Ανακατατάξεις και αναδιάρθρωση στη Yahoo

Ανακατατάξεις και αναδιάρθρωση στη Yahoo

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ριζική αναδιοργάνωση των δραστηριοτήτων της προχωράει η Υahοo Inc., αρχής γενομένης με την απομάκρυνση δύο εκ των ανωτάτων στελεχών της. Ο Λόιντο Μπράουν, επικεφαλής του κλάδου Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, και ο γενικός διευθυντής της, Νταν Ρόζενβαϊγκ, αποτελούν πλέον παρελθόν για την εταιρεία -αν και θα εγκαταλείψουν επισήμως τις θέσεις τους μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2007- εν μέσω της δυσαρέσκειας για την πορεία της εταιρείας την τελευταία διετία. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το προαναφερόμενο διάστημα, ο άλλοτε κολοσσός του Διαδικτύου αποτέλεσε ουραγό της Google στον αγώνα δρόμου για την προσέλκυση διαφήμισης, ενώ η χρηματιστηριακή αξία της κατέληξε -αν και οριακά- μειωμένη, ενώ η Google έβλεπε τη δική της να εκτινάσσεται κατά 160%.

Ωστόσο, τόσο το επενδυτικό κοινό όσο και αναλυτές στη Wall Street εμφανίσθηκαν «συγκρατημένοι» χθες στις ανακοινώσεις της Υahοο, οι οποίες έγιναν αργά το βράδυ της Τρίτης. Οπως ανέφεραν οι προαναφερόμενες πηγές, αν και οι αλλαγές στην εταιρεία κρίνονταν πράγματι απαραίτητες, δεν είναι βέβαιο ότι ακολουθείται η σωστή στρατηγική. Σε ανακοίνωσή της προς του πελάτες της, η Deutsche Bank, για παράδειγμα, υποστηρίζει ότι η Yahoo ασχολείται υπερβολικά με το να διατηρήσει τα τρέχοντα περιθώριά κέρδους της και δεν προχωράει στις απαραίτητες εκείνες επενδύσεις, που θα της διασφαλίσουν μακροπρόθεσμα την ανάπτυξη.

Η τράπεζα διατήρησε τη μετοχή της Yahoo στην κατηγορία «κράτηση». Αναλυτές εξέφρασαν επίσης αντιρρήσεις για τη χρονική στιγμή, κατά την οποία αποφασίσθηκαν οι αλλαγές, ήτοι λίγες εβδομάδες πριν αρχίσει η υλοποίηση από τη Yahoo ενός νέου προγράμματος, για τον τρόπο προβολής των διαφημίσεων στις ιστοσελίδες της, έτσι ώστε να μεγιστοποιούνται τα έσοδά της. Οπως εκτιμάται από τη Lehman Brothers, η Google εξασφαλίζει 50% μεγαλύτερα έσοδα ανά αναζήτηση απ’ ό,τι η Υahoo.

Στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης, η Yahoo δημιουργεί τρεις διαφορετικές λειτουργικές ομάδες, οι οποίες θα αναφέρονται στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Τέρι Σίμελ. Η πρώτη ομάδα στελεχών θα επικεντρώνεται στους πελάτες της ή στο «ευρύ κοινό», όπως αποκαλούνται, η δεύτερη στους διαφημιστές και στους παροχείς περιεχομένου, ενώ η τρίτη, της οποίας θα ηγείται ο επικεφαλής του τμήματος Τεχνολογίας, Φαρζάντ Ναζέμ, θα συνεχίσει να υποστηρίζει τεχνολογικά τις δραστηριότητές της.

Τα προβλήματα της Yahoo περιγράφονται συνοπτικά σε πρόσφατη ανακοίνωση του αντιπροέδρου της εταιρείας, Μπραντ Γκαρλινχάουζ, προς τα στελέχη της, το οποίο εξασφάλισε και πρωτοδημοσίευσε η Wall Street Journal. Σε αυτό αναφερόταν κατά κύριο λόγο ότι η διοικητική δομή της εταιρείας ήταν περίπλοκη με αποτέλεσμα να μην ασκείται αποτελεσματικός έλεγχος στα στελέχη. «Η εταιρεία έχει… ξεχειλίσει, λειτουργεί χωρίς όρια, και δεν είναι ανταγωνιστική», κατέληγε…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή