Πανίσχυρος ο Μέρντοχ στη News Corp.

Πανίσχυρος ο Μέρντοχ στη News Corp.

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νεα Υορκη. Δραστικές αλλαγές στην ιδιοκτησιακή δομή του κολοσσού των ΜΜΕ News Corporation πρόκειται να συμβούν, μετά τη σχεδιαζόμενη συμφωνία με τη Liberty Media, τη δεύτερη μεγαλύτερη μέτοχό του. Μια τέτοια εξέλιξη θα συμβάλει στην περαιτέρω ενδυνάμωση του βασικού μετόχου και ιδρυτή της Ρούπερτ Μέρντοχ.

Σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Τhe Wall Street Journal, επικαλούμενη καλά πληροφορημένες πηγές, ανέφερε ότι η συμφωνία θα οριστικοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες. Στο πλαίσιο αυτό ο Τζoν Μαλόουν, ιδιοκτήτης της Liberty Media, θα αποχωρήσει από τον όμιλο με 11 δισ. δολάρια ανά χείρας για το μερίδιό του σε αυτόν, ενώ σε αντάλλαγμα θα εξασφαλίσει το 38,6% στη δορυφορική τηλεόραση DirectTV, κάποιο ρευστό και ορισμένα μικρότερης σημασίας περιουσιακά στοιχεία του κ. Μέρντοχ (τρία περιφερειακά αθλητικά δίκτυα και 550 εκατομμύρια δολάρια σε ρευστό).

Αν και οι δυο πλευρές συζητούσαν επί σειρά μηνών την προοπτική μιας συμφωνίας, την τελευταία εβδομάδα σημειώθηκε σημαντική πρόοδος, όπως ανέφερε η εφημερίδα. Μία άλλη εφημερίδα, η The New York Times, ισχυρίζεται ότι η η συμφωνία ήδη συνήφθη κατ’ ιδίαν μεταξύ των Μέρντοχ και Μαλόουν.

Οι επιχειρηματίες προσφάτως συμφώνησαν για «εκεχειρία». Πριν από δύο χρόνια είχαν ξεκινήσει «εχθροπραξίες», όταν τότε ο κ. Μέρντοχ διαπίστωσε ότι ο φίλος του και κάποτε συνεργάτης του Τζον Μαλόουν είχε αποκτήσει μεγάλο μερίδιο με δικαιώματα ψήφου στον όμιλό του. Η συμμετοχή του ήταν τέτοιας κλίμακας, ώστε απειλούσε τον έλεγχο του Ρούπερτ Μέρντοχ επί της News Corporation. Συγκεκριμένα, βάσει της συμφωνίας, ο κ. Μαλόουν θα παραιτηθεί του 19% σε δικαιώματα ψήφου στη News Corporation και του 15% σε ποσοστό χωρίς δικαιώματα ψήφου. Η επιστροφή του ποσοστού στον κ. Μέρντοχ ισοδυναμεί με τεράστια επαναγορά μετοχών.

Ορισμένοι επιφυλακτικοί παρατηρητές υπενθυμίζουν ότι και στο παρελθόν αρκετές φορές οι δυο επιχειρηματίες είχαν φθάσει πολύ κοντά σε μια συμφωνία, χωρίς, όμως, να την ολοκληρώσουν. Κάποιοι άλλοι τονίζουν, πάντως, ότι σήμερα οι Μέρντοχ και Μαλόουν πρώτη φορά συμφωνούν σε όρους. Ο κ. Μέρντοχ θα έχει κέρδη σχεδόν 5 δισ. δολαρίων από τη συναλλαγή στην Direct TV και σε σύγκριση με την αγορά του μεριδίου του σε αυτήν το 2003.

Ισχυροποίηση

Πάντως, ακόμα σημαντικότερο θα είναι το ότι με την επαναγορά των μετοχών του κ. Μαλόουν στη News Corporation η οικογένεια Μέρντοχ ενδυναμώνει τον έλεγχό της στην εταιρεία και από 30%, που κατείχε μέχρι πρόσφατα, θα διατηρεί πλέον το 36%. Τέλος, ο κ. Μαλόουν, πρώην βασιλιάς της καλωδιακής τηλεόρασης, θα ανακτήσει τη θέση του μεταξύ των μεγάλων ομίλων για την παροχή υπηρεσιών βίντεο στην αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή