενίσχυση της επέκτασης του κρίσιμου τομέα παροχής υπηρεσιών, που αναλογεί στα δύο τρίτα της αμερικανικής οικονομίας είναι αξιοσημείωτη, καθώς υποδηλώνει ότι η κρίση της οικονομίας περιορίζεται στους τομείς της αγοράς κατοικίας και της αυτοκινητοβιομηχανίας, καθησυχάζοντας τους φόβους ότι η αμερικανική οικονομία είναι στο χείλος της ύφεσης. Συγκεκριμένα, ο κύριος μηνιαίος δείκτης του τομέα υπηρεσιών, που καταγράφει το Institute of Supply Management (ISM), ανήλθε στα επίπεδα των 58,9 μονάδων τον Νοέμβριο (από 57,1 τον Οκτώβριο).

Ενώ, αντίθετα, οι δύο ευάλωτοι τομείς κατοικίας και αυτοκινητοβιομηχανίας άγρια έχουν οδηγήσει στη συρρίκνωση της βιομηχανικής δραστηριότητας σε εθνικό επίπεδο στις ΗΠΑ, όπως επιβεβαίωσαν τα στοιχεία την περασμένη Παρασκευή. Ο δείκτης βαρόμετρο βιομηχανικής δραστηριότητας του ISM υποχώρησε κάτω από το κρίσιμο υφεσιακό όριο των 50 μονάδων για πρώτη φορά τα τελευταία 3 1/2 χρόνια. Οταν ο δείκτης υποχωρεί κάτω από τα επίπεδα των 50 μονάδων σημαίνει τη συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και όταν ανέρχεται πάνω από τα επίπεδα των 50 μονάδων σημαίνει την επέκτασή της.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Wall Street αντέδρασε με ικανοποίηση και ο δείκτης Dow Jones των μετοχών blue chips, των 30 πολυεθνικών βιομηχανικών και τραπεζικών κολοσσών των Ηνωμένων Πολιτειών, συνέχισε το προχθεσινό του ράλι.

Οντως, την περασμένη εβδομάδα ο Μπεν Μπερνάνκι φρόντισε να επισημάνει την αισιόδοξη εκτίμηση για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας σε ομιλία του στη Νέα Υόρκη. Δηλαδή, είπε ότι η οικονομία επανέρχεται σε ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ο πληθωρισμός δεν αποτελεί σοβαρή απειλή μετά τη ραγδαία πτώση των ενεργειακών τιμών και η αγορά κατοικίας ξεπερνά τα προβλήματα και ως εκ τούτου δεν θα καταλήξει σε ερείπια.

Και αφού επιβεβαίωσε τη σημαντική επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας το τρέχον έτος εξαιτίας της εξασθένησης της αγοράς κατοικίας, εξέφρασε την εκτίμηση ότι οικονομική επέκταση επανήλθε σε σταθερή τροχιά με μέτριους αναπτυξιακούς ρυθμούς. Παράλληλα, επισήμανε ότι αναχαιτίστηκαν οι πληθωριστικές πιέσεις λόγω της επιβράδυνσης της οικονομίας σε συνδυασμό με την πτώση των ενεργειακών τιμών. Φυσικά, ο πρόεδρος της FED φρόντισε να αφήσει όλα τα περιθώρια ανοικτά, επισημαίνοντας ότι «κάποιοι» πληθωριστικοί κίνδυνοι παραμένουν.

Οι χθεσινές εξελίξεις απλώς απομακρύνουν την αναπόφευκτη έναρξη ενός νέου κύκλου μειώσεων των αμερικανικών επιτοκίων. Αντίθετα, η νέα δυναμική στα σενάρια των ιαπωνικών επιτοκίων πυροδότησε το ενδιαφέρον των αγορών για το γιεν, που ανέκαμψε έναντι του ευρώ. Οι αγορές προεξοφλούν νέα αύξηση κατά 0,25%, στα 0,50%, στις 18 Δεκεμβρίου. Τα ιαπωνικά επιτόκια παραμένουν ακόμη σε μηδενικά σχεδόν επίπεδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή