ΕΝ ΣΥΝΤΟΜΙΑ

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επισπεύδει την περιστολή του πλεονάσματος η Κίνα

Η περιστολή του υπέρογκου εμπορικού πλεονάσματος της Κίνας τοποθετείται στο επίκεντρο της εξωτερικής πολιτικής της χώρας ειδικά ενόψει της επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Χένρι Πόλσον την προσεχή εβδομάδα. Ο κ. Πόλσον θα έχει συναντήσεις με τους Κινέζους ηγέτες, στο πλαίσιο των οποίων θα συζητηθούν οι διμερείς εμπορικές σχέσεις και άλλα ακανθώδη θέματα. Οι αρμόδιοι Κινέζοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι στο οικονομικό τους πρόγραμμα του 2007 θα επισπεύσουν τις προσπάθειές τους να περικόψουν το πλεόνασμα, ισοσκελίζοντας τις εισαγωγές με τις ακμάζουσες εξαγωγές και να τονώσουν την εγχώρια κατανάλωση.

Νότα για τα παιχνίδια

Μια αμερικανική νότα θα δοθεί στη βιομηχανία παιχνιδιών της Κίνας με αφορμή τη λειτουργία του πρώτου καταστήματος Toys «R» Us στην ενδοχώρα, το οποίο άνοιξε χθες στο τεράστιο εμπορικό κέντρο της Σαγκάης, Super Brand Mall. Το κατάστημα τελεί υπό τον έλεγχο της κινεζικής εταιρείας Li & Fung Retailing, με έδρα το Χονγκ Κονγκ, η οποία είναι υπεύθυνη και για άλλα 47 αντίστοιχα καταστήματα σε οκτώ ασιατικές αγορές. Η Toys «R» Us, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παιχνιδιών στον κόσμο, διατηρεί 700 καταστήματα στις ΗΠΑ και 650 σε 31 χώρες· όσο για την Κίνα, θεωρείται το μεγαλύτερο εργαστήριο παιχνιδιών διεθνώς.

Σε εγρήγορση για κρίση

Η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας προειδοποίησε χθες τους επενδυτές και τις διεθνείς επιχειρήσεις να τελούν εν εγρηγόρσει και να μην εφησυχάζουν. Ο πρόεδρός της Ζαν-Πιερ Ροθ υπογράμμισε ότι δεν έχει αποκλειστεί η πιθανότητα μιας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι οι προοπτικές φαίνονται ευνοϊκές. Η αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα του χρηματοοικονομικού συστήματος στον πόλεμο του Ιράκ, την άνοδο του πετρελαίου, τις μεγάλες φυσικές καταστροφές και τις τρομοκρατικές επιθέσεις -γενόμενες και επαπειλούμενες- κάνει τους ανθρώπους να λησμονούν το ενδεχόμενο μιας έκρυθμης κατάστασης, τόνισε ο κ. Ροθ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα συμβεί κιόλας.

Δέχονται 60 δολ. το βαρέλι

Αποδεκτή θεωρείται από τη Σαουδική Αραβία μια τιμή στα 60 δολάρια το βαρέλι το πετρέλαιο, όπως δήλωσε ο πρέσβης της χώρας στις ΗΠΑ, πρίγκιπας Τέρκι αλ-Φαϊζάλ. Επίσης, ο κυβερνητικός αξιωματούχος τόνισε πως αντιτίθεται σε κάθε δραστική διακύμανση της τιμής, προσθέτοντας ότι η σαουδαραβική πολιτική έδινε πάντοτε έμφαση στην ανάγκη σταδιακών κινήσεων στις τιμές προς χάριν των παραγωγών αλλά και των καταναλωτών.

Αγοράζει την Domantis

Τη μη εισηγμένη εταιρεία βιοτεχνολογίας Domantis θα αγοράσει η GlaxoSmithKline αντί ποσού 230 εκατ. στερλινών. Η πλήρως βρετανική συμφωνία έρχεται να προστεθεί στη σειρά των πρόσφατων κινήσεων στον κλάδο των φαρμακευτικών εταιρειών, οι οποίες με τις εξαγορές επιδιώκουν να αντλήσουν τεχνογνωσία από τη βιοτεχνολογία, ώστε να ενδυναμώσουν την παραγωγή μελλοντικών φαρμάκων. Η GlaxoSmithKline, η μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία της Ευρώπης, ανέφερε ότι η Domantis, η οποία βρίσκεται σε προκλινικό στάδιο ανάπτυξης σκευασμάτων, θα αποτελέσει τμήμα της βιοφαρμακευτικής θυγατρικής της, που ειδικεύεται στην ανακάλυψη νέων φαρμάκων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή