H ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οντως, σήμερα, θα απολαύσουμε μια ιδιαίτερα σημαντική συνεδρίαση υπό τον Ζαν Κλοντ Τρισέ που αναμένεται με περισσό ενδιαφέρον. H κρισιμότητα της συνεδρίασης επικεντρώνεται μόνο στις δηλώσεις του προέδρου της EKT, δηλαδή κατά πόσο η μέλλουσα νομισματική πολιτική θα έχει επιθετικό χαρακτήρα και κυρίως αν θα ληφθεί υπ’ όψιν η ανησυχία ιδιαίτερα του Παρισιού για τις συνέπειες του ισχυρού ευρώ. Και αυτό το διαισθάνονται οι αγορές, που στην κυριολεξία παρέλυσαν χθες.

Φυσικά σημερινή αύξηση -η έκτη στη σειρά εντός ενός έτους- είναι δεδομένη. O κ. Τρισέ την έχει ήδη προαναγγείλει. Αυτό που κρίνεται είναι οι επόμενες κινήσεις της EKT. Ετσι, το επιτόκιο θα ανέλθει σήμερα κατά 0,25%, στο 3,5%. Από τον περασμένο Δεκέμβριο τα επιτόκια της Ζώνης του Ευρώ αυξήθηκαν ήδη πέντε φορές κατά 0,25%, από το 2,0%, στο 3,25%. Την σημερινή αύξηση την έχουν προεξοφλήσει και οι αγορές χρήματος…

Ωστόσο, επανήλθε η ανησυχία για την ορθότητα της πρόθεσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αυξήσει περαιτέρω τα ευρωπαϊκά επιτόκια στο εγγύς μέλλον. Ενώ η πρόσφατη σκληρή γλώσσα Τρισέ έχει αναθερμάνει την πάγια σύγκρουση μεταξύ των πολιτικών και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (EKT) γύρω από το επίμαχο θέμα της κατεύθυνσης των επιτοκίων στη Ζώνη του Ευρώ. Οι πιέσεις προς την EKT να μην προχωρήσει σε περαιτέρω μεταβολή της νομισματικής της πολιτικής, έχουν αναβιώσει.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ και ο πρωθυπουργός Ντομινίκ ντε Βιλπέν έχουν προειδοποιήσει ότι πρέπει να υποχωρήσει το ισχυρό ευρώ, επειδή πλήττει τις ευρωπαϊκές εξαγωγές. Το Παρίσι ήδη έχει εκφράσει την έντονη ανησυχία του για την αλματώδη άνοδο του ευρώ έναντι του δολαρίου και μέσω της υπουργού Εμπορίου της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ. Να επισημανθεί ότι ο Γάλλος πρωθυπουργός απέδωσε την ευθύνη για το ισχυρό ευρώ στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζα (ΕΚΤ)!

Ομως, τα γεράκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν θα ικανοποιηθούν με μια ακόμη αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά ένα τέταρτο της μονάδας… στοχεύουν σε περισσότερες για να αντιμετωπίσουν τον πληθωριστικό κίνδυνο που απειλεί την Ευρωζώνη. Οι αγορές βιάζονται και οι επενδυτικές τράπεζες άρχισαν να αναθεωρούν τις αρχικές προβλέψεις τους για τα επιτόκια του ευρώ. Οι νέες «καυτές» προβλέψεις για συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων του ευρώ κυκλοφορούν «χύμα» στις αγορές. Οι προβλέψεις που θέλουν το επιτόκιο του ευρώ να ξεπερνάει το επόμενο έτος τα επίπεδα του 4,0%, κυκλοφορούν τώρα με ισχυρές πιθανότητες.

Βεβαίως, θετική είναι η εικόνα της Ευρωζώνης, έτσι όπως διαμορφώνεται από τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν και συνηγορεί υπέρ της επιθετικής στάσης της EKT. Οι ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας της Ζώνης του Ευρώ το τρίτο τρίμηνο ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητικοί, καθώς το ΑΕΠ κατέγραψε αύξηση του ΑΕΠ της τάξεως του 2,7% σε ετήσια βάση. Ηδη, ο κ. Τρισέ φρόντισε να ενισχύσει προς τούτο λεκτικά τις προθέσεις του για τις μελλοντικές κινήσεις της EKT. Ο ραγδαία αυξανόμενος δανεισμός των επιχειρήσεων, που παρουσίασε ετήσια αύξηση της τάξεως του 12% τον Σεπτέμβριο, προβληματίζει έντονα την ΕΚΤ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή