Ελεύθερος να δράσει ο «τιμονιέρης» της Deutsche Bank

Ελεύθερος να δράσει ο «τιμονιέρης» της Deutsche Bank

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Γιόζεφ Ακερμαν ξαναβρήκε τον εαυτό του. Κατά την αναψηλάφηση της δίκης Mannesmann, η οποία τερματίσθηκε αιφνιδίως την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Ακερμαν είχε κληθεί να καθίσει σαν άτακτος μαθητής μαζί με πέντε άλλους συγκατηγορουμένους στο εδώλιο ενός κακουργειοδικείου στο Ντίσελντορφ. Το χειρότερο, δε, είναι ότι δαπάνησε δύο χρόνια ταξειδεύοντας απ’ άκρου εις άκρον της Γερμανίας για να επανακτήσει την υποστήριξη των πολιτικών, των επιχειρηματιών και μιας μερίδας του Τύπου δυσμενώς προσκείμενης προς αυτόν, μετά από μία δημοσιοσχεσίτικη «γκάφα» που είχε διαπράξει κατά την πρώτη εκδίκαση της υπόθεσης Μannesmann: Το σήμα της νίκης που σχημάτιζε ο Τσόρτσιλ, με τα δύο δάκτυλα του χεριού του που έμεινε διεθνώς γνωστό ως V. Το ίδιο είχε πράξει και ο κ. Ακερμαν κατά την πρώτη εμφάνισή του στο δικαστήριο, όταν είχε εκδικασθεί η ίδια υπόθεση της Μannesmann.

Οι έξι συγκατηγορούμενοι αντιμετώπισαν κατηγορίες σύμφωνα με τις οποίες τα 57 εκατομμύρια ευρώ τα οποία χάρισαν ως μπόνους σε πρώην στελέχη της Mannesmann για την εξαγορά της από την Vodafone, ήταν ως ενέργεια ακατάλληλη και «ζημιογόνος» για την εταιρεία.

Το 2004 και οι έξι συγκατηγορούμενοι είχαν αθωωθεί αλλά το Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο διέταξε προσφάτως την αναψηλάφιση της δίκης. Στις 29 Νοεμβρίου, οι συγκατηγορούμενοι, ο εισαγγελέας και ο αρμόδιος δικαστής συμφώνησαν να τεθούν στο αρχείο όλα τα σχετικά με την υπόθεση. Υπό την προϋπόθεση, όμως,ότι οι συγκατηγορούμενοι θα κάνουν δημόσιες δωρεές και φιλανθρωπικά έργα, αναλόγως της εκτιμήσεώς τους. Για τον κ. Ακερμαν αυτό σημαίνει δαπάνες 3,2 εκατομμυρίων τις οποίες θα πρέπει να βγάλει από την ίδια του την τσέπη. Το ποσόν αυτό αντιστοιχεί στο 20% των αποδοχών που έλαβε ο κ. Ακερμαν το έτος 2005. Για την Deutsche Bank, το δικαστικό αποτέλεσμα είναι αρκετά ικανοποιητικό, δεδομένου ότι ο κ. Ακερμαν είναι πίσω στα καθήκοντά του υπό καθεστώς πλήρους απασχόλησης. Θα ενδιαφέρεται, όμως τώρα για τη Γερμανία, όσο και στο παρελθόν; Εφέτος η Deutsche Bank εξαγόρασε υπερτιμημένα κατά διάφορες εκτιμήσεις την Berliner Bank, μία «έξυπνη» τράπεζα στη γερμανική πρωτεύουσα καθώς και μία άλλη τράπεζα τη Noris Bank, η οποία είναι εξειδικευμένη σε συναλλαγές λιανικής τραπεζικής. Και ο κ. Ακερμαν εμφανίσθηκε σε τραπεζικές συγκεντρώσεις όσο ποτέ άλλοτε στο παρελθόν.

Είναι, όμως ένας Ελβετός τραπεζίτης ο οποίος προσβλέπει περισσότερο στη χώρα του, στη Ζυρίχη, στο Λονδίνο, και στη Νέα Υόρκη. Ο ζωτικός χώρος του πλούτου της Deutsche Bank είναι το Λονδίνο και το πεδίο μάχης η διεθνής κεφαλαιαγορά.

Χρειάζεται λοιπόν ο κ. Ακερμαν να διατηρήσει τον γερμανικό γρίφο; Ορισμένοι απαντούν «ναι». H Deutsche Bank θα πρέπει να αυξήσει ακόμη το μέγεθός της στη Γερμανία ως αντίβαρο στις διεθνείς τραπεζικές επενδυτικές εργασίες. Χρειάζεται, προ πάντων μία σταθερή τραπεζική βάση εάν επιθυμεί να παίξει «με μεγάλους παίκτες». Και η ευκαιρία βρίσκεται στα χέρια της τώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή