Τουρκία: μπλόκο σε ιδιωτικοποιήσεις

Τουρκία: μπλόκο σε ιδιωτικοποιήσεις

45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εμποδίζεται εκ νέου η εκτέλεση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων στην Τουρκία, με το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο να ακυρώνει χθες την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην πώληση της δεύτερης μεγαλύτερης κρατικής τράπεζας της χώρας, τη Halk-bank. Με ομόφωνη απόφαση, το Δικαστήριο αποφάσισε την αναβολή της διαδικασίας μέχρι την εκδίκαση προσφυγής για την υπόθεση στη δικαιοσύνη εκ μέρους του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Αγκυρας.

Η ίδια δικαστική Αρχή ανέβαλε στο παρελθόν άλλες ιδιωτικοποιήσεις, όπως αυτή των διυλιστηρίων Turpas, τα οποία άλλαξαν πάντως φέτος ιδιοκτησία έπειτα από μακρό δικαστικό αγώνα. Η κεντροδεξιά κυβέρνηση του κ. Ερντογάν έχει δεσμευθεί στο ΔΝΤ για την ιδιωτικοποίηση της Halk-bank. Στις τράπεζες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον γι’ αυτήν περιλαμβάνονται οι Fortis και Νational Bank of Kuwait αλλά και η τουρκική Garanti. Τα καθαρά κέρδη της Halkbank ήταν το πρώτο εννεάμηνο αυξημένα κατά 67%, στα 651 εκατ. λίρες (450 εκατ. δολ.), ενώ το ενεργητικό της αυξήθηκε κατά 25%, στα 33,8 δισ. λίρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή